banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Tanıtım yoksunu Şanlıurfa

TÜRKİYE’DE ŞANLIURFA’MIZ BİLİNMİYOR

CHP Karaköprü İlçe Başkanı Murat Yazar:Şanlıurfa’nın tanıtımı başta il kültür müdürlüğünün, Valinin ve Belediye başkanlarının görevi olmasına rağmen tanıtımdan uzak kalması içler acısı bir durum. Geçmiş tarihiyle ilk yerleşim yeri olan güzel şehrimizin tanıtıma ihtiyacı var, yetkililerin bu durumu göz arda etmemeli kentimizi tanıtmalıdırlar. Bırakın Dünyayı daha Türkiye’de Şanlıurfa’mız bilinmiyor Balıklıgöl, Göbeklitepe, Eyyüp Peygamber makamı ve Harran gibi nice yerler var ama bunların tanıtımı yapılmıyor ve bunlara bütçe ayrılmıyor. Tarih kokan şehrimizin önce Türkiye’de sonra Dünyada tanıtılmalıdır. Yetkililerin tanıtım için çalışmalar yapmasını tarihi mekanların ve kültürel yemeklerimize sahip çıkmasını bekliyoruz.

 BİR ÇOK DEĞERİMİZ GÖZ ARDI EDİLMEMELİ

GAP Gazeteciler Birliği Şanlıurfa İl temsilcisi Mustafa Saim Ayhan: “Şanlıurfa’nın başta kültürüyle, tarihiyle ve geçmişiyle anılması gerektiği ve şimdiki ticari sıra gecelerinin Şanlıurfa tarihinde ki sıra gecesi kültürünü yozlaştırdığını ve gerçek sıra gecesi geleneğini yansıtmadığını üzülerek söylüyorum. Ne kadar acıdır ki halen Şanlıurfa’nın birçok tarihi ve turistik yerlerine gidilememekte ulaşım sorunu yaşanmaktadır. Ve yine ilimiz ve milletimiz adına ne büyük ihanet ve talihsizliktir ki;  insanlık tarihinde din ve medeniyet teorilerini yeniden düzenleyen, önce din ve mâbed sonra medeniyetin ortaya çıktığına dikkat çeken dünyanın en eski mabedi olan GÖBEKLİTEPE halen Alman arkeologlar ve Alman araştırmacılar tarafından kazılar yapılmakta, araştırılmakta ve kayda alınmaktadır. Bir an önce Dünyanın gözü üstünde olan ve bizim umurumuzda olmayan Göbeklitepe’ de kendi arkeologlarımız tarafından çalışmaların yürütülmesi sağlanmalı. Yapılan araştırmalarda Göbeklitepe en çok yabancı turist ağırlamıştır. Bu hususta özellikle Şanlıurfa Büyük Şehir Belediyesi ulaşım hizmetleri Göbeklitepe  ye özel günün belirli saatlerinde sefer düzenlemelidir. Kışın  3 – 4 ay kayak sezonu olan Karacadağ’a ciddi yatırımlar yapılarak bölgenin kış turizmine olan katkısı sağlanmalı. Amatör tesisler yerini profesyonel tesislere bırakmalıdır.Ulaşım ve konaklama sorunu kalıcı olarak çözülmelidir. Özellikle kaybolmaya yüz tutmuş ve gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen bir çok değerimiz göz ardı edilmeyerek memleketimize kazandırılmalıdır. Velhasılı kelam, Şanlıurfa; Çiğköfte, Şıllık ve Patlıcanlı kebap demek değildir. Bu mantalite yüzünden gerek şehir dışında ve gerekse yurt dışında Şanlıurfalı kebapçı sıfatı ve yeme, içme ile anılmaya başladı.”

