banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

Şanlıurfalılara Kent Konseyinin nasıl olması gerektiğini sorduk

Kent Konseyi seçimleri Şanlıurfa'da son günlerin en tartışmalı konusu haline geldi.

Üç aydır ertelenen seçimler için önceki başkan Sabri Dişli'nin bir daha aday olmayacağını açıklamıştı. Dişli aday olmayacağını açıkladıktan sonra Kent Konseyi tek aday Mehmet Akbaş'la gidecekti. daha sonra Dr. Cüneyt Şelli Adaylık için çalışmalara başladı.

Seçimleri ne zaman yapılacağı ise henüz belli değil. Seçim tarihini Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi belirleyecek. 

Bizde bu tartışmalar içerisinde Şanlıurfa'nın önde gelen insanlarından Kent Konseyi istediklerini sorduk...

BU ARADA OKUYUCULARIMIZDA NASIL BİR KENT KONSEYİ İSTEDİKLERİNİ YORUMLAYABİLİRLER...

İşte "Kent Konseyi nasıl olmalı?" sorularına verilen cevaplar...

Nejat Karagöz; kent konseyi başkanı, evvel emirde bu kurumun asli üyeleri olan kişi/kurum/ kuruluşlar üzerinde etkili olmalı (Bir tahakküm anlayışından uzak ama memleket yararını gözeten bir gönül birlikteliğine dayalı bir etkiden söz ediyorum.) Bu halde de şu kişi, bu kişi diye işaret etmekten çok bu donanımda insanların göreve talip olmaları gereği tebarüz eder. Şunun altını çizmekte fayda var: Belediye, desteklediği bu kurumu kendi uhdesine almak, kendi çizgisindeki bir kişiye emanet etmek kararındadır anladığım kadarıyla. Bu sebeple de çok donanımlı, fazlaca etkili bir kimse ile çalışmak istemeyecektir. Zaten delege listeleri de bu istikamette şekilleniyor aldığım istihbaratla bakılırsa...

Mahmut Tolukan: Yasin Küçük neden siz aday olmayı düşünmüyorsunuz? Urfa tarihini iyi bilen sorunları ile yakından tarihi kültürü ve halkı ile ilgilenen birisiniz. Sizi ilgi ile takip ediyoruz. Bence siz olmalısınız.
Bünyamin Çadırcı Yaşadığı kenti bilmeli, kentin tarihini örf âdetini kültürünü hem bilmeli hem yaşamalı, siyasi bir gelecek kaygısı olmamalı siyasilere karşı dik durabilmeli
Mehmet Baki; Özmen İçi dışı bir olmalı adam gibi adam olmalı rakiplerinin başarısızlıkları üzerine başarı elde etmeye çalışmamalı önce insan fikri ön planda olmalı v.s. bir de doğru kimden gelirse gelsin destek olmalı yanlış kimden gelirse gelsin karşısında durmalı erdemli olmalı hatıra değil halk ve haktan yana olmalı uzlaşmacı olmalı yozlaşmamalı.
Sait Koyuncu: Şehrin gayrı resmi belediye başkanı olacak. Bu işin altından kalkacak birinin olması gerekli. Sivil inisiyatifle devlet arasındaki ortak akıl olmalı.
Yusuf Sabri Dişli: Aday değilim... Hiç bir adayı desteklemiyorum. Kent Konseyine üye olanların listesini Yönetim kurulundaki arkadaşım ve aday olan Mehmet Akbaş ile birlikte hazırladık..Listeyi Büyükşehir Belediyesine verdim. Çünkü Genel kurul çağrı listesi ve genel kurula çağrı yetkisi yönetmenlik gereği Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine 'nin.. Listede olmaması gereken bazı dernekleri ki bunlar sendika şubesi veya kadın meclisi üyesi statüsünde olanları ayrıştırdım... Liste de olsun, olmasın üyeliğe Müracaat eden tüm dilekçeleri bir dosya halinde BŞBsine verdim. Bu arada Kent Konseyinin bütçesi 2013 de 12.000 liraydı. Geçen yıl bütçesi bile yoktu. Sosyal medyada bana hakaret eden Dr.Feridun öncel'e açtığım davada aldığım 5,5 bin liranın tamamını Kent Konseyi giderlerine harcadım. Konsey 2 gazete 5 kitap yayınladı.Bu arada Türkiye Kent Konseyleri 5. Dönem Başkanlığını Şanlıurfa'ya SEÇİMLE kazandırdım. 5 Ekime kadar bu başkanlık Şanlıurfa da... TKKB ilk defa Bakan Sayın Faruk ÇELİK'ın katılımıyla büyük bir kazanım elde etti. Sadece Urfa da değil Türkiye de Konseylerin adı söylenmeye başlandı. Yerel seçimler biter bitmez Konseyi Bürosunu Belediyeye teslim ediyordum... "Dönem başkanlığın var kal" dediler diye kaldım. Oysa Yönetmenlik gereği 3 yıllığına seçildim. Aralık 22'ne kadar başkanlıkta kalabilirdim. Haziranda yapılması gereken seçim bu nedenle ertelendi.

