banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Gabon Urfa Yumurtalı Köfte Haliliye Belediye Başkan Adayı Mustafa Hekimoğlu

Viyana'da Suriye zirvesinin ikincisi başladı

Geçtiğimiz Cuma günü Viyana’da gerçekleşen, Suriye’de politik geçiş sürecinin tartışıldığı toplantının ikincisi bugün başladı.

Geçen hafta Türkiye, Suudi Arabistan, Amerika ve Rusya Dışişleri Bakanları arasında yapılan toplantıya 17 ülke daha katılıyor. İran’ın da katıldığı toplantı öncesi İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, dün gece ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir ön görüşme yaptı.

Viyana’daki uluslararası Suriye görüşmelerine Rusya, ABD, Türkiye, Suudi Arabistan ve İran’ın yanı sıra Çin, Irak, Lübnan, Mısır, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya'dan temsilciler katılıyor.

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Ahmed El-Jubeir bu sabah başlayan geniş çaplı zirve öncesinde bir araya geldiler.

Bu arada toplantıya, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’de katıldı. Mogherini, toplantıda Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile yan yana oturduğu fotoğrafı "Viyana’daki Suriye görüşmelerinde AB siyasi süreci başlatmak üzere ilgili tüm bölgesel ve uluslararası aktörlerle çalışıyor.” mesajıyla Twitter hesabından paylaştı. Mogherini ayrıca zirve öncesi dün akşam Feridun Sinirlioğlu ve Javad Zarif ile de bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry toplantı öncesinde basına yaptığı açıklamada, “Bunun çok zor olduğunu biliyorum ama ilerlemek için bir yol bulabileceğimizden umutluyum.” dedi.  

Görüşmelere katılan Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier da, görüşmelerin Suriye’de çözüm için umut verici bir işaret olduğunu söyleyerek, “Suriye’deki çatışmaların sona erdirilmesine gerçekten katkı sağlamaya hazır bir şekilde masaya oturursak, toplantılarda başarı sağlayabiliriz.” diye konuştu.

Zirve öncesinde Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise ülkesinin “Esed gitmeli” şeklindeki politikasının değişmediğini belirtti.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun da Viyana’da yapılan Suriye toplantısına katılacak ülkeleri esnek davranmaya çağırırken, Türkiye, İran, Suudi Arabistan, ABD ve Rusya’dan küresel liderlik için ulusal perspektiflerini terk etmeleri gerektiğini söyledi.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.