banner2
Öne Çıkanlar Urfa Sanlıurfa Urfa Haber Sanlıurfa Haberleri Gaziantep

HARRAN ÜNİVERSİTESİNE

Bulaşıcı olmayan hastalıklar (BOH), günümüzde dünyadaki en büyük salgınlardan biridir. 2008’de meydana gelen ölümlerin %63’üne (36 milyon insan) BOH’ler neden olmuştur. Dünyanın hemen hemen tüm bölgelerinde obezite sıklığı artmakta, bu durum sadece yetişkin kadın ve erkekleri değil, çocukları ve gençleri de etkilemektedir. Kalp ve damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, bazı kanser türleri, kas iskelet sistemi hastalıkları gibi hastalıkların oluşmasına, yaşam kalitesinin azalmasına ve ölümlere yol açan obezite, sadece küresel boyutta bir halk sağlığı problemi olmakla kalmayıp, ülke ekonomilerine olumsuz yönde etki eden bir unsur olarak da karşımıza çıkmaktadır. BOH’ın altında yaygın, önlenebilir risk faktörleri yatmaktadır. Bu faktörler tütün kullanımı, hareketsizlik, sağlıksız beslenme ve alkolün zararlı kullanımıdır. Ulusal sağlık politikalarının ana hedefi sağlıklı bireylerden oluşan sağlıklı topluma ulaşmaktır. Sağlıklı topluma ulaşmak için de sektörler arası işbirliğini kuvvetlendiren politikaların geliştirilmesine ihtiyaç vardır.09.09.2010 tarih ve 27714 sayılı Resmi Gazetede Başbakanlık Genelgesi olarak yayımlanarak yürürlüğe giren "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” 2014-2017 yıllarını içerecek şekilde güncellenmiştir. Sayın Bakanımızın da öncelik verdiği programın hedefleri, Bakanlığımızı ilgilendiren çeşitli strateji ve politika belgelerinde de zikredilmiştir. Nitekim 2014-2018 yıllarını kapsayan Onuncu Kalkınma Planı’nda da: “15 yaş ve üzeri nüfusta yeterli fiziksel aktivite yapanların oranının yüzde 62’ye çıkarılması” hedef olarak belirtilmektedir.

Bu hedefi hayata geçirmek için en iyi alternatiflerden birisi de çocukların ve gençlerin okulda fiziksel aktivite yapabilme imkânlarını arttırmaktır. Bu amaca yönelik olarak Sağlık Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından temin edilen bisikletler ve kasklar 15.10.2015 tarihinde Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ercan YENİ, Genel Sekreter Vekili Abdulhalim DÜNDAR ve Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Yaşar ŞİMŞEK’in katılımlarıyla öğrencilerin kullanımı için üniversiteye teslim edilmiştir

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.