banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Twitter 140 kareter sınırını kaldırıyor mu? Twittera fotoğraf eleince kaç karekter kalıyor?

Adana'da Suriyeli 15 bin çocuk eğitim görüyor

Adana’da 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı bu hafta başlarken kentte yaşayan Suriyeli çocuklar da okulla buluştu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Adana genelinde açılan 14 okulda ilk ve ortaokul ile lise seviyesindeki Suriyeli 15 bin çocuk ders başı yaptı.

Adana’daki Suriyeli çocukların eğitimlerine yönelik çalışmalara öncülük eden Adana İnsani Yardım Derneği (ADYAR) Başkan Yardımcısı Mahmut Eraslan, 4 yıl önce 4 okulda bin 500 öğrenci ile başlanılan eğitim öğretimin, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün son çalışmalarıyla 15 binlere ulaştığını söyledi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünün açtığı Geçici Eğitim Mekteplerinde (Suriye Okulları) dernek olarak protokollerinin bulunduğunu bu çerçevede koordineli çalışma sürdürdüklerini belirten Eraslan,  Adana Valiliği denetiminde gerçekleştirilen Suriyeli öğrencilere yönelik eğitim-öğretim çalışması hakkında bilgiler paylaştı.

“Hedef, 20 bin Suriyeli öğrenciyi okulla buluşturmak”

Geçen yıl 10 bin civarında olan öğrenci sayısının yeni dönemde 15 bini aştığını ve kayıtların halen devam ettiğini dile getiren Eraslan, hedeflerinin ise yaklaşık 200 bin Suriyeli’nin yaşadığı belirtilen Adana’da 20 bin öğrenciye ulaşmak olduğunu söyledi.

“Okullarda Suriye’deki eğitim müfredatı ile aynı içerikte eğitim veriliyor”

İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde eğitim veren okullarda 350 civarında Suriyeli öğretmenin gönüllü hizmet verdiğinin altını çizen Eraslan, ilk-ortaokul ve lise seviyesinde eğitim gören öğrencilere Suriye’deki eğitim müfredatı ile aynı içerikte eğitim verildiğini ifade etti.

Adana’daki Suriyeli okullarına Valilik ile İl Milli Eğitim Müdürlüğünün okul ve fiziki imkân sunduğunu kaydeden Eraslan, Suriyeli Okulları’nda gönüllü hizmet veren öğretmenlere ise Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından aylık 220 dolar destek sağlandığını belirtti. ADYAR’ın da bu öğretmenler ile okuldaki yetim ve ihtiyaç sahibi öğrencilere gıda, giyim ve kırtasiye gibi desteklerinin olduğunu dile getirdi.

Okullarda sabah Türkiyeli öğleden sonra Suriyeli öğrenciler eğitim görüyor

Seyhan ilçesine bağlı Fatih Mahallesi’nde bulunan Fatih Mehmet İlkokulu’nda hizmet veren Suriyeli Okulu ile ilgili bilgi veren okul müdiresi Havva Mhd Adli, hafta başında ilk ders zili çalan okullarında yaklaşık 600 öğrencilerinin bulunduğunu belirtti. Okullarında sabah Türkiyeli, öğleden sonra ise Suriyeli öğrencilerin eğitim gördüğünü ifade eden Adli, kendisi gibi gönüllü 25 Suriyeli öğretmenin bulunduğunu ve Suriye müfredatı ile derslerini işlediklerini dile getirdi. Derslerin Arapça işlendiğini belirten Adli, Matematik, Fen, Arapça gibi temel derslerin yanında çocuklara haftada 30 saat Türkçe dersi de verdiklerini kaydetti.

“Savaş son bulursa ülkemize dönüp öğretmenliğe devam etmek istiyoruz”

Kendisinin Suriye’de iken yaklaşık 13 sene öğretmenlik ve okul idareciliği yaptığını sözlerine ekleyen Adli, Adana’da mesleğini sürdürebilmek için Suriyeli Okulları’nda gönüllü öğretmen olduğunu söyledi. Okullarına Suriyeli Arapların yanı sıra Kürt ve Türkmenlerin de yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Adli, kendilerine bu imkânı sağlayan yetkililer ve STK’lara teşekkür etti. Adli, ülkesindeki savaşın son bulması durumunda ülkesine dönerek tekrar aynı mesleğine devam etmek istediğini sözlerine ekledi.

Seyhan 23 Nisan Suriyeli Okulu Müdürü Halit Mustafa ise şehir merkezinde bulunan okullarına genelde lise seviyesindeki öğrencilerin geldiğini belirtti. Okulların yeni açıldığını ve her gün yeni kayıt başvurularının olduğunu ifade eden Mustafa, kendilerine bu imkânı sağlayan yetkililere teşekkür etti. Kendisinin Suriye’de Arapça öğretmeni ve okul idarecisi olduğunu belirten Mustafa da ülkesindeki savaş bitince tekrar dönerek öğretmenliğe devam edeceğini söyledi.

Mikrofonlarımıza konuşan diğer öğretmenler de Suriye’deki mesleklerini burada sürdürüp çocuklara faydalı olabilmek için gönüllü öğretmen olduklarını belirttiler. UNICEF’in sağladığı aylık 220 dolar destek ile geçinmeye çalıştıklarını bunun ise kendilerine yetmediğini dile getiren bazı öğretmenler, boş zamanlarında ek iş yapmak zorunda kaldıklarını söylediler. Tüm öğretmenler, savaşın son bulması durumunda Suriye’ye dönerek öğretmenlik yapmak istediklerini belirttiler. (Ayhan Kaya –İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.