banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber urfahaber Rogers Kassım Mato robotik otomasyonlarla maksimum verime ulaşacak Çanakkale Geçilmez

Aday Öğretmenler Ölüm Labirentinde

Özgür Eğitim-Sen Şanlıurfa Şubesi adına basın açıklaması yapan Şube Başkan Yardımcısı Vehbi Uzundağ şöyle dedi: "Yayınlanan bu yönetmelik ile aday öğretmenlerin hangi süreçlerden geçerek asaleten öğretmenliğe geçiş yapacakları ile ilgili belirsizlik sona erdi. Yönetmelik bakanlığın hantal bürokrasisinin girdabına girdiğini kanıtlarcasına geç yayınlandı. Bu duruma son zamanlarda sık sık rastlanır oldu.
Yönetmeliğin geç yayınlanmasından dolayı 14.03.2014 tarihinden sonra atanan aday öğretmenlerin adaylıkları geç kaldırılacak ve bu yüzden de eş durumundan atanmak isteyen öğretmenler -eğer önlem alınmazsa- mağdur olacaklardır.
Yönetmenlik incelendiğinde bakanlığın aday öğretmenleri “ölümlerden ölüm beğenin der gibi” zorlu bir sürece soktuğu görülmektedir.
Aday öğretmenleri;  önce Okul Müdürü, Danışman Öğretmen ve Maarif Müfettişi belirli zaman aralıklarında, bakanlığın belirlediği 50 maddeden oluşan performans değerlendirme kriterlerine göre üçer defa değerlendirmeye tabi tutulacak. Bu değerlendirme sonuçlarında 50 puanı geçen adaylar; daha sonra bakanlığın düzenleyeceği yazılı veya yazılı-sözlü sınava girmeye hak kazanacaklar.
Aldığımız duyumlara göre bakanlık bu sene hem yazılı (11 Ekim 2015), hem de sözlü sınav uygulayacak adaylara.
Özgür Eğitim-Sen olarak bize göre; Aday Öğretmenler zaten bir sınavı kazanarak öğretmen olmaya hak kazanan kişilerden oluşuyor. Bu yüzden %50 ‘si doğrudan öğretmenlik mesleğinin işleyişi ile alakalı olmayan, ezber gerektiren kanunlar ve mevzuattan oluşan bir yazılı sınava tabi tutulmaları tamamiyle gereksiz ve haksızlıktır.
Yine Özgür Eğitim-Sen olarak; hak ve adalet ölçüleri ile hareket edilmediğinin, mahkeme kararlarına (Şube Müdürlüğü örneğinde olduğu gibi) uyulmadığının ve en önemlisi de yönetici kadrolarına atamada; başarı, liyakat ve ehliyetin değil de torpil ve iktidara yakın sendikaya mensubiyetin referans alındığı bir ortamda sözlü ( mülakat) sınavın hakkaniyet uygun, adilce yapılmayacağından şüphelendiğimiz için sözlü sınavı da yanlış bulmaktayız.
Özgür Eğitim-Sen olarak; bakanlığın belirlediği performans kriterlerinin hizmet içi eğitiminden geçirilecek olan aday öğretmenlere kazandırılıp kazandırılmadığının göstergesi olarak, okul ortamındaki kontrolü  yeterli görmekteyiz.
Özgür eğitim-sen olarak; yönetmeliğin Madde 16: (10) bölümde yer alan performans değerlendirmesinde başarılı olamayan adayların (ikinci bir şans tanınmadan) aday öğretmen unvanlarının üzerlerinden alınarak, memurlukla ilişkileri kesilir yaklaşımını doğru bulmuyoruz. Sınavda başarılı olamayanlara tanınan hak bu kişilere de tanınmalı. Başka bir eğitim kurumunda performans değerlendirmesine tabi tutulmaları gerektiğini düşünüyoruz.
Özgür Eğitim-Sen olarak, başka hiç bir meslek grubuna uygulanmayan, iyi niyetle hazırlanmadığı açık ve net olarak anlaşılan, kişiyi daha  sisteme almadan(gözden kaçırdıklarını sürecin farklı bir basamağında yakalayıp) sistem dışına çıkarma üzerene kurulu böyle haksız ve suistimale açık bir adaylık sürecini öğretmenlere layık gören zihniyeti kınıyoruz."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.