banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valiliği urfahaber Sanlıurfa Urfa

Dünya'nın 5. büyük sulama tuneli Suruç'ta

Projenin en önemli ayağını oluşturan toplam 17.185 metre uzunluğunda, 7.80 metre kazı çapında ve 7 metre iç çapındaki Suruç Tüneli’nde bugüne kadar 9.750 metre kazı yapıldı.

Ferhat’ın dağları deldiği gibi yeraltından dağları delerek Atatürk Barajı’ndan Suruç Ovası’na cansuyu getirecek bu dev su tünelini açan Tünel Delme Makinesi ise 8 metre kazı çapına ve 152 m uzunluğa sahiptir.

İçinden Adeta Bir Nehir Akacak

Devreye alındığında Atatürk Barajı’ndan Suruç Ovası’na saniyede 90 m3 su aktaracak olan Suruç Tüneli, böylece ülkemizdeki birçok nehirden daha büyük debiye sahip olacaktır. Bu rakam ülkemizin en hızlı akan nehri Çoruh’un yıl içindeki en düşük debisinin yaklaşık iki katı ve en yüksek debisinin de beşte birine yakındır.

Suruç Tüneli ile birlikte 8 üniteden oluşan Suruç Ovası Pompaj Sulaması tamamlandığında Suruç Ovası’nda toplam 950.000 dekar tarım arazisi basınçlı olarak yağmurlama ve damla sistemiyle sulanacaktır.

Proje kapsamında Suruç Tüneli’nin yanı sıra, Suruç Ovası Pompaj Sulaması Ana İletim Kanalı 1. Kısım, Taşbasan Depolaması, Suruç Ovası Pompaj Sulaması Sağ Sahil Ana Kanalı, Suruç Ovası Pompaj Sulaması Sol Sahil Ana Kanalı ile Taşbasan Sol Sahil Sulaması 1 ve 2. Kısım ile Taşbasan Sağ Sahil Sulaması Şebekesi de yer almaktadır. Projenin toplam maliyeti 1.5 milyar TL’dir.


190.000 Kişiye İş İmkanı

Proje tamamlandığında yılda ortalama 270 milyon TL gelir artışı ve yaklaşık 190.000 kişiye istihdam sağlayacağını söyleyen Şanlıurfa Milletvekili Abdülkerim Gök; "Neticede, Suruç Ovası Fırat Nehri’nin suları ile hayat bulacak ve bölge insanının yüzü gülecektir" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.