banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl

Ceylanpınarda sosyal yaşantı

Şanlıurfa Ceylanpınar İlçesinde Sosyal yaşantı bakımından ilçede kapalı toplum yapısı hakimdir. Halkın çoğunluğunun ilçe dışından ve değişik yerlerden gelmiş olması nedeniyle karşılıklı etkileşim çok zayıftır. İlçede büyük çapta sosyal hareketlilik yoktur.

 

Sinema ve tiyatronun bulunmadığı ilçemizde vatandaşlarımızın tek eğlence kaynağı televizyon ve radyodur. İlçede FM bandından yayın yapan 1 adet mahalli radyo bulunmaktadır. Ayrıca özel gün ve geceler için Tarım İşletmesi Müdürlüğüne ait sinema salonu kullanılmaktadır. Canlı mahalli ağız özellikleri de bulunan günlük konuşmada düzgün bir Türkçe konuşulur. Ayrıca Arapça ve Kürtçe de bilenler vardır. Vatandaşların doğum, nişan, düğün ve ölüm gibi toplumsal törenlerde birbirlerine bağlıkları bir hayli fazladır. Düğünlerde;  sağdıçlık, kına gecesi ve kirvelik gibi birçok gelenek canlılığını korumaktadır.

 

İlçede sosyal sıkıntının bir yönünü konut sorunu oluşturmaktadır. Bu sorun ülke genelinde olduğundan daha büyük boyutlardadır. Halkın ev yapabileceği arazisi bulunmadığından hazine arazileri üzerinde gecekondulaşma çok yaygındır. Evler büyük çoğunlukla bir-iki odalı, küçük, çatısız ve toprak yapılardır. Son yıllarda betonarme yapılarda bir artış söz konusudur.İlçede konut yönünden en elverişli durumda bulunan yerleşim yeri Afganistan dan gelen soydaşlarımızın iskan edildiği Evrenpaşa köyüdür. Bu köydeki 214 konut devlet tarafından yapılmıştır.

 

İlçede iş ve çalışma hayatı sosyal yapının en canlı bölümünü oluşturmaktadır. Tarım İşletmesinde 83 memur, 1165 daimi işçi ve 3 geçici işçi, 26 sözleşmeli güvenlik görevlisi olmak üzere toplam 1277 personel istihdam edilmektedir. Köy Hizmetleri Proje Müdürlüğünde daha önceleri toplam 245 personel çalıştırılmakta iken bu Müdürlüğün 1995 yılında Akçakale ilçesine nakli nedeniyle şu anda hizmetler, 1 personel şefi ve 21 işçi ile yürütülmekte olup, bu rakam iş durumuna göre azalıp, artabilmektedir.

 

Köylerde yaşayan halkın büyük bir çoğunluğu geçimini Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce kiraya verilen daha sonra 1998 yılında tapuları dağıtılan çoğunlukla 40ar dekar arazilerden sağlamaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.