banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde eğitimin kalitesi ve bölgede  yaşanan olaylarla ilgili konuşan İlçe Mili Eğitim Müdürü Aydın Ak, ülkenin kalkınması  için gençlerin eğitime önem verilmesi gerektiğini söyledi.  

Bismil İlçe Mili Eğitim Müdürü Ak konuşmasında, “Bismil’in Diyarbakır ile Batman arasında olmasının dez avantajı var. özelikle kadrolu öğretmenlerin görevlendirmeyle güvenlik gerekçesini mazeret göstererek  gidiyorlar.  bu eğitimi etkiliyor. Eş durumu, sağlık ve güvenlik gerekçeleriyle kadrosu Bismil’de  olmasına rağmen geçici görevlendirmeyle Diyarbakır’a gidiyorlar. Biz de bunların yerine ücretli öğretmenler atamak zorunda kalıyoruz. Öğrencilerimiz velilerimiz kadrolu öğretmenler istiyor. Genelde ilçelerde eğitim düzeyi düşüktür, bu tür sıkıntılar çoktur. Bir öğrenci 4 yıl bir öğretmeni göremiyor. Bunun nedeni de sürekli öğretmen değişimleridir.     Özelikle doğuda bunlar fazla yaşanıyor. Öğretmenler zorunlu hizmetlerini bitirdikten 2-3 yıl sonra bir şekilde tayin isteyip merkeze veya diğer şehirlere gidiyorlar. Eğitimde sürekli   devamlılık esastır.  Öğrenci öğretmenine alışırsa başarı ve eğitim kalitesi artar.   Bazı köy okullarında sınıf azlığından dolayı kadrolu öğretmen verilemiyor. Öğretmen geçici görevlendirmeyle gittiği zaman, biz yerine ücretli öğretmen atıyoruz. Ücretli öğretmen de istediği zaman ayrılabiliyor. Bundan dolayı bazı köylerde  birkaç ay içinde öğretmen değişimi yaşanabiliyor. “ şeklinde konuştu. 

Bismil’in başarı ortalamasının düşük olduğuna dikkat çeken  Ak.” Bismil’in eğitimi ve  başarı oranı   diğer ilçelere nazaran düşüktür.  Ergani, Kulp, Çınar daha başarılı. Bunu da şuna bağlıyoruz; Dağlık olan yerlerde alternatifi olmayan yerlerde başka çalışma ortamı olmayan yerlerde öğrencinin okumaktan başka bir alternatifi yoktur. Düz ovada verimli araziler var, para var. Yani burada birçok veli, ‘ öğrencim okumasın, tarlasının başında olsun, evinde kalsın’ diye düşünüyor. Bu hususlar  da eğitimi etkiliyor.” dedi.

“Öğrencilerin başarı kalitesini artırmak için önce biz öğretmenlerimizi motive ediyoruz.” diyen Ak, “Burada iki haftada bir okul müdürleri  ve branş öğretmenleriyle ayrı ayrı zümre toplantıları yapıyoruz, bunun yanı sıra okul gezintilerimiz oluyor. Özelikle gittiğimiz köy okullarında okul sorunlarını yerinde görüp fiziki koşulara yönelik iyileştirme çalışmalarımız sürüyor.” ifadelerini kullandı.

“En İyi siyaset aracı silah değil kalemdir”

Okulların yakıldığı, eğitime değer verilmediği bir toplumda, öğretmenlere değer verilmiyorsa, o ülke için çok büyük sıkıntılara neden olur. Bir ülkenin durumu öğretmene verilen değerle anlaşılır. Özelikle okullarımızın tahrip edilmesi ve öğrencilerimizin eğitiminin aksaması bizi derinden üzüyor. Gençlerimizin elinde silah değil kalem olması lazım. En İyi siyaset aracı silah değil kalemdir. Bismil’de şu an tüm okullarımız açık ve bir sıkıtımız, eğitimi engelleyecek bir durum yok. Bu konuda sağduyu gösteren tüm Bismil halkına da teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Bismil’in eğitim olanakları ilgili bilgi veren Ak, “İlçemizde 12’si lise 5’şi anaokulu olmak üzere toplam 120 okulumuz ve 37 bin öğrenci  ile bin 750 öğretmenimiz var.   Eksik olan öğretmen açığını  ise 250 ücretli öğretmenlerle kapattık. İlçemizde toplam çalışacak norm kadrolu öğretmen sayısı bin 754’tür. Şu an çalışan kadrolu öğretmen sayımız bin 524’tür. Norm kadroda eksik olan 247 öğretmen açığımızı ücretli çalıştırdığımız 250 öğretmenle kapatmaya çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.  (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.