banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Urfa Haber Balıklıgöl Sanlıurfa Haber Uluslararası Robot Yarışması nedir?

Şanlıurfa’nın eğitimdeki sorunları çözüm bekliyor

Şanlıurfa’daki eğitim sorunlarıyla ilgili İLKHA mikrofonlarına konuşan Şanlıurfa Eğitimciler Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, öğretmen açığı, sınıfların kalabalık olması, mevsimlik tarım işçiliği, sık görülen öğretmen değişimi ve ücretli öğretmenlik gibi önemli birçok konuya değindi.

Ocak ayında değişik sebeplerden dolayı çıkan tayinlerden dolayı öğrencilerin mağduriyet yaşadığını ifade eden Öztürk, “Hiç eğitim öğretim dönemi ortasında, öğretmen tayini olur mu? Mesela şubat ayında Urfa’mızdan 700 öğretmen gitti. Öğretmen atamaları yılda bir defa yapılmalı, o da Haziran ayı yani tatilde yapılmalı ve atama yılda sadece bir defa olmalıdır.” dedi.

“Urfa ikinci döneme 620 öğretmen açığıyla başladı”

Değişik sebeplerden dolayı Şanlıurfa’dan ayrılan öğretmen sayısının709 olduğunu belirten Öztürk, “Şanlıurfa’dan 709 öğretmen ayrıldı fakat Şanlıurfa’ya gelen öğretmen sayısı ise Urfa merkez ve bütün ilçeler için toplamda 90 kişi. Bu demek oluyor ki, Urfa ikinci döneme 620 öğretmen açığıyla başladı. Zaten eksikti, bu 620 kişi daha düşüşte olunca tamamen eksildi. Bu ilk atama kontenjanında da Şanlıurfa’ya bin 800 kontenjan verildi. Urfa diğer ilçeler ve merkez olmak üzere. Bu bin 800’den 600’ü düşerseniz geriye kalan kontenjan bin 200. Şuanda Urfa’da öğretmen açığı 10 bin civarındadır. Eğer bu açık giderilirse Urfa’da öğretmen sıkıntısı diye bir şey kalmayacak.” şeklinde konuşarak öğretmen açığına dikkat çekti.
 

“Sık görülen öğretmen değişiklikleri öğrencileri çok olumsuz etkiliyor”

Sık görülen öğretmen değişikliklerinin öğrencileri çok olumsuz etkilediğine dikkat çeken Öztürk, konuşmasına şöyle devam etti: “Eğitimde devamlılık esastır. Bir öğrenci birinci sınıfa başladığında, aynı öğretmen ile en az dördüncü sınıfa kadar devam etmelidir. Maalesef kendim şahit olduğum bir olay, bir okulda aynı yıl içerisinde bir sınıf tam 7 öğretmen değiştirdi. Bir sınıfın yıl içerisinde 7 öğretmen değiştirmesi gerçekten çok kötü bir durumdur. Yani her aya bir öğretmen düşüyor, bir de şöyle düşünün giden öğretmenin arkasından hemen diğeri gelmiyor, en az her değişim sırasında öğrenciler bir hafta ders yapamıyor. Ondan sonra Urfa’nın eğitimi niye kötü diyoruz.”

“Taşıma suyu ile değirmen dönmez”

Ücretli öğretmenlik uygulamasıyla eğitim geleceğinin yok edildiğini söyleyen Öztürk, bu uygulamayı taşıma suyu ile değirmen döndürmeye benzetti. Öztürk, “Milli eğitim ders karşılığı ücretlendirme diyor, biz ücretli öğretmen diyoruz, onlar da kendilerini zaten ücretli öğretmen olarak biliyor. Bunlar girdikleri ders başına para alıyorlar. Bu ücretli öğretmenlikte ‘taşıma suyu ile değirmen döndürmek’ gibi bir şey. Devlet bununla maddi yönden tasarruf yaptığını sanıyor fakat aslında geleceğini yok ediyor. Kadrolu öğretmenden daha iyi olup işini çok iyi yapan ücretli öğretmenler de gördük, fakat sadece geçim kaynağı sağlamak, zaman geçirmek için ücretli öğretmenliğe başvuran kişileri de gördük.” şeklinde konuştu.

Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocukları ancak iki ay eğitim görüyor

Şanlıurfa’daki eğitim sorunlarının başında gelen mevsimlik tarım işçiliğine de değinen Öztürk, “Şu anda eğitim süremiz 8 ay üzerinden gidiyor. Öğrencilerimiz Eylül, Ekim, Kasım aylarında çalışmaya gidiyorlar Haziran'da geri dönüyorlar yani karne döneminde geliyorlar. Gelip iki ay kalıp tekrar bir daha çalışmaya gidiyorlar. Bu çocuklar ancak iki ay okulu görüyorlar. Ve bir anne baba giderken çocuğunu kimseye emanet edip de gidemiyor. Biz mesela alan taramasına çıktığımızda mevsimlik işçi aileleriyle çok görüşüyoruz, ‘bırakın bu çocukları okusunlar’ diyoruz. Öyle veliler var ki, hocam ‘ben de okumasını istiyorum, ama burada bırakacak kimsem yok’ diyorlar. Bunun için bu ailelerin ekonomik sıkıntılarını giderecek ekonomik projeler ortaya konulmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Eğitimdeki sorunlar belirlenmeli ve bu sorunlara çözüm önerileri getirilmelidir”

Şanlıurfa’ya gelen birçok öğretmenin ilde kalmak istemeyişine de değinen Öztürk, şöyle devam etti: “Urfa’da kiralar almış başını gidiyor. Yeni başlayan bir öğretme maaşının 2 bin olduğunu düşünürsek bunu bin TL’sini kiraya verirse geriye kendisine bin TL kalıyor. Bu bin TL ile nasıl geçimini sağlayacak. İkincisi herkes kendi memleketinde görev yapmak istiyor bunun için gelen kişi aynen geri gitmek istiyor. Üçüncüsü Şanlıurfa’mızda sosyal etkinliklerimiz çok az bunun için de gelen öğretmen geri gitmek istiyor. Urfa’daki eğitimi kaliteli bir hale getirmek için hani kimsenin elinde sihirli bir değnek yok ama bunun için sorunlar belirlenmeli ve bu sorunlara çözüm önerileri getirilmelidir.”  (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.