banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri

Urfa'dan 130 Suriyeli Geri Döndü



Geçtiğimiz Günlerde Akçakale Süleymanşah konaklama tesislerinde yaşanan olaylar dolayısıyla Suriye ulusal meclis üyesi Muhammed Sarmini, Tellebyad belediye başkanı, Saad Süveyş, Çadır kentler Koordinatörü Vali Veysel Dalmaz Süleymanşah Çadır Kenti ziyaret ederek yetkililerden çıkan olaylarla ilgili bilgi aldı.

Süleymanşah Çadırkent’e yapılan genel değerlendirme toplantısına, Akçakale Kaymakamı Eyüp Fırat,  Akçakale belediye başkanı Abdülhakim Ayhan, Süleymanşah Kamp müdürü Halil Tekyıldız, müdür yardımcıları Mehmet Asutay, Bekir Engül, Yasin Seyhan, Suriyeli cami imamları, Suriyeli kanaat önderleri, Suriyeli mahalle muhtarları Suriye ulusal meclis üyesi Muhammed Sarmini, Tellebyad belediye başkanı, Saad Suveyş Çadır kentler Koordinatörü Vali Veysel Dalmaz katılım gösterdi.

Geçtiğimiz günlerde Süleymanşah Çadır kentinde  Bir grup Suriyeli mülteci örgütlenip Diğer mültecileri de kışkırtarak isyan çıkarmışlardı. Bunun üzerine bu karışıklığı önlemek amacıyla güvenlik güçleri bu olayı çıkaran Provokatörlere müdahale ederek olayları kimsenin burnu kanamadan yatıştırdı. Çadırkent içerisinde bu olayları gerçekleştiren Suriyeli mültecileri güvenlik güçleri tarafından olaylar esnasında çekilen görüntülerle tespit edildi. Tespit edilen bu şahıslar Suriyeli Mültecilerin içerden baskılarına dayanamayarak ülkelerine geri dönme talebinde bulundular. Çadır Kent yönetimi bu talepleri değerlendirerek Suriyeli provokatörleri ülkelerine dönmelerini sağladı.

Son günlerde basında çıkan 600 kişinin istemediği halde yönetim tarafından sınır dışı edildiği haberleri üzerine, Süleymanşah Çadır kentine gelen Suriye ulusal meclis üyesi Muhammed Sarmini yaptığı açıklamada böyle bir şeyin doğru olmadığını, 130 Suriyeli vatandaşın kendi istekleriyle ülkelerine dönme talep ettiklerini açıklayarak zorunlu sınır dışı edilmediklerini söyledi.

Suriye ulusal meclis üyesi Muhammed Sarmini yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “İlk olarak biz Şanlıurfa’ya gelerek Sayın Valimiz Celalettin Güvenç’i makamında ziyaret ettik. Daha sonra Çadırkentlerden sorumlu Koordinatör valimiz Veysel Dalmaz’la birlikte İki gün önce Süleymanşah Çadır kentinde yaşanan olayları yerinde tespit etmek için Kampı ziyaret ettik. Yetkililerle ve Suriyeli vatandaşlarımızla görüşmeler yaptık. Görüşmeler neticesinde yapılan hizmetlerin yerinde ve eksiksiz olduğunu gördük. Çıkan bu olaylar bazı Provokatörlerin tarafından çıkarıldığını tespit ettik. Mahallelerde Suriyeli vatandaşlarımızla görüşmeler neticesinde bu olaya alet edildiklerini bize beyan ettiler. 130 Suriyeli vatandaşımız kendi istekleri doğrultusunda Suriye’ye dönüş yaptılar. Bu dönüşler sırasında Vatandaşlarımıza yardımcı olan Türk yetkililere teşekkür ediyorum” dedi.


Akçakale Kaymakamı Eyüp Fırat ise toplantı sonrası ; “Suriyeli yetkililerle yaptığımız görüşmelerde, kamptan ayrılan 130 kişi tamamıyla kamp içerisinde büyük çoğunluğun gazabından korktukları için yönetime baş vurdular,konsey temsilcimize ve sayın valimize bu durumu arz ettim.Belediye başkanımızla daha öncede görüşmüştük,kendileri burada kalamayacaklarını söylediler.Burada kalırlarsa kendi vatandaşlarından tepki göreceklerinden çekinerek kendi ülkelerine gönüllü geri dönüş talebinde bulundular. Bizde yazılı beyanları var. Bunun üzerine bu arkadaşları burada tutmamız zaten mümkün değildi. Fakat buradaki bütün sıkıntı, bizim yaşanan bu kargaşadan sonra bu insanların deşifre olmasıydı. Büyük çoğunlukla aralarında böyle bir sıkıntı olması bizi çok endişelendirdi. Dolayısı ile kendi yazılı beyanları üzerine, bizler Tellebyad’a kadar eşlik. Ederek ülkelerine gönderdik.”dedi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.