banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Suriye'ye müdahale an meselesi

Özellikle CNN ve BBC gibi dünyanın en önemlihaber kaynaklarının bu fotoğrafları canlı olarakyayınlanmasıyla, dünya kamuoyunda büyük infial uyandırdı ve  katil Beşar Esed'in Lahey'de yargılanmasının artık kaçınılmaz olduğu iddiaları güçlü şekilde dile getirilmeye başlandı.

İngiltere'nin önde gelen gazetesi Guardian,Suriye'deki tutuklu isyancılara yönelik işkence ve cinayet vakalarının sistematik olarak gerçekleştiğine açıkça işaret eden bu fotoğrafların Esed ve Suriye hükümeti yetkililerine savaş suçları mahkemesinin yolunu açabileceğini yazdı.

BİR FLAŞ BELLEK SURİYE'YE MÜDAHALEYİ BAŞLATABİLİR

Fotoğrafları daha önceden Esed'e çalışan ve taraf değiştiren bir asker kaydetti. İsmi gizlenen asker, fotoğrafların bulunduğu flaş bellekleri muhalif grupların temsilcilerinden birine teslim etti.

Muhaliflere para ve silah desteğinde bulunan Katar'ın da devreye girmesiyle gündem olan fotoğraflar, Londra merkezli Carter-Ruck adlı hukuk bürosuna ulaştırıldı. Görüntülerin gerçek olduğu kanaatinin oluşmasıyla, 3 eski başsavcı görevlendirildi.

SORUŞTURMADA DİKKAT ÇEKEN İSİMLER

Savcılar arasında savaş suçları mahkemelerinde görev yapan ünlü savcılar bulunuyor. 

Bu isimler ise; eski Liberya cumhurbaşkanı Charles Taylor'ın sanık sandalyesinde oturduğu davanın başsavcılığını yapmış olan David Crane, Sierra Leone'deki savaş suçları için kurulmuş özel mahkemenin başsavcısı Sir Desmond Da Silva ve Sırp kasabı olarak bilinen eski Yugoslav lider Slobadan Miloşeviç'in yargılandığı mahkemenin baş savcısı Geoffrey Nice.

TÜRKİYE'NİN MÜCADELESİNİN DOĞRULUĞU TESCİL EDİLDİ

İç savaşı başladığı ilk günden beri uluslararası topluma müdahale çağrısı yapan Türkiye'nin, Suriye'de yüzyılın insanlık dramının yaşandığı iddiaları da doğru çıkmış oldu.

Şimdi başta ABD ve İngiltere'nin başını çektiği Avrupa ülkeleri, bu görüntüler karşısında ne yapacağı merakla bekleniyor. 

Ancak son gelişmeyle birlikte, CNN ve BBC'de Esed'in savaş suçu işlediği ve Suriye'ye müdahalenin an meselesi olduğu yorumları yapılıyor.

BASKI ÇAĞRISI

Görüntüler üzerine, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), uluslararası topluma, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad rejimine karşı meşru baskı yapma çağrısını tekrarladı.

Açıklamada, Özel Soruşturma Komisyonu'nun, görüntülerin ve insanların üzerinde uygulanan öldürme yönteminin, rejimin kurbanlara sistematik işkence ile toplu katliamlar yaptığına işaret ettiğini vurguladığı belirtildi.

Ferhat Esnek / HABER 7

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.