Murat Ayneli: Gayreti ve sarfiyatını göz önünde bulundurduğum Yusuf Sabri Dişli ağabeyimize aday olmamasına üzüldüm. Eğer söz konusu yeni bir başkansa bu öncelikle Urfalı olmalı, malumunuz hep ithal insanlarla yönetiliyoruz şehir olarak. Şanlıurfa kent konseyi başkanı gibi bir şahsiyet, Şanlıurfa'yı tarihini halkını iyi bilmeli sorumluluk içinde olmalı hep, makam ve mevkiyetin havasına girmemeli mütevazi olması şimdi ki başkanı gibi. Umarım Şanlıurfa'nın yararına ve menfaatine yaraşır biri olsun. Başka vasıf olarak, Başkan niteliğini taşıdıktan sonra kent konseyi zaten seçer...
Halil Duru: Aranılan nitelikler elbette çok ama en başta Urfa’yı bilen, Urfa’y seven , Urfa’ya ve Urfalıya hizmet etmeyi kendine ideal edinen, tarafsız dürüst kişilikli, Urfa’nın ve Urfalının kendisini sevdiği takdir ettiği biri olmalı.

Ali Didim; geçmişi ak, gönlü ak, kalbi ak, saçı ak biri olmalı..
Mehmet Arif Erişmiş: Ben böyle konulara yabancıyım biraz ama kent konseyi başkanı olacak kişinin kentin kültürel tarihi değerlerini göz önüne alarak onları koruması ve yaşatması gerekir, ayrıca kentin sosyal ekonomik toplumsal sorunlarını ele alıp çözümler üretmesi doğru bir hamle olacaktır.

Mehmet Fatih Kavuşak; Bence bu şehirde özgür düşünceye dayatma uygulanıyor. konsey çoğunluğun sesi demektir ve bu işin üstesinden gelecek kişi Urfalının içinden geçeni okuyabilmelidir yani halkın sesi olmalıdır aynı zamanda şehrin kültürüne hakim olmalı bu saydıklarım da bence Yusuf Sabri Dişli abidem mevcut.
Fatih Kapıcı: İyi niyetli olmalı şehrin geçmişini bilmeli geleceği için fikirleri olmalı beklide en önemlisi tartışmayı bilmeli dikkat konuşmayı demiyorum çünkü fikirlerini karşıya geçiremeyenler daha çok zarar veriyor ve fuzuli zıtlaşmalar oluyor vesselam

Murat Deveci: kent konseyi başkanı tarafsız ve dürüst kişilikli bir insan olmalı memleketi seven memleket aşkı olan insanlara hizmeti seven biri olmalı tıpkı şimdiki başkanım Sabri bey gibi birini bekliyoruz SABRİ abide aday olmadığını açıkladı zaten ama en az onun gibi biri olmalı.

Mehmet Akbaş: Kent konseyi öncelikle yapısını kurumsallaştırmalı sonra sivil toplumun gelişmesine ve kurumsallaşmasına katkıda bulunmalı Kent konseyinin görevi ,kent yönetmende saydamlık, katılım, hesap verilebilirlik, çok aktörlü, ortak akla dayanan uzlaşma kültürü yönetimi sağlamak olmalı
Mehmet Talat Aka:y Kentin sorunlarını nefesinin yettiğince seslendirecek biri olmalı. Akademik ve teorik çözümler önerecek düzeyde olmalı. Kurumsal yapısını oluşturarak şehir bilincini ortaya koyabilmeli. Seçenlerle seçilmiş ve atanmışlar arasında köprü olacak birikimde olmalı.
Mustafa Kırıkçı: bence bu işe makam değil memleket sevdası olan değerleri bilen, STK larla diyalog kurabilen, bir kesimi değil tüm kesimlerle görüşen okumuş aydın ve zeki biri olmalı.

