banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

Köylerdeki taşımalı eğitim kış aylarında sorun veriyor

Hani’ye bağlı bin 500 nüfusu Abacılar (Nêrîp Çilago) köyünde ortaokul olmadığından dolayı çocuklar eğitim için farklı köy ve ilçe merkezindeki okullara gidiyor. Fakat kış aylarında yollarda yaşanan sorunlardan dolayı köylüler çocuklarını okula gönderemediklerini, dolayısıyla 180 haneli köylerine bir ortaokulun yapılması istediler.

Köylerinde 180 hane bulunduğunu dile getiren Muhtar Abdulaziz Demir, bin 500 nüfusu bulunan köylerinde taşımalı eğitimden dolayı çocuklarını okula gönderemediklerini ve ayrıca köyde eğitim kalitesinin de olmadığını söyledi.

Demir, “Köyümüzde ilkokul 4’üncü sınıfa kadar eğitim görülüyor. Biz bu yönde ilçe Kaymakamlığı ile ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe verdik ve onaylandı. Daha sonra bakanlık bölgedeki okul projeleri durdurdu. Neden durdurduğunu bilmiyoruz. Bunun için de imza toplayıp hazırlayacağımız dilekçe ile kaymakamlığa tekrar başvuracağız.” dedi.

Kış aylarında yolların kapanmasından dolayı çocukların okula gidemediğini belirten Muhtar Demir, “Köyde 6 öğretmen var. 5’inci sınıftan 6’ıncı sınıfa kadar okuyan öğrenciler taşımalı eğitim olarak Kuyular köyüne gidiyor. Lise öğrencileri ise Hani’ye gidiyor. Kışın bazen yollar kapalı oluyor. Öğrenciler gidemiyor. Gittiklerinde köylüler arasında sıkıntılar yaşanıyor.  Bizim isteğimiz burada bir okul açılmasıdır. Köyde eğitim kalitesi yok. Bundan dolayı sıkıntı çekiyoruz. Lojmanlar olsaydı ve öğretmenler de burada kalabilseydi daha fazla verim alabilirdik.” ifadelerini kullandı.

Köy sakinlerinden Bayram Kurşunlukaya ise “Çocuklarımızı çevre köydeki okula gönderiyoruz. Daha önce ortaöğretim vardı, şimdi yok.  Köyde yerimiz müsait ama getirip 2 derslik yaptılar.  O dersliklerden birinden verim alamıyor çocuklarımız. En azından burada 8 derslik bir okulun yapılması gerekir.” dedi.

Çocuklarını ortaokulu okuması için komşu köye gönderdiklerini ifade eden Remzi Kurşunlukaya, “Köyümüzde sadece ilkokul var.  Biz 8 yıllık eğitim yapılabilmesi için bir okul yapılmasını istiyoruz. Çocuklarımızın eğitimi kendi köylerinde verilsin. Kış aylarında yollardan dolayı gönderemiyoruz. Yol kapalı olduğu için serviste olmuyor. Gitmeyince öğretmenler de çocukların devamsızlığının olduğunu söylüyor.” diyerek yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Okul sorunlarının çözülmesini isteyen Ali Kurşunlukaya da yetkililerden seslerini duymalarını, köylerine ortaokul yapılmasını için gereken yapılmasını istedi. (Emrah Deniz / M. Hüseyin Temel – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.