banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

Çocuklara “Doğa ve Çevre Sevgisi” anlatıldı

 

    “SAHİP OLDUĞUMUZ GİZLİ HAZİNE.. Anadolu’nun Renkli Zenginlikleri” temasında bilgiler veren Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan AKAN:  “üniversitemizde bilim sanat merkezi öğrencilerine " doğa ve çevre sevgisi ' konusunda seminer verdik. Pırıl pırıl ve birbirinden zeki çocuklarımızla bir arada olmak keyif vericiydi. Onların bilime olan sevgisini gördükçe geleceğe artık umutla bakıyorum “ şeklinde konuştu.

21. Yüzyılın en çarpıcı bilimsel buluşu :  “yeryüzü varlığının karmaşıklığını anlamak”

Günümüzde birçok bitki ve hayvanların ne işe yaradığı hususu hala merak ediliyor. insandaki zararlı genlerin ayıklanması işi gibi alanlarda biyolojiden yararlanılıyor. Her yıl Amerika’da 1000’den fazla bilim adamı insan genom projesinde araştırmalar yapmakta ve ortalama 300 milyon dolar bir bütçe harcanmaktadır.

İnsanlık 21. yüzyıla endişeli girmektedir.

İçinde yaşadığımız doğayı ne kadar tanıyoruz? Biz çevreyi tanıdıkça seveceğiz ve onlardan yararlanma yoluna gideceğiz. Allah’ın yarattığı her şey güzeldir. Allah güzeldir ve güzel olan her şeyi sever. Bilim ve teknoloji alanında baş döndürücü başarılara ve keşiflere imza atan modern insanın, tabiat ile dengeli bir şekilde yaşamayı maalesef başaramadığı görülmektedir.

Dünya Alarm veriyor!

Hava kirleniyor, denizler kirleniyor, ozon tabakası inceliyor, hayvan türleri yok oluyor. Bunlara ayrıca sosyal çevrenin de kirlenmesi ilave edilmelidir. Dünya alarm veriyor. Doğal kaynakların hızla tüketilmesi beraberinde ciddi sorunlar getiriyor.

 Çevrecilik İslâm ile başlamıştır!

Günümüzün önde gelen birçok düşünür ve bilim adamı bu sorunların aşılmasında ve kapsamlı ve bütüncül bir çevre bilincinin geliştirilmesinde dinin önemli katkılarda bulunabileceğini ileri sürmüşlerdir. Bizler Allah’ın yeryüzündeki emanetçileriyiz.. *Tabiatın ve dünyanın efendileri olmadığımız gibi,  *Dünya da dilediğimiz gibi tasarruf yapacağımız veya yapabileceğimiz bir malımız değildir. Çevreyi kirletmeden yaşamak, “nezafet”tir!. “ Kur’an’da çevreyle ilgili meselelerde yol gösteren ve çevreye nasıl muamele edeceğimizi öğreten yaklaşık 500 ayet vardır..”  bize İslamiyet’in çevreye verdiği önem konusunda önemli ipuçları vermektedir. Dinî duygular medeniyet kurulmasında ve çevrenin korunmasında başrolü oynamıştır.  Yaratılanı Yaradan'dan ötürü" sevmeyen, tabiata bu bakış ile yaklaşmayanın düşünce ve tedbirleri de yavan, ruhsuz olacaktır.

Dünyada her saat 3 bitki veya hayvan türünün insan faaliyetleri yüzünden ortadan kalktığı bildiriliyor!

Yaşadığımız dünya, insanlığın ortak mirasıdır.  Ekolojik denge bozulmamalı!

 

Ülkelerin sahip olduğu biyolojik çeşitlilik, özellikle genetik kaynaklar anlamında büyük bir güç

Türkiye, Bin bir çeşit canlısıyla, ağacı ve çiçeğiyle mucizedir!

Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde Urfa’dan bahsederken, sığ ormanlık alanların varlığına dikkat çeker. Urfa'dan Diyarbakır'a giderken, meşeliklerden güneş yüzü göremediğini, yolculuk boyunca binbir çeşit bitki ve çiçek gördüğünü defterine kaydeder.

 

Lale’yi dünyaya tanıtan bir ülkeyiz ama? Hollanda, Her yıl yaklaşık 3 milyar lale soğanı üretiyor ve bunun 2 milyarı diğer ülkelere ihraç ediliyor.

Son olarak, Prof. Dr. Akan, “ Doğayı, çevreyi ve Biyolojik zenginlikleri tanımalıyız ve onlardan yeterince yararlanmaya çalışmalıyız” dedi

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.