banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Ürdün Teknik Direktör Cihat Arslan Ziylan Enver Sedat Yahlizade

AÖF sınavlarının yapacağı yerler arasında neden Viranşehir yok?

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan  Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi AVCI tarafından yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Şanlıurfa Viranşehir ilçesinde neden Açık Öğretim sınavlarının yapılmadığını sordu.

AYHAN ÖNERGESİNDE BAZI SINAV MERKEZLERİNİ DE ÖRNEK OLARAK VERDİ:

İŞTE O ÖNERGE:
    2015-2016 eğitim öğretim yılında, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi sınavları 81 il, 15 ilçe ve Lefkoşa'da yapılmaktadır. Sınav yapılan ilçelerimizden Milas 132.437, Edremit 140.857, Elbistan 141.468 Bandırma 146.688 nüfusa sahiptir. Sınav yeri tespiti ile ilgili olarak Anadolu Üniversitesi resmi internet sitesinde "Üniversitemiz, sınav merkezine ulaşımın kolay sağlanması, öğrenci yoğunluğu ve sınav yapılacak binaların sınava uygun olup olmadığı gibi kriterleri de göz önüne almaktadır." denilmektedir.

    Şanlıurfa ili Viranşehir ilçemiz uluslararası İpekyolu üzerinde bulunmakta olup, TUİK 2015 verilerine göre 184.604 nüfusa sahiptir. Viranşehir ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 5000 öğrenciyi sınava alabilecek bina, derslik ve öğretmen kapasitesine sahip olduğu bilinmektedir. Viranşehir ilçemizde 2015-2016 eğitim öğretim yılında, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi sınavlarına giren öğrenci sayısı 1500'dür.  50 km güneyinde bulunan Ceylanpınar ilçemiz ile birlikte bu sayı 2000'i bulmaktadır.

    Viranşehir ilçemizin, en yakın sınav merkezi olan Şanlıurfa il merkezine uzaklığı 91 km, Ceylanpınar ilçemizin ise 140 km'dir. Öğrencilerimiz sınavlara katılabilmek için çevre il ve ilçelere gitmek zorunda kalmaktadırlar. Bu durum hem zaman kaybına yol açmakta hem de maddi kayıplara sebep olmaktadır.

Bu bağlamda;
1.  Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi sınav merkezi tespiti ile ilgili herhangi bir düzenleme mevcut mudur?  Mevcut ise kriterleri nelerdir?
2.  Kriterler arasında, sınav merkezinde bulunması gereken öğrenci sayısı mevcut mudur? Mevcut ise bu sayı kaçtır?
3.   Son beş yılda, ikamet ettiği yerleşim yeri sınav merkezi olmadığından dolayı, başka il ve ilçelerde sınava girmek zorunda kalan öğrenci sayısı kaçtır?
4.  Sınav merkezi olmayan bir yerleşim yerinin sınav merkezi olabilmesi için izlenen prosedür nedir?
5.    919 ilçenin sadece 15'inde sınav yapılıyor olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
6.    Yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi anlamında, 2016-2017 eğitim öğretim yılı sınavmerkezleri tespiti ile ilgili yeni bir düzenlemeye gitmeyi düşünüyor musunuz?

Açıköğretim sistemi Nedir? Açıköğretim Önlisans programları ve Lisans Programları Nelerdir?

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi ülkemizde yükseköğrenim talebini karşılamada sağladığı kapasite yanında milli eğitim, sağlık, ilahiyat, tarım, polis, jandarma, kara, deniz, hava komutanlıkları ve adalet personeline yönelik önlisans, lisans tamamlama ve lisans eğitimlerini açıköğretim sistemi ile sürdürmektedir. Ayrıca Anadolu Üniversitesi Türkiye ekonomisi ve iş yaşamına sağladığı geniş ölçekli katkılarla saygınlık kazanmış ve uluslararası rekabette başarılara imza atmış sektör temsilcisi kuruluşlara yönelik insan kaynağı geliştirme projeleri aracılığıyla toplumumuzun eğitim düzeyinin artmasına büyük katkıda bulunan çağdaş bir eğitim kurumudur.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi eğitim yaptığı toplam 11 lisans, 30 önlisans programıyla, ulusal sınırları aşarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan ve çeşitli Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarına eğitim hizmetini çağdaş Açıköğretim Sistemi ile götürüyor.

