banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Şanlıurfaspor Harran Üniversitesi Urfa Haber

Suriyeli alimlerden acil yardım çağrısı

HÜKÜM dergisinin internet sitesinde yayımlanan söyleşide er-Rifaî:"Müslümanlardan Suriye'de ki açlığa karşı mallarıyla da harekete geçip, kalplerinde iman meşalesinin hâlâ yanıyor olduğunu insanlık âlemine göstermelerini bekliyoruz." dedi.

Hüküm: Hocam, Suriye'de ki son durumla alakalı neler söyleyeceksiniz?

Usame er-Rifaî: Evvela şunu ifade edeyim ki, Suriye meselesinde bugüne kadar yaptıklarımız ve inşaallah yapacaklarımız Suriye'de ki yetim yavruların ve onların dul annelerinin güzel sabrı ve muazzam direnci karşısında hiçbir kıymet ifade edemez. Bu mazlum milletin Allah'ın sapasağlam ipine sımsıkı sarılmaları, musibetlere sabretmeleri, inkılabı ve mücahitleri bağırlarına basmaları ve bu hali Allah Teala açık bir zafer nasip edene kadar gösterme iradeleri karşısında ne yapsak yetersizdir.

Otuz aydan daha uzun bir zamandır devam eden bir katliam, kadınların ve çocukların boğazlanması, masum insanların tutuklanması, şehirlerin muhasara altında tutulması, mücahidlerin idaresindeki bölgelere gıda maddesi dahil hiçbir zaruri ihtiyaç maddesinin sokulamaması, zalimlerin, "el cû‘ hatta-r rükû‘ / boyun eğene kadar açlığa mahkumiyet" sloganları ve çocukların açlıktan ölmeleri… İşte ana hatlarıyla Suriye Müslümanlarının durumu…

Hüküm: Bu saydıklarınıza yaklaşan kış mevsimini ve iklim şartlarını da eklediğinizde ortaya nasıl bir manzara çıkmaktadır?

Usame er-Rifaî: Hamdolsun yardımsever Türkiye halkının ve diğer kardeşlerimizin yaptıkları hayırların çoğu Suriye evlatlarının önemli bir bölümüne ulaşıyor. Fakat asıl belimizi büken, bizi kahreden muhasara altında olan bölgelere girilemediğinden oralarda yaşanan açlık. Bu bölgelere hiçbir yardım kuruluşu ne gıda maddesi ne yaşam malzemesi ne de bir litre mazot sokabiliyor. Şayet birisi rejimin barikatlarını aşıp da bu bölgelere yardım malzemesi soktuysa, yakalanması durumunda ölüm cezasına çarptırılıyor.

Hüküm: Bazı âlimlerin Şam'ın güney bölgelerinde yaşanan açlıktan dolayı kedi ve köpek etinin yenmesine dair fetva vermeleri hakkında neler söyleyeceksiniz?

Usame er-Rifaî: Kendisinde dinden, şereften ve vicdandan zerre kadar pay olan herkes, zalim rejim, İran ve Hizbuşşeytan çeteleri tarafından muhasara altında tutularak açlığa mahkûm edilen mazlum halkın yanında yer almalıdır. Muhasara altında ki bazı bölgelerde fetva heyetlerinde görev yapan bazı ilim adamı kardeşlerimiz dünyanın gözleri önünde cereyan eden çaresizliğe çözüm bulabilme adına zaruret halini dikkate alarak kedi ve köpek etinin yenmesine dair fetva verdiler. Burada asıl düşünülmesi gereken, bütün bunlar hürriyet nutukları atan, özgürlük anıtı diken ve iki asırdır özgürlük propagandası yapan uluslararası kamuoyunun önünde cereyan ediyor ve Batı'nın vicdanı rahatsız olmuyor. Bu sıkıntılı süreçte bütün kardeşlerimiz yakinen gördü ki karşımızda kendi menfaatleri için dünyayı yakmaktan çekinmeyen, özgürlük söylemleriyle dünyayı köleleştiren bir Batı var.

Hüküm: İmkânı nisbetinde Suriye'ye yardım göndermek isteyen kardeşlerimize nasıl bir yol izlemelerini tavsiye edersiniz?

Usame er-Rifaî: Öncelikle yaşanan zulmün ve açlıktan ölen çocuklarımızın haberlerini medya vasıtasıyla yayarak âlem-i İslam'ı Bilad-ı Şam'a sahip çıkmaya çağırsınlar. Televizyon, radyo, gazete ve dergiler vasıtasıyla gündem oluşturup, ümmeti İslamî sorumluluklarıyla yüzleşmeye davet etsinler. Unutmamak gerekir ki Allah Teâlâ'nın "Müminler ancak kardeştirler" ayeti kerimesiyle belirlediği kardeşliği, Efendimiz ﷺ "Sizden biri yanındaki komşusunun aç olduğunu bildiği halde (ona yardım etmezse) mümin olamaz." hadis-i şerifiyle farziyet makamında bir sorumluluk olarak izah etmiştir. Burada Allah Rasulü'nün ﷺ özellikle komşuyu zikretmesi, kişinin durumuna vakıf olabileceği ve yardım edebileceği en yakın insan olması hasebiyledir. Aslında bu nebevî buyruk yeryüzünde yaşayan her Müslüman için geçerlidir, zira medya ve iletişim araçları vasıtasıyla her Müslüman bu olaylardan sesli ve görüntülü bir şekilde haberdardır. Ayrıca güvenilirlikleri sınanmış ve tescil edilmiş hayır kuruluşlarımız mevcutken artık bir özür kalmamıştır.

