banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl

Mimar Sinan Sergisi ve Konferansı Tahran’da yapıldı


Mimar Sinan’ın Türkiye ve Osmanlı coğrafyasında yer alan 33 eserin bulunduğu serginin yanı sıra İran İslam Dünyası Ansiklopedisi Mimarî bölümü editörü Mehdi Gülçin Arifî’nin de bir konferansı oldu.
Programa ECO başkanı İftihar Hüseyin Arif, Yunus Emre Tahran Türk Kültür Merkezi Müdürü Doç.Dr. Şamil Öçal, Enstitü Kültür Sanat koordinatörü Eyyüp Azlal, Tacikistan’ın Tahran Büyük elçisi Halil İbrahim Akçe, Afganistan’nın Tahran büyük elçisi Nimetullah İmamzade, İran İslam Ülkeleri masası büyük elçisi ve Özbekistan’ın Tahran Kültür ateşeleri hazır bulundu.
Program öncesinde İran ve Türkiye’nin milli marşları çalındı. Ardından Eco başkanı İftihar Hüseyin Arif bir konuşma yaptı. Eco başkanı Arif, yaptığı konuşmasında şunlara degindi: Mimarlık sanatın değişik bir çeşididir. Sanatçı eserini önce hayal eder, sonra hayata geçirir. Mimar ise bir esere hayat veriyor. İslam dünyanının büyük mimarlarında Mimar Sinan’ı bugün anacağız. Onun kıymetli eserlerini göreceğiz ve kıymetli eserleri hakkında bilgiler dinleyeceğiz. Mimar Sinan, geçmişte yaptığı eserlerle şimdi ve gelecek zamanlara dair önemli mesajlar vermiş biri olarak karşımıza çıkar.Mimar Sinan bana göre İslam dünyasının örnek bir mimarıdır, dedi.
Daha sonra Yunus Emre Tahran Türk Kültür Merkezi Müdürü Doç. Dr. Şamil Öçal da Mimar Sinan hakkında şunları söyledi.

“Mimar Sinan’ın eserleri İslam medeniyetinin ürünüdür. Osmanlı’nın hakim olduğu topraklarda Mimar Sinan’ın eserlerini görmek mümkündür. Mimar Sinan eserlerini özellikle camilerde İslamî tevhid anlayışının yansıttığını ve İslam ülkelerine ait bir çok mimarî eserden etkilenerek yeni bir sentez oluşturmuştur, dedi.
Konferans bölümünde İran İslam Ansiklopedisi Mimarî bölümü editörü Mehdi Gülçin Arifî de bir konuşma yaptı. Arifi, ilk olarak Mimar Sinan’ın ortaçağ İslam dünyasının en büyük mimarlarından biri olduğunu söyledi. Gülçin Arifi, konuşmasını şöyle sürdürdü. “Mimar Sinan’ın eserleri sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da hala ayakta duruyor. Yine Mimar Sinan özellikle İstanbul’da yaptığı eserlerle de o dönem diğer İslam ülkelerini de etkilemiştir.
Mimar Sinan üç padişah dönemini yaşamıştır. Onun önemli eseri olan Süleymaniye Camii, şüphesiz cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman adına yaptırılmıştır. Bu camiye hangi taraftan bakarsan bakın insana farklı bir değişiklik arz eder. Süleymaniye camiinin kümbetleri artarda birbirine yaslanmış insanların halini tasvir ediyor. Bu tasvir, birçok mimarın hayalini süslüyor. Yine aynı şekilde Süleymaniye Camii gibi Şemsi Paşa, Hüsrev Paşa, Piyale Paşa ve Şehzade Camiileri de aynı duygu ve düşüncülerle yapılmış eserlerdir, dedi. Camiiler yanında Mimar Sinan’ın yaptığı çeşmeler de mimarî yapısıyla İslam dünyasındaki mimarîyi etkilemiştir.” Dedi.
Konferans bitiminden sonra Mimar Sinan’ın Türkiye ve Osmanlı bakiyyesi coğrafyada yer alan 33 eserinin yer aldığı serginin açılışı yapıldı.

 

1. http://khabarfarsi.com/n/15866211
2. http://www3.irna.ir/fa/News/81876053/

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.