Fakültede bulunan bölümler
Açıköğretim Fakültesi Lisans Programları (4 Yıllık)

Uzaktan öğretim, “öğrencinin iletişim teknolojilerinden yararlanarak öğrenmesini sağlayan” çağdaş bir uygulamadır. Gelişmiş ya da gelişmekte olan pek çok ülkede uygulanmakta olan uzaktan öğretim yoluyla her yaş her gelir ya da her meslek grubundan insanın, üretkenliklerini yitirmeden, öğrenimlerini kendi hız ve kapasitelerine göre ayarlayarak eğitimlerini sürdürdükleri bir sistemdir. Farklı mekânlardaki öğrenci, öğretim elemanı ve eğitim araçlarını iletişim teknolojileri ile bir araya getiren eğitim modellerini kapsayan uzaktan eğitim, çağın teknolojisinden yararlanılmasını sağlayan bir eğitim felsefesidir.

2015-2016 öğretim yılında “Halkla İlişkiler ve Reklamcılık”, “Sağlık Yönetimi”, “Sosyal Hizmet” ve “Yönetim Bilişim Sistemleri” lisans programları yeni açılmıştır.

Felsefe

Halkla İlişkiler ve Reklamcılık

Sağlık Yönetimi

Sosyal Hizmet

Sosyoloji

Tarih

Türk Dili ve Edebiyatı

Yönetim Bilişim Sistemleri

Açıköğretim Fakültesi Önlisans Programları (2 Yıllık)

Uzaktan öğretim, “öğrencinin iletişim teknolojilerinden yararlanarak öğrenmesini sağlayan” çağdaş bir uygulamadır. Gelişmiş ya da gelişmekte olan pek çok ülkede uygulanmakta olan uzaktan öğretim yoluyla her yaş her gelir ya da her meslek grubundan insanın, üretkenliklerini yitirmeden, öğrenimlerini kendi hız ve kapasitelerine göre ayarlayarak eğitimlerini sürdürdükleri bir sistemdir. Farklı mekânlardaki öğrenci, öğretim elemanı ve eğitim araçlarını iletişim teknolojileri ile bir araya getiren eğitim modellerini kapsayan uzaktan eğitim, çağın teknolojisinden yararlanılmasını sağlayan bir eğitim felsefesidir.

2015-2016 öğretim yılında “Aşçılık”, “Çocuk Gelişimi”, “Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik” ve “Yaşlı Bakımı” önlisans programları yeni açılmıştır.

Adalet

Aşçılık

Bankacılık ve Sigortacılık Önlisans Programı

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı

Çağrı Merkezi Hizmetleri

Çocuk Gelişimi

Dış Ticaret

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı

Emlak ve Emlak Yönetimi

Ev İdaresi

Fotoğrafçılık ve Kameramanlık

Halkla İlişkiler ve Tanıtım

İlahiyat

İnsan Kaynakları Yönetimi

İşletme Yönetimi

Kültürel Miras ve Turizm

Laborant ve Veteriner Sağlık

Lojistik

Marka İletişimi

Medya ve İletişim

Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları

Özel Güvenlik ve Koruma

Perakende Satış ve Mağaza Yöneticiliği

Radyo ve Televizyon Programcılığı

Sağlık Kurumları İşletmeciliği

Sosyal Hizmetler

Spor Yönetimi

Tarım

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

Turizm ve Otel İşletmeciliği

Turizm ve Seyahat Hizmetleri

Yaşlı Bakımı

Yerel Yönetimler

Giriş koşulları

Sınavda 150-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS‘ye girmeye hak kazanabilecek.Sınavda 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için ise YGS puanlarından en az birinin 150 ve üzeri olması gerekecek.

Öğrenciler, kendilerine gönderilen sınava giriş belgesinde gösterilen bina, salon, tarih ve saatte sınavlara girmek zorundadırlar. Sınava giriş belgesinde belirtilen yerde ve tarihte sınava girmeyen öğrenciler için (mazeretli bile olsalar) başka bir yerde ve zamanda telafi sınavı açılmamaktadır. Bu nedenle ne sebeple olursan olsun, sınav haklarının saklı tutulması mümkün değildir. Öğrencilerin mağdur olmamaları için, mutlaka sınavlara katılmaları gerekir. Sınav haklarının saklı tutulması, sistem ve yönetmelik gereği mümkün olmadığından, mazeret beyan ederek başvuruda bulunanlara olumsuz cevap verilmektedir.

