banner2
Öne Çıkanlar Urfa Diyarbakır URFASPOR İstanbul Mardin

Sürgün bitiyor, Halid Meşal'dan Gazze'ye tarihi dönüş

Ortadoğu'da bir eşik daha aşılıyor. 1967 İsrail-Arap Savaşı'ından sonra henüz 11 yaşındayken Filistin'i terketmek zorunda kalan Hamas lideri Halid Meşal, bu pazar doğduğu toprakları neredeyse yarım asır sonra yeniden görecek. Tarihi ziyarette Meşal'e Katar Veliaht Prensi Şeyh Hamad Bin Tamim El Tani ile eşi Şeyha Mosa da eşlik edecek. Gazze'de büyük coşkuya yol açan ziyaret haberini ilk duyuran Ürdün hükümet sözcüsü Rajan Mecali oldu.

KRAL KABUL EDECEK

Meşal'in bu pazar 1999'da ülke dışına çıkarıldığı Ürdün'e, ardından da Gazze'ye uğrayacağını açıklayan Mecali, 'Kral Abdullah, Meşal ve El Tani'yi Amman'da kabul edecek' dedi. İsrail Haaretz gazetesinin haberine göre, Hamas'ın Dış İlişkiler Sorumlusu Ahmed Yusuf da ziyaret hakkında 'Meşal, Gazze'ye gelmeye can atıyor. Ve bu çok yakında gerçekleşecek' diye konuştu. Geçen hafta Mısır'ın başkenti Kahire'de Meşal ile görüştüğünü vurgulayan Yusuf, Hamas liderine Müslüman Kardeşler örgütünden birçok yetkilinin de eşlik edeceğini kaydetti. Meşal ve El Tani Amman'dan sonra Batı Şeria'ya geçerek Filistin Yönetimi Başkanı ve El Fetih lideri Mahmud Abbas ile bir araya gelecek. Meşal, Fetih ve Katar Şeyhi daha sonra birlikte Mısır üzerinden Gazze Şeridi'ne geçecek. Abbas ve Meşal'in birlikte Hamas'ın kalesi konumundaki Gazze'ye gitmeleri Filistin'in iki büyük örgütü olan Hamas ve El Fetih arasındaki uzlaşmanın da ilanı anlamına gelecek.

ÇiFTE BAYRAM SEViNCi

Öte yandan Gazze İslami Üniversitesi'nin uydu televizyonu El Kitab, Meşal ve Katar Emiri'nin ortak ziyareti ile ilgili olarak, 'Katar heyeti geçen hafta Gazze'ye gelerek çeşitli ön hazırlıklar ve görüşmelerde bulundu' bilgisini verdi. Meşal'in Kurban Bayramı'ndan önce geleceğine dikkat çeken El Kitab, Gazzelilerin bu ziyaretle çifte bayram yapacaklarına vurgu yaptı. Katar Emiri El Tani'nin Gazze'nin altyapı harcamaları için 254 milyon dolarlık yatırımda bulunacağı da belirtiliyor.

11 yaşından beri sürgünde

İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) siyasi lideri olan Halid Meşal, 1956'da Batı Şeria'da Ramallah'ın kuzeyindeki Silvad köyünde doğdu. 1967'de İsrail'in Batı Şeria'yı işgal etmesinden sonra ailesiyle Kuveyt'e göç etti. Fizik öğrenimi gördü. 1999'da Ürdün'den sürülünce Suriye'nin başkenti Şam'a geçti. Şimdi Mısır'ın başkenti Kahire'de kalıyor. Evli ve yedi çocuk babası.

Haaretz: Erdoğan'ın İsrail tutumu değişmiyor

Hamas lideri Halid Meşal'in Gazze'ye yapacağı resmi ziyarete geniş yer ayıran İsrail medyası, bir yandan da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'in kendisine arabulucu olarak 'Yahudilerin en zengin adamını göndermesi'yle ilgili olarak yaptığı açıklamaları yeniden gündeme taşıdı. Haaretz gazetesinin yazarlarından Barak Ravid imzalı dünkü yorumda, Başbakan Erdoğan'ın Tel Aviv'e yönelik siyasi duruşunun yumuşamadığına vurgu yapılarak, Erdoğan'ın 'İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun heyetinin yanı sıra ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi liderlerin de kendisine İsrail ile ilişkileri düzeltmesi için aracı oldukları' yönündeki sözlerini hatırlattı.

yenişafak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.