banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

IŞİD’in Kobanê’ye yürümesi üzerine Türkiye’ye sığınan Kobanêli Kürt siyasetçi Hesen Bekîr, PYD’nin yanlış siyasetinden ve danışıklı dövüşten dolayı IŞİD’in Kürtlere saldırdığını belirterek, 500 bin kişilik Kobanê kentinde 50 bin kişi kaldığını iddia etti. Bekir IŞİD’in kendilerine büyük zarar verdiğini de söyleyerek, IŞİD’in Irak’ta yaptıklarının başlarına gelmemesi için Türkiye’ye sığındığı ifade etti.

Kürt siyasetçi Bekir, İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) Suriye ve Rojava’da son gelişen olayları değerlendirerek, Suriye’nin durumunun iyi olmadığını, gün geçtikçe durumun  daha da kötüye  doğru gittiğini ifade etti.

“500 bin nüfuslu Kobanê’de 50 bin kişi kaldı”

Kürt bölgesi Rojava’nın Kobanê, Efrîn ve Cizîre olmak üzere üç kantona ayrıldığını anımsatan Bekir, bu kantonların PKK tarafından Kurulan PYD ve  etrafında kümelenen diğer menfaat gruplarının kontrolünde olduğunu belirterek, şu anda IŞİD’in saldırılarından dolayı Kobanê’de sadece 50 bin kişinin kaldığı iddiasında bulundu.

“Kantolarda Ergenekon tipi yapılanmalar var”

Şu an bu Kantonlarda mafya yapılanmalarının olduğuna dikkat çeken Bekir, “Bunlar hepsi PKK’nin kopyası ve PYD’nin kontrolünde çalışıyorlar. Yani bir nevi Türkiye’deki Ergenekon yapılanması gibidirler. Bu yapılanmalar uyuşturucu ve petrol satışı dâhil çok şeyi kontrol ediyor.  Bu yapılar hem Esad hükümetiyle hem de Türkiye istihbaratıyla görüşüyorlar.  Fakat Suriye’den Türkiye’ye tedavi amacıyla gelenleri karalamaktan da geri kalmıyorlar.” Dedi.

Bekir değerlendirmesinin devamında, PYD’nin Kürtlere dayattığı kanton sisteminin klasik bir komünist sistemi olduğunu ifade ederek, Kürtlerin bu sistemi benimsemediklerini vurguladı.

“  PYD Esad rejimine hizmet ediyor ”

Bekir ifadelerinin devamında, “2012 Temmuz’unda özellikle gördüklerimi söyleyeyim. Arabalarımızı, dairelerimizi, silahlarımızı, adamlarımızı ve paralarımızı PYD’ye teslim ettik.  PYD ne kadar uluslararası istihbarat örgütlerinin ajanları varsa onları kendi okullarında korumaya aldılar.  Baştan beri halkımız diyor ki PYD bu şekilde Esad rejimine hizmet ediyor.  Kobanê, Cizîre ve Efrîn bölgelerini baştan beri rejime teslim ettiler. Yani sağ elden alıp sol ele, sol elden alıp sağ ele teslim etti.  PYD’nin Esad’ın politikalarına hizmet ettiğinden halkımız şüphesi yoktur. PYD Kürtlerin bazılarını öldürüyor bazılarını da göçe zorluyor. Kürt halkı Cizîre’de hükümet devriyesi ile PYD devriyesini sürekli birlikte görmeye şahitlik ediyor. Halen Hasekî’de rejimin ajanlarıyla birlikte halka saldırıyorlar.  Bunlar şimdi Kobanê’yi IŞİD’e IŞİD de rejime teslim edecek. Geçen yıllarda Esad Kobanê’yi Apoculara (PYD) teslim etti. PYD 500 bin mülteci üzerinde hesap yaparak Kürtleri büyük maceralara sürüklüyor.”  Değerlendirmesinde bulundu.