Bekir Türkoğlu: Bu memleketin öz evladı olmalı çünkü bizi en iyi anlayacak lan kişi yine bizleriz.. Kimlik peşinde olmaması lazım. Gerçekten bu memleket için bir şeyler yapan hesap soran ve hesap verebilen memleketin faydasına olacak her işin verilen her sözün peşinde olan biri olmalı.. Saygılar

Hüseyin Büyükfırat: Kentin bütün dinamiklerini bilen, tarihi ile barışık olmalı. Şark kültürü ile iftihar edecek biri olmalı. Modernizmi köklerinden uzaklaşmak değil, köklerine sarılmak olarak bilecek biri olmalı. Alpaslan, Selahaddin ve Hayat ı Harrani hazretlerini doğru anlayacak bir maneviyata sahip olmalı.
Mahmut Bükük: Kent konseyi başkanı Muhakkak ki kentin tarihi ve kültürel yapısına vakıf, şehrin eksikliklerini görebildiği gibi ürettiği çözüm önerilerini kent yönetimine sunup gerçekleştirmek için her türlü yolu bilen keskin bir zekaya da sahip olmalı. Sözünün geçmediği yerlerde sözü geçenleri harekete geçirip amacına ulaşabilecek yapıya sahip olmalı diye düşünüyorum.

Halil Çuhadaroğlu: Ben şunu belirteyim 1. Urfalı olmalı 2. para isim makam peşinde olmamalı 3. belki bir yerlere gelirim düşüncesiyle el ayak öpmemeli. 4. kendi hizmet çizelgesinin dışında Urfa sevgisi ve kültürünün sahibi dilencisi olmalı. 5. Urfa Urfa Urfa diye diye hizmet eden biri olarak, makamda olanların iş yapmayanların belalısı olmalı. 6.Urfa’yı Urfalıları dışarıda tanıtırken dini tarihi yerleri, yazarı şairi sanatkarını öne çıkarmalı. 7. plaket yada benzeri işleri Urfa’ya hizmet adına almalı. 8. her düşünceyle birlik içersinde hareket etmeli doğruların yanında durmalı. her şeyi bilmeli her şeyi duymalı…
Handan Karataş: Kentin tarihini,manevi iklimini,insanını bilen , eleştiriye ve istişareye açık, şeffaf , gönül diliyle konuşan biri olmalı.
Mehmet Salih Koyuncu: Sözüm mevcut yönetime değildir. Halk olarak Genel beklentim: Urfa’nın sorunlarını tartışırken tarafını Urfa’dan yana olarak belirleyecek, siyasilerden uzak duracak. Doğru yapan yetkililere iltifat etmeyecek, yemeklerine değil toplantılarına katılacak. Hep muhalif bir dille yanlış yapılanları anlatacak. Ve Urfa için yeni şeyler isteyecek. Daha fazla açmayayım ağzımı.

Bozanoglu Imam Aslan: son günlerde moda oldu yeni Türkiye... bizde yeni çalışkan dirayetli Urfa’nın çıkarlarını kendi çıkarlarından ön planda tutan sadece koltuk için orada olmayan Urfa aşığı olan tavrını siyasilerden taraf koymayacak yemek ve açılış toplantılarına değilde Urfa için olan tüm toplantılarda varını yoğunu ortaya koyan devamlı Urfa’nın tarihini ileriye taşıyacak biri olmalı.

Uğur Beyazgül: Kent konseyinde çalışmış, imar komisyonuna başkanlık yapmış biri olarak şunu söylemek istiyorum. ...kent konseyi aslında katılımcı demokrasinin ilk basamağı, bunu çok iyi uygulayan, tabana yaygın çalışmalar yapan çok güzel örnekleri var... fakat urfamızda bir türlü ideal anlamda kent konseyi oturmadı... tıpkı urfamızda demokratik teamüllerin tam oturmadığı gibi... bunun en büyük nedeni kent konseyi bütçesinin ve yapılanmasının belediyeye bağlı olması ve Urfa da STK zihniyetinin; hakim güçlerle iyi geçinme olarak algılanmasıdır... ayrıca eleştiri kültürünün oturmamış olması... eleştiri ve kavga çizgisinin birbirine karıştırılmasıdır... Urfa da demokrasinin gelişmesinin ilk basamağı olan kent konseyinin, başkanının; hiç bir etki altında kalmayacak birinin olması önemlidir.

