banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Tomas Wiesner Qazim Laçi Kaan Kairinen

Zahar:

Gazze halkı, yıllardır İsrail ambargosu altında yaşam mücadelesi veriyor. Hamas’ın kontrolündeki Gazze’de yaşayan insanlara yönelik vahşi saldırılarla hayatı yaşanılmaz kılmak isteyen Siyonist İsrail, geri adım atılmayınca bu kez ambargo silahına sarılıyor. Son olarak Gazze’deki tüm sınır kapılarını kapatan İsrail'in yanı sıra yine Siyonist destekli Mısır’ın Sisi cuntası da Refah bölgesindeki evleri yıkarak tampon bölge kuruyor. Gazze’nin içinde bulunduğu bu zor durum hakkında Hamas liderlerinden Dr. Mahmud Zahar, önemli açıklamalarda bulundu.

Sisi cuntasınca Refah sınırına kurulmak istenen tampon bölgenin psikolojik sorunlara yol açacağını belirten Hamas lideri Zahar, İsrail'in son saldırıları sonrası garantör ülkelerin görevlerini yerine getirmediğini dile getirdi. Gazze’ye yardım ediyor görünen Birleşmiş Milletler’in İsrail'e hizmet ettiğini söyleyen Hamas lideri, Türkiye’den beklentilerinin, BM’ye baskı kurarak Gazze’deki durumun normalleşmesinin sağlanması gerektiğini belirtti. Dr. Zahar, Hamas hükümetinin feshedilerek kurulan ortak Filistin hükümetinin ise görevini yerine getirmediğini ve iflas ettiğini ifade etti. İşte Hamas liderleri Dr. Mahmud Zahar’ın sorularımıza verdiği cevaplar…

Tampon bölge psikolojik sorunlara yol açar
Sayın Mahmud Zahar, öncelikle Mısır’ın inşa ettiği tampon bölge Gazze’yi nasıl etkileyecek?

Mısır’ın tampon bölge inşa etmesi konusu bizi olumsuz etkileyecektir. Ancak Mısır bunu kendi toprakları üzerinde inşa ediyor. Yani Gazze toprakları üzerinde değil. Dolayısıyla kimse Mısır’ın kendi topraklarında bunu yapmasına karışamaz. Bu onların egemenlik haklarıyla alakalı bir durum. Ancak bu girişimin Filistin’deki Refah ile Mısır’daki Refah’ta bulunan akrabaların arasına set çekeceğini, sosyal durumu etkileyeceğini söyleyebiliriz. Çünkü bir şehir ikiye bölünmüş durumda. Ve bu şehrin sakinleri hepsi akrabadır. Birbirleriyle kan bağları var. Dolayısıyla böyle bir girişim sosyal, toplumsal, psikolojik olarak insanları olumsuz etkileyecektir. Çünkü insanlar kendi akrabalarından, kendi asıllarından ve çevrelerinden koparıldığı hissine kapılacak. O bakımdan bu olumsuz bir durumdur. Bu girişimin doğrudan bizi etkileyeceğini düşünmüyorum. Zaten şu anda Refah kapısı bazen açılıyor bazen kapatılıyor. Sınır boylarında fazlasıyla güvenlik önlemleri alınmış durumda. Fakat ben bunun etkilerinin daha çok psikolojik olacağına inanıyorum.


 

BM, İsrail'e hizmet ediyor
İsrail'in Gazze’ye olan son saldırılarından sonra varılan ateşkes antlaşması ile birlikte şu anki durumlar nasıl? Gazze’deki son durum hakkında bize biraz bilgi verebilir misiniz?

Şuan durumlar eskisinden çok daha kötüdür. Durumlar hala normale dönmüş değildir. Birleşmiş Milletler, güya olaya el atmış durumda fakat onların da İsrail ile işbirliği içerisinde olduğunu biliyoruz. Projeleri daha çok bizi sıkıştırmaya yönelik. Bunların şu an yaptığı hiçbir şey yok. Taş üstüne taş koymuş değiller. Hiçbir inşa ve onarma faaliyetinde bulunmamışlar. Hala kurumlarımız yıkılmış vaziyette. Harap olmuşlar. BM’nin şu anda bize desteği yok. Aksine İsrail'e hizmet edecek şekilde davranıyorlar. Bu projeleri doğrultusunda hareket ediyorlar. Bizler de buna tepki göstereceğiz. Yakında Gazze’de BM’ye karşı çok büyük gösterilerin olmasını bekliyoruz. Çünkü hiçbir sözlerini yerine getirmediler. İnşaat malzemelerinin girişine izin verilmiyor. Onların dağıttığı çadırlar yağmurda sürüklenip gidiyor. BM’nin şu an Gazze’de yaptığı bir şey yok. Zaten sözde diğer garantörlerin de yaptığı bir şey yok. O bakımdan durum iyi değil. Yani şu anda Gazze’de çok ciddi sıkıntılarımız var. Gazze’nin inşasına yönelik şu an hiçbir adım yok. Halk ekonomik sıkıntılar içerisindedir. Ayrıca da yardıma muhtaçtır.

Filistin hükümeti tamamen iflas etmiş durumda
Bu soruyla bağlantılı olarak mevcut Filistin Hükümeti üzerine düşeni yapıyor mu? Gerekeni yapıyor mu?
Hayır. Filistin Hükümeti tamamen iflas etmiş durumda. Şu anda hiçbir şey yapmıyor. Sadece BM tarafından posta aracılığıyla gönderilen maaşları çekip dağıtıyor. O da yarım yamalak bir şekilde oluyor. Şu anda onun dışında hükümetin yaptığı hiçbir şey yok. Burada da çok büyük bir sorun var. Sadece belli bir kesime ödeme yapılmış. Mesela güvenlik güçlerine hiçbir maaş ödenmemiş. Çünkü bunlar asker ve milis diyorlar o yüzden onların maaşını ödemiyorlar. Oysa herkes biliyor ki bunlar resmi güvenlik güçleridir. Polis memurudurlar. Filistin hükümetinin bize yönelik açık bir tavrıdır. Şu anda binlerce kişi maaş alamamış durumda. Çoğu zaman da ödedikleri maaşlar yarım yamalak ve bir seferliğe mahsus. Onun için hükümet noktasında da hiç iç açıcı bir durum mevcut değil.

TÜRKİYE, BM’YE BASKI YAPMALI
Sayın Mahmud Zahar, son olarak ne söylemek istersiniz, Türkiye’ye yönelik bir mesajınız var mı?

Bilinmelidir ki, Gazze şu an tamamen yıkılmış durumdadır. Şu ana kadar hiçbir şey yapılmamış. Maddi sıkıntılar had safhada. Ekonomik sorunlarımız var. Türkiye’deki kardeşlerimizin bunu bilmesini isteriz. Ayrıca Türkiye hükümetinden de şu beklentimiz var; Birleşmiş Milletler üzerinde baskı kurarak buradaki durumun normalleşmesi konusunda yardımcı olmalı. Çünkü BM burada işleri kolaylaştırmak yerine daha da zorlaştırıyor.  (Mehmet Özcan - İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.