banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber urfahaber Pirhalil Sanlıurfa Rogers Kassım Mato

Beslenme çantasına neler katılmalı?

 Okul heyecanı başlıyor. Çocukların okul başarısını etkileyen en önemli faktörlerden birisi dengeli besleniyor olmaları. Doğru hazırlanmış bir beslenme çantası, çocukların sağlıklı büyüme ve gelişme sağlayabilmesi için en önemli anahtarlardan biri. Yeni okul dönemi öncesi anne babalara, çocukların beslenme problemleri ve sağlıklı gelişimi için uyarılarda bulunan uzmanlar, sağlıklı bir beslenme çantasına bütün besin gruplarından çeşitlerin katılması tavsiyesinde bulunuyor.

Sağlıklı bir besin çantasını tarif eden Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, “Süt grubu, et grubu, tahıl grubu ve sebze-meyve grubu bir çocuğun beslenme çantasında mutlaka yer almalıdır. Çocuklar hep aynı besinleri tüketmekten hoşlanmaz ve çabuk sıkılırlar. Beslenme çantasının dolu gidip boş gelmesini sağlamak için çeşitlilik sağlamaya özen göstermelisiniz. Çocuklarda su tüketimi de çok önemlidir. Çocukları, su içmeye teşvik etmek için beslenme çantasının içine su koymak, güzel bir çözüm olacaktır.”diye belirtti.

Uzman Diyetisyen Ak, beslenme çantası için şu önerilerde bulundu:

Örnek bir beslenme çantasının içindekiler aşağıdaki gibi olmalıdır.
-Muz, elma, armut, üzüm gibi kolay yenebilecek taze meyveler.

-Kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi enerji verecek kuru meyveler.

- Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar.

-Ev yapımı, az şekerli, kuru meyveli kek ya da kurabiye.

-Sebzeli veya peynirli börek.

-Sandviç (ton balığı, ızgara tavuk, peynir yanında, marul, salatalık, domates, yeşilbiber)

-Sıvıyağ, tam buğday unu ve az yağlı peynirle hazırlanmış poğaça.

-Peynirli ve sebzeli mini pizza.

-Gazlı ve şeker yüklü içecekler yerine kutu süt, ayran, kefir ya da katkısız meyve suyu.
 

“Kahvaltı yapan çocuklar sınıf birincisi”
Çocukların hem fiziksel hem de zekâ gelişiminde beslenmenin büyük önem taşıdığını belirten Ak, “Çocuklar, günlük aktivitelerin yanında büyümek ve gelişmek için ek kaloriye ihtiyaç duyarlar. Miniklerin beslenmesinde en önemli bölümü de kahvaltı oluşturuyor.

Konu ile ilgili yapılan araştırmalar, kahvaltı yapan çocuğun okul dönemindeki başarısının daha fazla olduğunu, problem çözme gibi konularda daha pratik olduğunu ve kavrama yeteneklerinin daha iyi olduğunu göstermektedir. Kahvaltı yapmayan çocukların daha sağlıksız ve ileride obezite risklerinin olduğu da belirlenmiştir.

Kahvaltıda protein, yağ ve karbonhidrat dengesinin sağlanması önemlidir. Bu tüketimi sağlamanın en kolay yolu  “ekmek ile peynir” veya “tahıl gevreği ile süt” veya “meyve ile süt” ikilisi olabilir.”dedi.

Çocuğum fazla kilolu ne yapmalıyım?
“Sağlıksız okul menüleri ile kantinlerde satılan yanlış yiyecekler ve hareketsizlik okul çağındaki çocukların erken yaşta kilo sorunu yaşamalarına sebep olabiliyor.” diyerek bu konuda uyarıda bulunan Ak, tavsiyelerini şöyle sürdürdü:
“Çocuğunuz fazla kilolu ise sıkı diyetler uygulatmaya çalışmak yerine bir beslenme uzmanına götürerek, yaşı, boyu ve aktivitesine göre alması gereken besin grupları ve miktarları konusunda bir düzenleme yapabilirsiniz.

Bu dönemde alınan fazla kilolar, vücuttaki yağ hücresi sayısının artmasına sebep olacağından, yetişkinlik dönemi için tehlikelidir. Çünkü yetişkin dönemde zayıflarken yağ hücrelerinin sayısı azalmaz, sadece içleri boşalır. Bu sebeple, yağ hücresi sayısının artmaması önemlidir.”

Çocukları fazla kilodan korumak için öneriler
Sağlıklı bir toplumun temelinin çocuklar olduğunu vurgulayan Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, özellikle sağlıklı nesiller ve obezite probleminden gelecek kuşakları korumak için anne babalara önemli roller düştüğünü vurguluyor. Bu konuda anne babalar çocuklarına iyi bir örnek olmak için sağlıklı beslenmeye ilk önce kendi yeme içme alışkanlıklarını değiştirerek başlamalarını öneriyor.

Uzman Diyetisyen Ak’tan çocuk beslenmesi üzerine bazı tavsiyeler:
-Eve cips-çikolata-kolalı içecekler- hazır meyve suları gibi besinleri almamak

-Yemekleri büyük porsiyonlar yerine küçük tabaklarda servis etmek

-Çocukların tek tip besinle beslenmesini önlemek, Besin çeşitliliğini artırmak

Tatlı ve yağlı besinleri (çikolata, gofret, şekerleme, cips vb.) ödül olarak kullanmamak

-Çocuklara yavaş yemek yeme alışkanlığını kazandırmak

-Tv ve bilgisayar karşısında oturma süresini azaltmak

-Fast-food ve aburcubur tüketimini azaltmak

-Spor alışkanlığı kazandırmak (İLKHA)
 






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.