Abdullah Göçmez: Genel olarak fikrini beyan eden herkesin hem kaygıları hem de önerilerinde haklilik payı var kent konseyine aday olanların öncelikle niyetlerini ve projelerini beyan etmelidirler. Urfa’nın sorunlarını takip edecek öneri sunacak çözümünü takip edecek birleştirici resmi idarecilerin onunu açan makamdan ziyade hizmet derdi olan, dikleşmeden hakli olduğu konularda dik durabilen ve herkesle her cevre ile sorunların çözümü konusunda görüşebilen tartışma kültürüne sahip belli bir bilgi ve hizmet birikimi olanlardan müteşekkil bir liste olmalı. başkandan ziyade kadronun on planda olduğu bir liste..
Salih Ay: Bu konuda Yasin Küçük kardeşime teşekkür ederim hepimiz eleştiriyoruz güzel fikirlerimiz var. O zaman gelin zor olan şeyi başaralım. Urfa’mıza yakışır bir başkan seçelim.

Mustafa Dörtbudak: Kent Konseyi ilk kurulduğunda insanlar teveccüh gösterdi. Nasrettin hocanın fil meselesi gibi iş icraata gelince ortalarda kimsecikler kalmadı. Her konuda olduğu gibi elini taşın altına koyanların eli taşın altında kaldı. Sadece başkanla bu iş yürümüyor... Tabi ki, en önemli etken başkandır. Ama başkan ekibini iyi kuracak ve takım ruhuyla çalışacak. Zaman zaman hani deriz ya "SAHİPSİZ MEMLEKET " işte o başkan o ekip bu memleketin sahipsiz olmadığını ispatlayan bir ruhla çalışacak. Kurumlarımıza, belediyelerimize, milletvekillerimize yön veren ve en önemlisi STK’larla dirsek temasında bulunan bir başkan olmalıdır. Marka şehir Şanlıurfa’mıza yakışır, temsil kabiliyeti güçlü, ortaya bir şeyler koyabilen, herkesin sevip saydığı ve her kesimi kucaklayan bir başkan olmalı

Mehmet Emin Mancı: Kent konseyi başkanı kadar yönetimdeki kadrosu da çok önemli....Urfa Gönüllüsü olması gereken bu kadroda .. Sağlık danışmanı Doktor, Şehicilik uzmanı Mimar, Tarihi yapıları koruma gönüllüsü Restarasyon Uzmanı, Yapı teknik bilgisi dolayısıyla İnşaat Mühendisi, Tiyatro Sanatçısı, Ressam, Fotoğraf Sanatçısı, Spor Emektarı, Tarım Uzmanı, Veteriner, Eğitimci, Hukukçu, daha da unuttuklarım var... ve bu kadroya liderlik edebilecek bir Başkan.... .saygılarımla.

Mahmut Mancı: Esas soru bizim nasıl bir kent konseyi başkanı istememiz nemli değil bizi idare edenlerin nasıl bir kent konseyi başkanı dayatacakları önemli! Sorunuza gelince benim içimden geçenler URFAYI seven bütün dostların içinden geçendir...
Vehbi Uzundağ: Kent Konseyinin STK’larla birlikte kentin manevi ve kültürel dokusunu ön plana çıkaracak bir başkana ihtiyacı var. Kentin efendisini, sahibi gibi duygulardan arınmış gelecek nesillere yaşanabilir bir kent oluşturma azmiyle çabalayan bir başkan. Bunun için Demokratik bir seçim lazım.

Halil Altıngöz: Kentin Aydınlık yüzünü temsil edecek hesapsız, etki altında kalmadan doğruları seslendirecek, gündem belirleyebilecek, her hangi bir atıfta bulunmadan söylüyorum o makamı atlama taşı olarak kullanmayacak, protokolle takılma imkânı olarak görmeyecek ve yeni şeyler söyleyecek biri olmalı…

Mustafa Tepe: İyi bir Urfalı olmalı, vizyon ve hedefleri olmalı kent konseyini kendi menfaatleri için değil Urfa için kullanmalı, okumuş eğitimli donanımlı ve Urfa’yı iyi bilen adam gibi adam olmalı.(NOT=Kent konseyi balon misali şişirildi biraz)


Mehmet Göbek: Önceden hangi STK’ların kent konseyinde yer alınması belirleniyorsa ve urfamiza hizmet için değil de menfaatleri uğruna caba verilecekse yorum yapmaya gerek yok. Her şey Urfa için diyoruz obur taraftan yalakalık ve menfaat maalesef hizmetin önünde yer alıyor. Dürüst ve liyakat önemli. işi ehline vermeli. Belli STK'lar değil tüm stk lar yer almalı. Farklılık zenginliktir düşüncesinden harekele..