AÖF Televizyon Eğitim Programları
Açıköğretim sisteminde basılı malzemelerin yanında, televizyon da etkinlikle kullanılıyor. Ders kitaplarında yer alan bilgilerin televizyon programlarıyla desteklenmesi açıköğretimin önemli bir boyutunu oluşturuyor.
Sınav sistemi
Öğrenciler, okudukları sınıftaki derslerden, belirtilen tarihlerde ara ve yılsonu sınavına girecekler, yılsonu sınavında başarılı olamayanlar, başarısız oldukları derslerden bütünleme sınavına girmek zorundalar. Sınıfta kalan öğrenciler yalnızca kaldıkları derslerden, borçlu geçen öğrenciler ise bulundukları sınıfta okudukları derslerin yanında, borçlu oldukları derslerden de ara, yılsonu ve bütünleme sınavına girmek zorundalar.

Aöf Sınıf Geçme nasıl olur?
Tüm sınavlar çoktan seçmeli test şeklinde hazırlanmakta ve bilgisayarla değerlendiriliyor.. Bu sınavlarda öğrencilerin, derslerin her birinden ayrı ayrı başarılı olmaları gerekmekiyor. Cevaplar değerlendirilirken, doğru cevaplara puan verilmekte, yanlış cevaplar için puan düşürülüyor.

Başka bir deyişle, yanlış cevaplar doğru cevapları götürmüyor. Bu nedenle soru kitapçıklarındaki soruların cevapsız bırakılmaması, öğrencilerin yararına. Sınavlarda değerlendirme 100 tam not üzerinden yapılıyor. Her dersin başarı notu; ara sınav notunun yüzde 30’u ile yıl sonu veya bütünleme sınav notunun yüzde 70’i toplanarak bulunuyor.

Aöf Örnek hesaplama
Bir öğrencinin ara sınavından 70, yılsonu sınavından 60 not aldığı varsayılırsa, Ara sınavının ağırlığı yüzde 30 olduğuna göre, 70 X 30 / 100 = 21 not olacaktır. Yılsonu sınavının ağırlığı yüzde 70 olduğuna göre, 60 X 70 / 100 = 42 not olacaktır. Ara sınavı ve yılsonu sınavının not toplamı 21 + 42 = 63 olacaktır. Bir dersten başarılı olabilmek için başarı notu 50 ve daha yukarı olması gerektiğine göre, öğrenci bu dersten 63 not aldığı için başarılı sayılacaktır.

Muafiyet durumu
Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin öğrencileri, kaydedildikleri ve bulundukları sınıf, bölüm ve programda okutulan derslerin tümünü almak zorundalar. Öğrencilere, yükseköğretim kurumlarında (açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakülteler dahil) daha önce okudukları dersler dolayısıyla hiçbir şekilde muafiyet tanınmıyor.

Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin öğrencisi iken, yeniden ÖSYS’na girerek, kayıtlı olduğu bölüm ve programdan, başka bir bölüm ve programa yerleştirilenler, önceki kaydını sildirmek koşuluyla, yerleştirildikleri bölüm ve programın birinci sınıfına kayıt yaptırabilirler. Bu öğrencilere fakültelerde daha önce okudukları ve başardıkları dersler dolayısıyla hiçbir şekilde muafiyet tanınmıyor.

Staj
Açıköğretim Fakültesi Turizm ve Otelcilik Önlisans Programı dışındaki öğretim programlarında, öğrencilerin staj yapma mecburiyeti bulunmuyor. Turizm ve Otelcilik Önlisans Programına kayıt yaptıran öğrencilerin zorunlu staj süreleri Fakülte Yönetim Kurulunca 90 gün olarak belirlenmiş durumda. Öğrenciler Dekanlığın belirlediği staj şartlarına uymak zorundalar. Kendisine Dekanlık tarafından staj çağrısı gönderilen öğrenciler, geçerli mazeretleri yoksa, Dekanlığın belirlediği tarih ve yerde stajlarını yapmak zorundadırlar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.