banner2
Öne Çıkanlar Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Şanlıurfa Balıklıgöl Kurtuluşspor Beziki Derneği Paylaşan Eller

Yunanistan'la tarihi anlaşma

Yunanistan'la işbirliğinde kararlı olduklarını söyleyen Erdoğan, 21 adet anlaşmanın sözkonusu olduğunu açıkladı. Erdoğan, "Engeller bizi yıldıramaz" diyerek 21 anlaşmanın tamamlanmasında rol oynayan bakanlarını da tebrik etti.

Erdoğan, Yunanistan ile imzalanacak 21 anlaşma ve işbirliği protokollerinin, iki ülke arasında yeni bir dönemin başlangıcı olacağını söyledi.

Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısının açılışında yaptığı konuşmada , ''Kararlı olursak aşamayacağımız hiçbir engel yok. Tabii bu tür adımları engellemek isteyenler çıkabilir. Ama biz siyasiler risk almasını bilirsek bunları da aşarız'' dedi.

Başbakan Erdoğan'a ziyaretinde, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da eşlik ediyor.


Yunanistan'ın başkenti Atina'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun başkanlığında Yüksek Düzey Stratejik İşbirliği Toplantısı başladı.


İlişkilerin her alanda geliştirilmesini hedefleyen toplantının açılışında konuşan Erdoğan konuşmasında toplantının tarihi bir an olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti : "Bu gerek Türkiye, gerekse Yunanistan açısından çok önemli bir adım. Cumhuriyet tarihimizdeki Yunanistan-Türkiye arasındaki anlaşma sayısına bakınca, neredeyse o sayıya bir anlaşmada yaklaşıyoruz. O yüzden bu anı çok önemsiyorum. Enerji , ulaşım, çevrecilik, kültür ekonomi, tarım, savunma gibi birçok alanda burada bir adımatacağız. Kararlı olursak aşamayacağımız engel yok."


Erdoğan'dan sonra konuşan Yunanistan Başbakanı Papandreu da Erdoğan gibi anlaşmanın önemine vurgu yaptı ve "21 adet anlaşmanın imzalanması ve Bakanlar düzeyinde yapılan konseye tarihi olarak dikkat çekmek istiyor ve herkese tebriklerimi sunuyorum" diyerek sözlerini sürdürdü. Her iki Başbakanın konuşmasının ardından imza atma törenine geçildi. Başbakan Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun başkanlık ettiği ve 10 Türk ile 7 Yunan bakanın katılımı ile ilk kez ortak bir kabine, "Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi" toplanıyor. 

21 ANLAŞMA İMZALANDI

Türkiye ile Yunanistan arasında 21 adet tarihi anlaşma imzalandı.
10 bakan ve 300'den fazla işadamıyla Yunanistan'da bulunan Türk heyeti, temaslarına devam ediyor. Erdoğan ve beraberindeki bakanlar, Yunanistan'la çeşitli konularda 21 adet anlaşmaya imzaya attı. Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı kapsamında imzalanan anlaşmalar şu şekilde:


" - Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi kurulmasına yönelik ortak siyasi bildiri.
- Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Yunanistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı arasında düzenli siyasi istişareler gerçekleştirilmesine ilişkin protokol.
- Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve Yunanistan Cumhuriyeti hükümeti arasında diplomatik ve konsüler misyonlarda çalışan personelin yakınlarının kazanç getirici bir işte çalışmalarına ilişkin anlaşma.
- Pazarkule-Kastanies sınır kapısındaki engellerin kaldırılmasına ilişkin ortak bildiri.
- İki ülkenin Kültür ve Turizm Bakanlıkları arasında kültür alanında işbirliğine dair ortak bildiri.
- İki ülkenin Kültür ve Turizm Bakanlıkları arasında turizm alanında işbirliğine dair ortak bildiri.
- Türkiye Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı ile Invest in Greece arasında yatırım konularında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik mutabakat zaptı.
- Türkiye'nin Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı ile Yunanistan Ekonomi, Rekabet ve Denizcilik Bakanı arasında ekonomi alanında ve özel sektörler arasında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik ortak bildiri.
- Türkiye Çevre ve Orman Bakanı ile Yunanistan Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı arasında ortak bildiri.
- Türkiye ile Yunanistan arasında ormancılık alanında mutabakat zaptı.
- TÜBİTAK ile Yunanistan Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığının araştırma ve teknolojiden sorumlu genel sekreterliği arasında bilim ve teknoloji alanında işbirliğine ilişkin anlaşma.
- Türkiye Milli Eğitim Bakanı ile Yunanistan Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanı arasında ortak bildiri.
- Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında Yunanistan Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında enerji alanında işbirliği hakkında mutabakat zaptı.
- Türkiye Ulaştırma Bakanlığı ile Yunanistan Altyapı, Ulaştırma ve Şebekeler Bakanlığı arasında demiryolu ulaştırması ve intermodel taşımacılığın geliştirilmesi konusunda niyet beyanı.
- Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı ile Yunanistan Altyapı, Ulaştırma ve Şebekeler Bakanı arasında bilgi ve iletişim teknolojileri ve posta hizmetleri alanında ortak bildiri.
- Türkiye İçişleri Bakanı ile Yunanistan Kamu Güvenliği Bakanı arasında yasadışı göç, iltica, organize suç, uyuşturucu kaçakçılığı ve sivil savunma konularında ortak bildiri.
- Hususi pasaportların vizeden muafiyetine ilişkin ortak bildiri.
- Anadolu Ajansı ile Atina Haber Ajansı-Makedonya Haber Ajansı arasında işbirliği protokolü.
- Türk Standartları Enstitüsü ile Yunanistan Standardizasyon Kurumu arasında teknik işbirliği alanında mutabakat zaptı.
- Türkiye Bankalar Birliği ile Yunan Bankalar Birliği arasında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı.
- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yunanistan Cumhuriyeti Hükümeti arasında ortak deklarasyon. (Başbakan Erdoğan ile Papandreou arasında imzalandı) İHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.