banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Siverek Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Türkiye Paylaşan Eller

Tahir Kalkan bu habere çok sevinecek!

Karaköprü ilçe belediye başkan yardımcısı Tahir Kalkan'ın açlık grevine başlamasına neden olan ve Şanlıurfa'da özelikle gençler arasında yaygınlaşan madde bağımlılığı ile ilgili olarak Şanlıurfa Milletvekili Osman BAYDEMİR Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği soru önergesi ile Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

Baydemir Soru önergesinde şunları dile getirdi:
Türkiye’de son yılların en büyük sorunlarından biri olan madde bağımlılığının gençler arasında hızla arttığı yapılan araştırmalarda sıkça vurgulanmaktadır. Basında çıkan haberler ve yapılan araştırmalar Türkiye’nin geneli ve özelinde Kürt illerinde madde bağımlılığının küçük yaşlarda başladığını ve meselenin gelecek nesiller için ciddi tehditler barındırdığı ortaya çıkmaktadır. Konuya dikkat çekmek, uygulanan yöntemlerin yetersiz kalan noktalarını tespit etmek ve atılması gereken adımların belirlenmesi maksadıyla Anayasa’nın 98’inci, Meclis İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve talep ederiz.

GEREKÇE

Türkiye’de madde bağımlılığı uzun yıllardır var olan bir konu olmakla beraber son 10 yılda madde bağımlılığı olan gençlerin sayılarındaki artış konuyu bütün dinamikleri ile ele almayı gerekli kılmaktadır. Bu artış bir bakıma madde bağımlılığını önleyen bir mekanizmanın da eksikliğini, doğru yöntem yokluğunu işaret etmektedir.

Şanlıurfa Barosunun açıklamalarına göre, sadece Şanlıurfa’da, uyuşturucu madde bağımlısı çocuk sayısı bini aşmıştır. Günümüzde, uyuşturucu madde kullanım yaşının 10 olduğu ve madde bağımlısı çocuk sayısının her geçen arttığı da diğer belirtilen hususlardır.

Ekim –Aralık 2014 yılında Harran Üniversitesi katkıları yapılan bir araştırmada, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı 7. ve 8. sınıf ortaokul ve 9. ve 12.sınıf liseye devam 54,928 öğrenci ile görüşülmüştür. Araştırmada, görüşme yapılan gençlerden %2,4’ünün madde bağımlısı olduğu ve bu öğrencilerin %36,1’inin esrar, bali, %32,3’ünün bonzai, %15,5’inin çakmak gazı, %10,5’inin alkollü içkiler ve %5,5’inin ekstazi kullandığı belirtilmektedir. Bu öğrencilerden madde bağımlısı olanlarının %46,6’sı, madde kullanmayı bırakabileceğini düşünmediğini belirtmekte, yine %73,5’sı, maddeyi bırakmak için yardım almadığını ifade etmektedir. Sadece bir ilimizde, örneklemi oluşturan ortaokul ve lise öğrencilerinde durum böyle iken Türkiye’nin genelinde oluşan tabloyu tahmin etmek zor olmayacaktır.

Denenen yöntemlerin etkisiz kaldığını kanıtlayan artışlar göz önüne alındığında, her geçen gün gençlerimizi avucuna alan madde bağımlılığının önlenmesi konusunda farkındalık yaratmak, gençlerle ve ailelerle, yerel aktörlerle konunun birebir istişare edilebilmesi sorunun çözümü için önem arz etmektedir.

Madde bağımlılığında ebeveynlerin sorumluluğundan bahsedilirken eğitim kurumlarında ve diğer kurumlarda önleyici tedbirlere dair yetersizlikler, kurumların beraber çalışacağı mekanizmaların yaratılmamış olması, madde bağımlılığı ile ilgili merkezlerin kurulmamış olması, ebeveynler, eğitimciler ile bir diyalog ve paylaşım alanının yaratılmamış olması, meselenin yüksek katılımlı konferanslar düzenlemeyle çözülemediğini ortaya koymaktadır.


Bu minvalde, Türkiye’de madde bağımlılığı konusunda denenen yöntemlerin irdelenmesi, doğru yöntemlerin ne olduğu konusunda tespitlerin yapılması, yerel dinamiklerin ön plana çıkarılması, sonuç alıcı çalışmaların tespitinin yapılması bunun yanı sıra, konunun toplumda tabu olmaktan ve/veya sadece uzun istatistik analizleriyle ele alındığı bir mecradan çıkarılması için Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.