 ŞANLIURFA, KÜLTÜRÜNÜ BATIYA TANITAMIYOR

Radyo TV programcısı Zeynep Ateş: Şanlıurfa, " Marka Şehir"  yalnızca yerli değil yabancı turistlerin de sıkça uğradığı inanç turizminin gözdesi, kadim şehir. Markasını Hz İbrahim Peygambere borçlu olan şehir, tanıtım anlamında geçmişten bu güne kadar tanıtım eksikliğine maruz kalmış. Sahip olduğu bir kısım marka değerlerini çevre illere kaptırmaktan kurtulamayan Şanlıurfa, bu uğurda oldukça çaba sarf ediyor. Tanıtım anlamında oldukça fazla yayın organına sahip olan Şanlıurfa, kültürünü batıya gerçek manada tanıtamıyor. Kişilerin bu konuda birey olarak gayret sarf etmesi Şanlıurfa’yı tanıtım anlamında tam manasıyla hedefe ulaştırmaya yetmiyor. Ama bunca eksikliğin yanı sıra marka şehir unvanını koruyan Şanlıurfa geçmişte hacıların uğrak yeri olması dolayısıyla bir çok kişinin ziyaret etme fırsatı bulduğu bir şehir. Kültürünü yozlaştırmadan modernleşme yolunda çok daha farklı tanıtım ve organizasyonların yapılabileceği şehir için farklı tanıtımlar düşünülebilir. Belediyelerle sağlanabilecek anlaşmalar neticesinde Kültür turları ve var olan medyasında yer alacak kültürel ağırlıklı yayınlar bu anlamda etkili olacaktır. Kaybedilen ya da kaybedilmeye yüz tutmuş olan çiğköfte, isot v.b. tanıtım kaynakları ayrıca manevi anlamda çok daha fazla tanıtımı gereken türbeler ve camiler de biraz daha gayretle Urfa turizmine olumlu yönde katkı sağlayacak değerler arasındadır”

 DEVLETLERİN ELÇİLİKLERİ DAVET EDİLEBİLİR

Yazar Mehmet Emin Kuş: “Şehrimizin tanıtım olarak eksikleri çok ve yetkililerin bu konuda yaptıkları yetersiz. Şanlıurfa’nın tanıtımı ile ilgili çok sayıda programlar yapılabilir. Her ilde Urfa tanıtım günleri düzenlenebilir bu tanıtımlara o ildekiler tanıtıma davet edilir etkinlikte Urfa’yı simgeleyen görseller müzik eşliğinde sunulur. 2.si tanıtım reklam filmleri hazırlanabilir. Bölgesel veya ulusal kanal kanallarda sunulabilir. İl il Şanlıurfa ses yarışmaları düzenlenebilir. Sosyal medyada dünyanın her yerindeki Urfalılara Urfa’ya ait birkaç görsel paylaşım yapmaları için çağrı yapılabilir. Bu paylaşımlar arasında en iyi paylaşıma hatırı sayılır hediyeler verilebilir. 3.sı Urfa’ya ait değerleri tanıtım ve etkinliklerine yabancı devletlerin elçilikleri davet edilebilir. Ve ya bir tanıtım filmi hazırlanarak bütün dünya liderlerine hediye olarak gönderilebilir. Bu sayede dünya gündeminde yerini alabilir Urfa, Birde turizm firmalarıyla tanıtım ve gezi anlaşmaları yapılabilir.”

 AVRUPA’DA TANITILMASI VE ANLATILMASI LAZIM

Klima Teknikeri Metin Bozkurt; “ Şanlıurfa’nın turizme kazandırılması için tanıtımının yapılması gerekli maalesef kentimiz tanıtıma uzak kalmış yetkililer göz arda etmiş. Bölgede yaşanan terör olayları da ilimizi kötü tanıtılmasına sebep veriyor. Oysa ki ilimiz yaşanabilir illerden başta gelir. Tarihi yerlerimizin ve özellikle Çiğköftemizin korunması ve tanıtılması gerekiyor. Şanlıurfa’nın fıstığı Antepliler tarafından alınarak Antep fıstığı olarak satılmakta kültürel yemeklerimizin Türkiye’de ve Avrupa’da tanıtılması ve anlatılması lazım.”

Aziz Çiftçi/Abdulkadir Şanlı/Şanlıurfa OLAY

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.