banner2
Öne Çıkanlar URFASPOR Michel Mboula 1899 Hoffenheim Ev alımında kapora dolandırıcılarına paranızı kaptırmayın URFADA TRAFİK KAZALARI

Şimdi de Suriye'nin tarihi yağmalanıyor
Suriye'de bir yıldır süren isyan binlerce insanın hayatını kaybetmesine ve yüzbinlerin evlerini terketmesine neden olurken, ülkenin tarihi eserleri de tehdit altında.. Irak işgalinin hemen ardından yaşanan yağmalama olayları Suriye'de de artıyor.

Ülkenin binlerce yıllık arkeolojik hazinelerinin, özellikle savunmasız durumda kalan gözden uzak bölgelerdeki müzelerden kaçırıldığı bildiriliyor.

Son üç dört ay içinde bir çok küçük müzenin yağmalandığı, Roman döneminden kalma yapılardaki eşsiz mozaiklerin matkap ile söküldüğü, kaçak kazılar sonucu bulunan tarihi eserlerin yurt dışına kaçırıldığı da gelen bilgiler arasında..

Çatışmalar sırasında çok sayıda tarihi cami ve bazı kalelerin Suriye ordusunun ateşi ile zarar gördüğü de ifade ediliyor.

Idlib'de Ebla antik kenti, kuzeydeki antik manastırlar ve eski kiliselerden çok sayıda tarihi eserin çalındığı bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler'in kültür ajansı Unesco geçen ay Suriye'nin zengin kültürel mirasının korunması çağrısı yapmış, "Ülkenin mirasına verilen hasar, o ülkenin insanlarının ruhuna ve kimliğine zarar verir" denmişti.

Şam, Halep, Palmira, Bosra, Krak des Chevaliers ve Selahaddin Kalesi UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde yer alıyor.

Beyrut'taki Yakın Doğu Fransız Enstitüsü arkeoloji ve antik eserler bölümü başkanı Marc Griesheimer, Suriye'nin arkeolojik mirasının, Mezopotamya ile birlikte, insanlığın gelişimini yansıttığını belirtiyor.

Suriye yönetiminin bazı tarihi eserleri korumak için müzelerden alarak Merkez Bankası'na yerleştirmek için çalışmalar yürüttüğü de kaydediliyor.
Dunyabulteni.net

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.