Hüküm: Şam Âlimler Birliği başkanı kimliğinizle genelde İslam âlemine ve özelde Türkiye halkına vermek istediğiniz bir mesaj var mıdır?

Usame er-Rifaî: Biz tüm Müslümanlardan bu katliama karşı mallarıyla da harekete geçip, kalplerinde iman meşalesinin hâlâ yanıyor olduğunu insanlık âlemine göstermelerini bekliyoruz. Yüreklerini bu şuurla doldurup, vicdanlarını çetin bir imtihan içerisinde inleyen kardeşlerine tercüman yapmalarını ümit ediyoruz. O kardeşleri ki, hürriyetlerine kavuşma ve şereflerini muhafaza edebilme adına açlığa, soğuğa ve her nevi ızdıraba göğüs gerip zalimlerin zulmüne karşı destanlar yazıyorlar.…

Fevkalade hayırsever olan Türkiye halkı ve onun hükümetine gelince, tüm Suriyeliler olarak onların yaptıkları ve hâlâ yapmaya devam ettikleri hizmetlere teşekkürden aciziz. Bu acziyetimizi itiraf edip, onların mükâfatını cömertlerin en cömerdi olan Allah Teâlâ'ya havale ediyoruz. Gerçekten İslam kardeşliğinin ne olduğunu ve nasıl anlaşılması gerektiğini kâmil manada temsil ettiler. Bizlere ve tüm insanlığa yeniden Sahabe-i Kirâm'da ki o derin muhabbeti ve o yüce zatların ruh hallerini hatırlattılar. Allah Teâlâ'dan tüm İslam âlemini bu duygularla müzeyyen kılmasını talep ederiz. Şüphesiz ki O, işiten, yakın olan ve duaları kabul edendir.

Benim de bu açlık krizinin çözümüne bir katkım olsun diyen kardeşlerimiz Şam Alimler Birliği'nin aşağıdaki hesap numaralarına yardımda bulanabilirler:

ŞAM ALİMLERİ DERNEĞİ HESAP NUMARALARI

KUVEYTTÜRK KATILIM BANKASI
TR57 0020 5000 0087 8669 2000 01 (TL HESABI) 
TR46 0020 5000 0087 8669 2001 02 (EUR HESABI) 
TR73 0020 5000 0087 8669 2001 01 (USD HESABI)

ALBARAKATÜRK KATILIM BANKASI
TR92 0020 3000 0203 4676 0000 01 (TL HESABI) 
TR38 0020 3000 0203 4676 0000 03 (EUR HESABI) 
TR65 0020 3000 0203 4676 0000 02 (USD HESABI)

Usame er-Rifaî Kimdir?

Şam Alimler Birliği Başkanı olan Usame er-Rifaî, Müslümanlar Suriye'de özgürlük talebiyle sokaklara çıkınca açıkça mazlumlardan yana olduğunu ilan etti; Ümmetten yana taraf oldu. 2011 yılının Kadir Gecesi'nde şebbiha, camisini basıp çok sayıda müslümanı şehit etti. Hoca da başından ağır darbe aldı. Rejimin baskısı artıp zulüm katliama dönünce Usame Hoca, Şam'da yönetimi ikaz eden ve mazlum halkı savunan hutbeler irât etti. Bir hutbesinde olayların yegâne sebebinin kırk yıldır süren zulüm olduğunu dolayısıyla hadisenin arkasında dış güçleri aramanın meseleyi çarpıtma anlamı taşıdığını söyledi. Hoca, hutbelerinde yönetimi, halkı dinlemeye ve taleplerine kulak vermeye davet etti. Onun bu müstakim duruşu kıyamı başlatan gençler nezdinde büyük bir heyecan uyandırdı. Halkın hürriyet talebine kadar, belli bir cemaatin mürşidi olarak bilinen Usame Hoca, inkılab başlayınca Bilad-ı Şam'daki cihadın lideri oldu. Medyada "Suriye muhalefeti"nin temsilcileri olarak öne çıkan isimlerin bir kısmının laik, bir kısmının da ülke dışında yaşıyor olması gençleri Hoca'ya daha da yaklaştırdı. Bunun üzerine rejim onu ve kardeşi Sariye Rifaî'yi birinci derecede tehdit olarak algıladı ve yakınlarının bir kısmını şehit etti. Esad'ın Hoca ile alakalı suikast planı deşifre olunca Usame Hoca çalışmalarını İstanbul'a taşıdı.

İFAM (İlmi ve Fikri Araştırmalar Merkezi'nin) ve HÜKÜM dergisinin organize ettiği iki yüz tırdan oluşan yardım malzemesi başta olmak üzere çok sayıda müessesenin yardımlarını da Suriye Müslümanları'na ulaştıran Usame Hoca, Merhum Necmettin Erbakan'la olan dostluğu, İhvan-ı Müslimin'e ve Türkiye'ye yakınlığıyla biliniyor.

Hüküm

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.