banner2
Öne Çıkanlar ABD Emir Preldzic 4 Abdülkadir Barut Şanlıurfa DEVA Partisi İl Yönetimi Kovancı Mahallesi

Haleplibahçe Projesi İnşaatı Bu Ay Başlıyor
9 Mayıs 2012 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce ihale edildi. İhaleye 14 firma katıldı ve uygulama işi KDV hariç 36.300.000 TL’ye,  540 günde hizmete hazır hale getirilecek şekilde ihale edildi. Toplam bütçesi 50.000.000 TL olarak ön görülmektedir. 

Bütçenin tamamını Kültür ve Turizm Bakanlığı finanse edecek. Yüklenici firma ile 06/06/2012 tarihinde sözleşme imzalandı, 5 gün içerisinde yer teslimi yapılacak, büyük ihtimalle Kültür ve Turizm Bakanı
Sayın Ertuğrul GÜNAY, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Şanlıurfa Milletvekili Sayın Faruk ÇELİK ile diğer milletvekillerimizin katılımı ile 2014 yılında hizmet konulmak üzere, Haziran 2012’de temel atma töreni gerçekleşecek.


Haleplibahçe’de 57.000 m² alanda mevcut arkeoloji müzesinin 10 katı büyüklüğünde 25.000 m²’lik kapalı alanda 3 katlı “Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi”, Haleplibahçe’de ortaya çıkan mozaiklerin yerinde sergilenmesi ve Urfa’ya ait mozaiklerin sergilenmesi amacı ile 10.000 m² alanda “Edessa Mozaik Müzesi” ve iki müze arası “Arkeo Park” yapılacak. Geri kalan 140.000 m² alanda “Arkeoloji Araştırma Merkezi ve Çok Amaçlı Tanıtım Merkezi”, “Anfi Tiyatro”, “Kültür ve Sanat Merkezi”, “Hediyelik Eşya Reyonları”, “Kafeterya” “Rekreasyon Alanı” ve “750 Araçlık Açık ve Kapalı Otopark” projeleri uygulama işini Şanlıurfa Beleyesi 30/03/2012 tarihinde ihale etti. Uygulama işine birlikte başlanılacak. Haleplibahçe projesi 2014 yılında tamamlandığında 200.000 m² alanda yapılan müze ve kültür konsepti ile Türkiye’nin ve bölgenin kültür ve inanç turizminde cazibe merkezi haline gelecektir.

Halepli Bahçe Mozaiklerini mozaik tekniği, sanatı ve 4 mm2 ebadında Fırat Nehri’nin orijinal taşlarından yapılması ve benzeri özelliklerinden dolayı, dünyanın en kıymetli mozaiği olarak tanımlamaktadır. Müzemiz tarafından tespit edilen il genelinde yer altındaki mozaikler ile yurt içi ve yurt dışındaki Urfa’ya ait birçok mozaik ile Şanlıurfa, İstanbul, Gaziantep ve Hatay illeri ile değil, dünyanın en zengin mozaiklerine sahip Tunus ülkesi ile yarışacak düzeydedir. Şanlıurfa’da yapılacak “Edessa Mozaik Müzesi” dünyanın en kıymetli mozaiklerinin sergilendiği müze olacaktır. Yine yapılacak olan “Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi” ise dünyanın en eski eserlerinin orijinallerinin sergilendiği müze olacaktır.



Daha Önceki Çalışmalar Hakkında Özet Bilgi

Halil’ür Rahman Gölü’nün (Balıklıgöl) yanı başındaki Haleplibahçe’de 2000 yılında Turizm Bakanı Sayın Erkan Mumcu’nun direktifleriyle, “Haleplibahçe 11 Nisan Fuar Alanı”na 3 dinin de inanç temalarını içeren temalı bir park yapılması istendi, Şanlıurfa Belediye Meclisinde rededildi. 2004 yılında Şanlıurfa Belediye Başkanı olan Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Kültür ve Turizm Bakanlığından askıya alınan projenin uygulanmasını istedi, 14 Mayıs 2005 tarihinde Başbakan Sayın Recep Tayip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Atilla Koç ve beraberindeki Bakan ve üst düzey bürokratların katılımı ile “Haleplibahçe Temalı Park Projesi”nin temsili temeli atıldı. Alt yapı çalışmaları yapılırken, taban mozaiklerine rastlanıldı, Koruma Kurulu Kararı ile çalışmalar durduruldu. Şanlıurfa Müze Başkanlığında 200 dönümlük alanda arkeolojik kazı çalışmaları başlatıldı. Kazılarda, M.S. 3. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen 1 saray, 1 villa, yerden ısıtmalı 1 hamam ve bu yapıların tabanında Savaşçı Amazon Kraliçelerinin ve Aşil’in hayat hikâyesini anlatan dünyadaki il mozaikler ile birlikte birçok mozaik ortaya çıkarıldı.
Haleplibahçe Projesi İnşaatına Haziran 2012’de Başlanılacak




Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.