banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç MHP ABD

Şanlıurfalı ev Hanımlarının Ödeyeceği Pirim!

Sosyal Güvenlik Kurumu Şanlıurfa İl Müdürü Mehmet Kara, evlerinde el işleri yaparak kazanç sağlayan ev hanımlarının sigortalı olabileceklerini söyledi.

Şanlıurfa sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından Hz. Rahme Kadın Kültür Merkezinde “Urfalı ev hanımları sigortalı olabilecekler” paneli düzenlendi.
Düzenlenen Panele SGK İl Müdürü Mehmet Kara, Müdür Yardımcısı Hakan Hastürk, Emeklilik Servis Şefi Yusuf Ersari, Performans ve Koordinasyon Sorumlusu Ali Gündüz ve çok Sayıda Ev Hanımı katıldı.

Panelde konuşan SGK İl Müdürü Mehmet Kara, ev hanımlarının elde ettikleri küçük kazançları ile okuyan çocuklarına okul harçlığı, evlenecek kızlarına çeyiz parası ve ev ekonomisine katkı sağlamaya çalıştıklarını bildirdi. Müdür Kara, Havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim gibi dokuma ürünleri üretenler, her türlü nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri ve ev isotu gibi ürünleri evde yapıp işyeri açmaksızın satanlar ve yasa gereği gelir vergisinden de muaf olan isteğe bağlı kadın sigortalılar, 20 günlük kazanç üzerinden prim ödeyerek, 30 gün sigortalılık süresi kazanabildiklerini ifade etti.

208 LİRA PRİM ÖDEYECEKLER

Müdür Kara, gelir vergisinden muaf olarak evinde el işi yaparak geçimini sağlayan kadınların, Torba Yasa ile birlikte, ayda 327,83 TL yerine 208,77 prim ödeyerek sigortalı olabileceklerine dikkat çekti.

Konuşmasına Müdür Kara Şöyle Devam etti; “Ev kadını el işi ilgili vergi dairesinden vergiden muaf belgesi alıyor. Kuruma intibak ettiği tarihten sonra askeri ücretten prim ödeyerek kayıt altına alınıyor. 6111 sayılı Yasa ile yapılan değişiklik ile 5510 sayılı Kanunun geçici 16. maddesinin üçüncü fıkrasında düzenlemeye gidilerek 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde belirtilen vergiden muaf işleri hizmet akdiyle herhangi bir işverene tabi olmaksızın sürekli ve kazanç getirici nitelikte yaptıklarını vergi dairelerinden alacakları yazılar ya da Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurları tarafından düzenlenen raporlar ile tespit ettiren kadınlar isteğe bağlı sigortalı olarak primlerini her yıl birer puan artırılmak suretiyle ödeyebilecekler. “dedi.

HİÇBİR İŞ YAPMAYAN EV HANIMLARINA SİGORTA

Bu sigorta kapsamında adından anlaşılacağı üzere zorunlu sigorta gerektiren herhangi bir işte çalışmayan tüm ev hanımları yararlanabilir. İsteğe bağlı sigorta kapsamına alınacak vergiden muaf olan ev hanımları bu sigortadan SGK’ya bir dilekçe ile başvurarak faydalanabilirler. Sigortalı olmak için aranan şartlar ise; 18 yaşından büyük olmak. Zorunlu sigorta gerektiren işlerde çalışmamak. Sahip olduğu sigorta nedeniyle aylık alıyor olmamak. Gelir Vergisinden Muaf olduğunu belgelemek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.