banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl

Tunus'ta Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı

 Tunus’taki Cumhurbaşkanlığı Seçimi boyunca herhangi bir şiddet olayı yaşanmazken, seçime katılım oranı yüzde 54 olarak gerçekleşti. Sonuçların bu hafta içinde  açıklanması bekleniyor.

25 adayın  yarıştığı seçimlerde, mevcut Cumhurbaşkanı Moncef Marzuki ve anti-İslamcı lider Beji Caid Essebsi seçimlerde önde gidecek adaylar olarak görülüyor. Essebsi'nin partisi Ekim ayında yapılan genel seçimden birinci parti olarak çıkmıştı.

Genel seçimlerde Nida Tunus'un ardından ikinci olan İslamcı En Nahda Partisi ise, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday göstermedi.

Arap baharını fitilleyen Tunus'taki 2011 ayaklanmaları, daha sonra birçok Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkesine yayılmıştı.

Ülkede yapılan seçimler, Zeynel Abidin Bin Ali'nin devrilmesi sonrası başlatılan siyasi geçiş sürecinin bir parçası durumunda.

Seçimlerin ilk sonuçlarını değerlendiren, Marzuki ve Essebsi, cumhurbaşkanlığı seçiminden en çok oyu alan aday olarak çıktıklarını iddia ediyorlar. Ancak iki aday da seçimlerde ikinci bir tur ihtimalinin de mümkün olduğu görüşünde.

Hiçbir adayın yüzde 50'den fazla oy alamaması durumunda 31 Aralık'ta ikinci oylama gerçekleştirilecek.

Arap Baharı'ndan önceki hükümetlerde görev aldığı için kendisine muhalif olanlar tarafından, geçmişi temsil etmekle eleştirilen 87 yaşındaki Essebsi, oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Tunuslular sözlerini söyleyecek ve ben de Tunus'un geçişini sağlamlaştırmak için onlar ne dediyse, kabul edeceğim" dedi.

Geçiş yönetiminin Cumhurbaşkanı Marzuki ise, kendisini bir insan hakları aktivisti ve devrimin ruhunun koruyucusu olarak tanımlıyor.

Tunus, 'Arap Baharı'nın yaşandığı ülkeler arasında, şiddet olayların nispeten çok daha az yaşanması nedeniyle sonuca ulaşmada en başarılı ülke olarak görülüyor.
Cumhurbaşkanlığı Seçiminde aday göstermeyen En Nahda Partisinin lideri Raşid Gannuşi yaptığı açıklamada, bu tutunlarıyla, 'Kutuplaşmanın derinleşmesini veya ülkenin bölünmesini önlemek istediklerini' söyledi. (İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.