banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Teknik Direktör Cihat Arslan Taşlıdere Şanlıurfalı Belediye

Şanlıurfa'da Çeteye Dev Operasyon
Köylere düzenlenen baskınlarda yüzlerce kişiyi dolandırarak yaklaşık 3 milyon lira haksız kazanç elde ettiği iddia edilen 24 kişi gözaltına alındı. Operasyon dönüşünde bir aracın sıkıştırması nedeniyle içinde 4 polisin bulunduğu otomobil tarlaya uçtu. Polislerin yara almadan atlattığı kazayı gören ve yardımına koşan meslektaşları, kısa süre tedirginlik yaşadı.

Şanlıurfa ve Adıyaman Emniyet Müdürlüğü ekipleri, telefonla aradıkları kişilere kendilerini savcı, hakim ve güvenlik görevlisi olarak tanıtarak çeşitli suçlamalar yöneltip dolandırıcılık yapan bir şebekeyi izlemeye aldı. Uzun süren takipte, polisler Akçakale’nin çeşitli köylerinde oturan şebeke üyelerinin bu yolla milyonlarca lira haksız kazanç elde ettiğini saptadı.

400 POLİS VE ASKER İLE OPERASYON

Polis, aralarında hakim, profesör, işadamlarının da bulunduğu yüzlerce kişiyi mağdur eden şebeke üyelerine yönelik bu sabah operasyon kararı aldı. Şanlıurfa ve Adıyaman’dan gelen polisler, saat 03.00’da zırhlı araçlar eşliğinde Akçakale’ye geldi. Akçakale İlçe Jandarma Komutanlığı’nda asker takviyesinin de yapılmasının ardından güvenlik güçleri gruplara ayrılarak, şüphelilerin bulunduğu köylere gitti.

SURİYE SINIRI TERCİH EDİLDİ

Operasyon çerçevesinde köylere hareket eden güvenlik güçleri, şüphelilerin kaçmasını engellemek için farklı bir yönteme başvurdu. Polis ve askerler, köylerin içinden geçmek yerine kimseye gözükmemek ve operasyonun sekteye uğramasını engellemek için tozlu Suriye sınırını tercih etti. Güvenlik güçleri, bu şekilde sadece Suriye sınırını korumakla görevli askerlerin kullandığı güzergah üzerinden şüphelilerin bulunduğu köylere gitti.

KAPILAR KIRILDI, EVLER ARANDI

Suriye sınırındaki köylerde saat 04.30’da yapılan eş zamanlı operasyonlar, yüzlerce polis, zırhlı araç ve özel harekat polislerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Köylerde alınan yoğun önlemlerin ardından güvenlik güçleri, şüphelilerin yaşadığı evlerin kapısını çaldı. Polisin çağrısına yanıt vermeyen şüpheliler ise kapıları kırılarak girilen evlerde gözaltına alındı. Şüphelilerin alınmasının ardından evlerde arama yapan güvenlik güçleri, çok sayıda cep telefonu, SIM kart, para, altın, 2 motosiklet ve 2 traktöre el koydu.

Şebeke üyelerinin evlerini didik didik arayan polisler, şüphelilerin yakınlarını da sorguladı. Bu sırada evlerin çatılarında ve eklentilerinde de arama yapan güvenlik güçleri, bazı şüphelilerin bahçesindeki kumları da kürekle karıştırarak gizlenen suç unsuru olup olmadığını araştırdı.

24 KİŞİ GÖZALTINDA

Akçakale ilçe merkezi ve köylerinde gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan 24 kişi, Akçakale Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra sorguları yapılmak üzere Adıyaman Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Gözaltına alınan şüphelilerden bazılarının daha önce de aynı suçtan haklarında işlem yapılan kişiler olduğu öğrenildi.

OPERASYONDAN DÖNEN POLİS OTOMOBİLİ TARLAYA UÇTU

Şüphelilerin yakalanması ve arama işlemlerinin tamamlanmasının ardından operasyona katılan polis ve askerler Akçakale’ye dönmek üzere yola çıktı.

Akçakale’ye birkaç kilometre mesafede karşı yönden gelen bir aracın sıkıştırması ile kontrolden çıkan 63 DZ 650 plakalı otomobil, tarlaya uçtu. Otomobilin hasar gördüğü kazada, içinde bulunan biri kadın 4 polis memuru ise şans eseri yara almadı. Kazayı görerek yardımına koşan ve kısa süreli tedirginlik yaşayan meslektaşları da, 4 polisin sağlık durumlarının iyi olduğunu görünce rahat nefes aldı.

ŞEBEKENİN MERKEZİ AKÇAKALE

2005 yılından sonra ortaya çıkan ve halk arasında ’Kontör çetesi’ olarak bilinen şebeke, ilk aşamada para istedikleri kişilerden uygulamanın değişmesiyle birlikte banka hesaplarına para transferi yaptırmaya başladı, Her gün aradıkları kişileri değişik yöntemler ile dolandıran şebeke, bugüne kadar milyonlarca lira haksız kazanç elde etti, binlerce kişiyi de mağdur etti.

Aralarında ünlü isimlerin de bulunduğu mağdur kişilerin şikayetleri üzerine başlatılan soruşturmalarda polis, şebekenin izini Şanlıurfa’nın Suriye sınırındaki Arap kökenli yurttaşların yoğunlukla yaşadığı Akçakale İlçesi’nde buldu. Polis, düzenlediği sayısız operasyonda çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Buna rağmen şebekenin ağına düşen ve mağdur sıfatıyla Türkiye’nin değişik illerinden güvenlik güçlerine başvuran kişilerin şikayetleri Akçakale’ye yönlendiriliyor.

ŞEBEKE NASIL ÇALIŞIYOR?

Şebeke üyeleri, farklı kişiler adına çıkardıkları telefon hatları ile rastgele bir numara aranıyor. Şebeke üyesi, telefonu açan kişiye kendisini polis amiri, jandarma görevlisi, istihbaratçı veya savcı olarak tanıtıyor. Telefonu açan kişiye, hattıyla ilgili şikayet bulunduğunu söyleyen şebeke elemanları, ’Bu numaradan Vali, Başsavcı, Ağır Ceza Hakiminin, Albay veya Emniyet Müdürü’nün eşine taciz içerikli ya da pornografik fotoğraf içerikli mesaj atıldı’ veya ’Terör örgütü ile ilişkili görüşmeler yapıldı’ şeklinde suçlamalarda bulunuyor. Suçlamalar karşısında şaşıran ve iddiaların doğru olmadığını anlatan kişiye, şebeke elemanları cep telefon numaralarının klonlanarak ikiz kartların yapıldığını, bu kişilere ulaşılabilmesi için kendilerine yardımcı olmalarını talep ediyor ve verilecek hesaba para yatırması gerektiğini söylüyor.

Yaşadığı şaşkınlık ve suçlama karşısında kendisini aklamaya çalışan kişi de hemen kendisinden istenen para transferini yapıp şebeke elemanlarına bildiriyor. Bir süre sonra sonucun ne olduğunu merak eden mağdur, arandığı hattı çevirdiği zaman numaranın kullanılmadığını veya iptal edildiğini öğrenince dolandırıldığını anlıyor.(vatan)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.