“ IŞİD Irak’ta yaptıklarını aynısını Kobanê’de yapar endişesiyle Türkiye’ye geldik”

IŞİD’ in İslami yorumunun yanlış olduğu ifadelerine yer veren Bekir devamla, “İslam’da şura var, rahmet ve merhamet var mahkeme var, adalet var. IŞİD’in  bu  yaptıklarından Irkçılar istifade ediyor.

Bunlar Musul ve Şengal’de birçok kişi öldürdü evlerini mallarını talan ettiler. Şengal ve Musul’da yaptıklarını aynısını Kobanê’de yapar endişesiyle Türkiye’ye geldik. Yani biz orda kalsaydık Irak’ta olanlar aynısı bizim başımıza da gelecekti.

PYD’nin yanlış siyaseti de bu anlayışa hizmet ediyor. IŞİD yerleşim birimlerine yaklaşmadan halk arasında korku salarak halkın yerleşim yerlerini terk etmesini sağlıyorlar. IŞİD’in içinde birçok ülke istihbaratının adamları vardır kendi menfaatleri için Kürtlere saldırtıyorlar.”  İfadelerine yer verdi.

“Her şey danışıklı dövüş çerçevesinde yapılıyor”

Kobanê’nin üç yıldır PYD’nin kontrolünde olduğunu hatırlatan Bekir, “Üç yıldır basın yayın organlarıyla halka, büyük bir savaşa hazır olduklarını söylüyorlar. Biz de halk olarak; adamlarımızı, silahlarımızı ve gücümüzü bu gün için hazırladık. Ama gördük ki çok kişi yerlerini terk ediyor. Onlardan birileri yaralandığı zaman yaralılarına bile sahip çıkmıyorlar. Bunlar danışıklı dövüştür. İlk önce Kobanê’yi boşaltacaklar daha sonra Cizîre daha sonra ise Efrîn’i boşaltacaklar. Tabi bütün bunları yaparken Kürtlük adına yapıyorlar. Ama Kürt halkı daha yeni yeni bunun farkına vardı.” Diyerek değerlendirmesini sürdürdü.

“PYD tek parti istiyor”

Kobanê Kantonu Başkanı Enver Müslim’in, “Pêşmerge ve diğer Kürt güçleri bize yardım göndermiyor” iddialarının tamamıyla parti propagandasına yönelik olduğuna vurgu yapan Bekir, “IŞİD Irak Kürdistanı’na saldırdığında ve Kürtler mülteci durumuna düştüğünde belki yüz devlet Pêşmerge’ye ve oradaki diğer siyasi partilere güvendiği için Pêşmerge’nin yanında olduğunu deklere ettiler. Bugün Kobanê’de olan Irak Kürdistanı’ndan olandan aşağı tarafı yok. Ama kimse ses vermiyor ve kimse yardım etmek istemiyor.  Bu durum PYD’nin terörizminden kaynaklanıyor. Bunlar kendilerini ‘Superman’ zannediyorlar.  Bunlar ne kadar yenilse de başarılı olduğunu söylüyorlar. Mesut Barzanî Kürtlerin birbirini öldürmesinden çekinerek Kobanê’ye Pêşmerge güçlerini gönderemiyor.  YPG Sovyet komünistleri, Irak ve Suriye Baas Partisi gibi tek parti istiyor. Bunlar sadece kendileri ilerici ve çağdaş olarak görüyorlar. Reel de ise ‘Superman’lara yer yoktur bu bir efsanedir.” İfadelerini kullandı.

Bekir Pêşmerge’nin  IŞİD saldırıları karşısında Irak Kürdistanı’ndan “kaçtığı” iddialarına ise, “PYD ve YPG medyası dürüst olmayan temeller üzerinde propaganda yapıyor.  Parti adına yayın yaptıklarından dolayı olayları da tersine veriyorlar.  Olabilir ki bazı Pêşmerge korkudan kaçmış olabilir ama bu tüm Pêşmerge’yi kapsamıyor. Genelleştirmek iyi değil.” Şeklinde ifadelere yer verdi.

