banner2
Öne Çıkanlar Aşağı Yazıcı Küçük Çamurlu Akhisar Belediyespor Jan Kuchta Filip Panak

Okutan: Bizim Kültürümüz Vakıf Kültürüdür

09-15 Mayıs 2011 tarihleri arasında kutlanan “Vakıflar Haftası” Münasebetiyle Vakıflar Bölge Müdürü Müslüm Tüysüz ve müdürlük personeli Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan’ı makamında ziyaret etti.

 

Vakıflar Haftası sebebiyle ziyaret eden heyet Vali Nuri Okutan’a çiçek verirken, Vali Okutan heyet ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Vakıflar Bölge Müdürü Müslüm Tüysüz, Vali Nuri Okutan’a ‘Vakıflar Haftası’nda yapılacak etkinliklerle ilgili bilgi verdi.

 

Ziyaretin ardından Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Şanlıurfa Belediyesi Şair Nabi Kültür Merkezi Salonunda gerçekleştirilen Vakıf Haftasının açılış programına katıldı.

 

            Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Vakıf Haftası, kutlama mesajlarının okunması ve Vakıflar Genel Müdürlüğü CD gösterisi ile devam etti.

 

Vakıflar Haftası Açılış konuşmasını yapan Vali Nuri Okutan, vakıf kültürünün temelinde "eşref-i mahlûkat" olarak "insan" olduğunu ifade ederek, “Selçuklu'dan günümüze medeniyet anlayışımıza, "Her şey İnsan için" görüşü hâkimdir. Bu merkezde eğitilen ecdadımız; insanı din, dil, renk, ırk farkı gözetmeksizin insanlara hizmeti ibadet telakki etmiş, "İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır" prensibi içinde, hayırda yarışmış, bu ulvî ve külli yarışın bir sonucu olarak da, büyük hayır müesseseleri olan vakıflar meydana getirmişlerdir.

 

Vakıflar özde dayanışma ve yardımlaşma temeline dayanır.

 

Türk kültürünün ve medeniyetinin geçmişten bugüne aktarılmasında vakıfların ifa ettiği görev çok büyüktür. Selçuklu’dan Osmanlı’ya, Osmanlı’dan günümüze kadar vakıflar çok mühim işlere imza atmışlardır. Şahısların yapamadığı işleri vakıflar gerçekleştirmiştir. Bu sebeple bizim kültürümüze vakıf kültürü dersek yanlışlık yapmamış oluruz.

 

Onun içindir ki vakıflar kültür ve medeniyet tarihi içerisinde çok ciddi roller oynamıştır. Bu sebeple bizler zengin bir vakıf kültürünün varisleriyiz. Onun için dayanışmanın ve yardımlaşmanın en örneklerini günümüzde vakıfların ortaya koyduğunu görmekteyiz. Geçmişteki eserlerin ayakta kalması vakıfların hizmetleri sayesindedir.

 

Millet olarak zengin bir vakıf kültürünün mirasçılarıyız. Bizler hasta ve garip leyleklerin bakım ve tedavisi için bile vakıf kuran bir milletin evlatlarıyız. Bu millet bayram günlerinde top atılarak halkın sevindirilmesini düşünmüş, alışveriş edenlerin aldatılmasını önlemeyi kendine vazife saymıştır.

 

Yoksul genç kızlara çeyiz verilmesi, bunların düğünlerinin yapılması bile hesaba katılmıştır. Cezaevlerindeki mahkûmların ihtiyaçlarının karşılanması, ziraatın geliştirilmesi, borç yüzünden hapse girenlerin borçlarının ödenmesi bir mesele olarak görülmüş, ilgili vakıflar kurularak gerekli önlemler alınmıştır.

 

Vakıfların değişen sosyal ihtiyaçlara ve toplumsal meselelere uyum sağladıkları bir gerçektir. Zira toplumsal talep geleneksel vakıf amaçlarını zorlamakta, vakıflar bir anlamda bu güne kadar hiç düşünülmeyen arz talep ve amaçlara yönelmektedir.

 

Bu durum vakıf araştırmalarına da yansımakta, vakıfları sadece hayırseverlik boyutuyla inceleyen yaklaşımda önemli değişiklik yapılması ihtiyacını ortaya koymaktadır.

 

Malumunuz olduğu üzere Şanlıurfa, tarihi süreç içerisinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış; ilim, kültür, tarım gibi alanlarda dünyanın merkezi olmuştur. Bu şehir bünyesinde pek çok değerler üretmiş ve ürettiği bu değerleri insanlıkla paylaşmasını bilmiştir.

 

Herkesçe de bilindiği üzere dünyanın en eski tapınağı bu şehirde bulunurken, pek çok Peygamberin izine hala bu topraklarda rastlamaktayız.

 

Şanlıurfa, geçmişte olduğu gibi şimdi de bölgemize, ülkemize ve hatta bütün insanlığa sunacağı pek çok değerler vardır.

 

Bu değerleri ortaya çıkarıp ihya edecek olan kurumlar, vakıflardır. Bu vesileyle vakıf ruhunu yaşatmak için burada bulunan bütün fedakâr insanları saygı ve sevgiyle selamlıyorum” dedi.

 

Vakıflar Haftası açılış programı Harran Üniversitesinden öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe tarafından Vakıflar Haftası ‘Eğitim’ konulu konferansın verilmesi ve ŞURKAV’ın verdiği Türk Halk Müziği Yetişkinler Korosunun konseri ile sona erdi.

 

Vakıflar Haftası açılış programına Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Vakıflar Bölge Müdürü Müslüm Tüysüz, İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar ve Vergi Dairesi Başkanı Cuma Sağlam ve vatandaşlar katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.