“IŞİD’in gitmesi PYD için tehlikelidir”

Kobanê, Êfrîn ve Cizîre’nin gidici olduğu iddiasını sık sık dillendiren Bekir,  ondan sonra hedefin Güney Kürdistan olduğunu ama bunu beceremeyeceklerini sözlerine ekledi.  

Bekir, PYD’nin halkı IŞİD ile korkutarak etrafında topladığını ifade ederek,  IŞİD’in gitmesi PYD için tehlike olduğunun altını çizdi.

   

“Demirtaş sadece parti propagandası yapıyor”

Bekir  HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın gençleri Kobanê’ye gitme çağrısını da değerlendirerek, “Bu söylemler onun sadece parti propagandasıdır. Silah eğitimi almayan gençlerin savaşa gönderilmesi gençlerin ölüme gönderilmesi demektir. Ondan sonra cenazelerini kaldırarak ‘Şehitler ölmez’ diyeceksin. Bu ayrı bir propagandadır.  Demirtaş’ın bu çağrısı akli olmadığı gibi akademikte değil.” İfadelerini kullandı.

“Kürtler birlik beraberlik içinde olmalı”

Bekir, Kürtler arasındaki birlik beraberliğe de dikkat çekerek, “İster solcu ister sağcı ister dindar ister laik tüm Kürtlerin bir olması gerekir. Eğer bir olmazsak düşman bizi parçalayarak teker teker yutacak. Halkımıza dönmemiz halkımızın sesine kulak vermemiz gerekir. Halkımıza gerek maddi ve gerekse manevi her yönde yardım edelim, halkımızı kucaklayalım. Apocuların bugün yaptığı yanlış siyaset bizi buraya kadar getirdi. Bu yama dikiş tutmaz.  Apocular, dünya da yıkılsa seni asla kabul etmezler. Ümidimizi bunlardan kesmişiz. Kendimizi eleştirip halkımıza dönerek hizmet yapmamız gerekir.” Şeklinde değerlendirmesini sürdürdü.

“Amerika’nın yardımıyla kurtuluruz”

Suriye muhalefeti arasındaki çatışmalara da değinen Bekir, “Ben diyorum ki eğer uluslararası ve Amerika baştan muhalefete yardım yapsaydı çoktan kurtulmuş olacaktık. İyi kötü bir hükümet kurulacaktı. Dıştan yardım gelmeyene kadar Esad’ın ömrü uzayacak. Bu durumda da halk çok rahatsız olacak böylelikle IŞİD’te var olacak. Amerika ve diğer batılı ülkelerin menfaatleri Irak’ta tehlikeye düştüğü için IŞİD’de saldırdı. Bana göre bu ülkeler kendi menfaatlerini savunmak amaçlı olarak IŞİD’i Irak’ta bitirirler. Fakat Suriye’de bunu düşünmemiz mümkün değil sadece bazı saldırılar yapacaklar o kadar. ” Diyerek ilginç tespitlere yer verdi.

“Türkiye IŞİD ile gizliden görüşüyor”

Türkiye’nin menfaati için gizliden IŞİD’le görüştüğünü de ifade eden Bekir,  ama Türkiye’nin bunu kamuoyundan gizlediğine dikkat çekerek, Türkiye’nin IŞİD’i kendi kontrolüne alıp menfaatleri doğrultusunda bunlara çok şey yaptırmak istediğini sözlerine ekledi.

 Bekir değerlendirmesinin sonunda Kobanê’nin düşeceği öngörüsünde bulunarak, “Amerika ve batılı ülkeler IŞİD’i vuracak, Türkiye ise sınırda yaklaşık olarak 10-15 kilometrelik tampon bölge kuracak. Tabi bütün bunları yaparken Kürtleri düşündüklerinden dolayı değil kendi menfaatleri için bunu yapacaklar. IŞİD Kobanê’yi aldıktan sonra kanton olayı da bitecek Amerika, Türkiye ve Güney Kürdistan ile birlikte Rojavayı yeniden imar edeceğiz.” İfadelerini kaydetti. (Osman Gülebak-İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.