İsmail Avur: kendi çıkarlarını düşünmeli.. at sahibine göre kişner. önce vatandaş kendini mantalitesini değiştirmeli.. Gerisi gelir düzenlemeye düzeltmeye kendimizden başlamalıyız derim...

 

KENT KONSEYİ NEDİR?

Kent Konseyleri 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 26313 sayılı Kent Konseyi Yönetmeliği’ne dayanarak kurulmuş yapılardır. Kuruluş amaçları; “kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmek”tir. Merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşehrilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzmanlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmalarını ifade eder.

KENT KONSEYİNE KİMLER KATILIR?

Kent konseyi; merkezi yönetimi, yerel yönetimi, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarını ve sivil toplumu ortaklık anlayışı ile buluşturmak üzere aşağıda belirtilen kişi, kurum ve kuruluş temsilcilerden oluşur:

1- Mahallin en büyük mülki idare amiri veya temsilcisi,
2- Belediye başkanı veya temsilcisi,
3- Sayısı 10’u geçmemek üzere illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından belirlenecek kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri,
4- Mahalle sayısı yirmiye kadar olan belediyelerde bütün mahalle muhtarları, diğer belediyelerde belediye başkanının çağrısı üzerine toplanan mahalle muhtarlarının toplam muhtar sayısının yüzde 30’unu geçmemek ve en az 20’den az olmamak üzere kendi aralarından seçecekleri temsilcileri,
5- Belediye teşkilatını kurmuş olan siyasi partilerin temsilcileri,
6- Üniversitelerden ikiden fazla olmamak üzere en az bir temsilci, üniversite sayısının birden fazla olması durumunda her üniversiteden birer temsilci,
7- Kamu Kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, baroların ve ilgili dernekler ile vakıf temsilcileri,
8- Kent konseyince kurulan meclis ve çalışma gruplarının birer temsilcisi.


KENT KONSEYİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?

1- Yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaştırılmasını, hemşerilik hukuku ve ortam yaşam bilincinin geliştirilmesini, çok ortaklı ve çok aktörlü yönetişim anlayışının benimsenmesini sağlamak,
2- Sürdürülebilir Gelişmenin sağlanması ve bu konuda ortaya çıkan sorunların çözümüne yönelik planların hazırlanması ve uygulanmasını sağlamak,
3- Kente ilişkin temel stratejiler ve faaliyet planlarının belirlenmesinde, uygulama ve izleme süreçlerinde tüm kenti kapsayan ortak bir aklın oluşturulmasında katkıda bulunmak,
4- Yerellik ilkesi çerçevesinde katılımcıların, demokrasiyi ve uzlaşma kültürünü geliştirmek,
5- Kentin kimliğine ilişkin tarihi, kültürel, doğal v.b değerlere sahip çıkmak ve geliştirmek,
6- Kent kaynaklarının etkili, verimli ve adil kullanımına katkıda bulunmak,
7- Sürdürülebilir kalkınma anlayışına dayalı kentin yaşam kalitesini geliştiren, çevreye duyarlı ve yoksulluğu giderici programları desteklemek,
8- Sivil toplumun gelişmesine ve kurumsallaşmasına katkıda bulunmak,
9- Çocukların, gençlerin, kadınların ve engellilerin toplumsal yaşamdaki etkinliklerini arttırmak ve yerel karar alma mekanizmalarında aktif rol almalarını sağlamak
10- Kent yönetiminde saydamlık, katılım, hesap verebilirlik, öngörülebilirlik ilkelerinin uygulanmasına katkıda bulunmak,
11- Kent konseyinde oluşturulan görüşlerin değerlendirilmek üzere ilgili belediyeye gönderilmesini sağlamaktır.


KENT KONSEYİNİN ÇALIŞMA İLKELERİ NELERDİR?

Kent Konseyi, aşağıdaki ilkeler temelinde çalışmalarını sürdürür.

1- YG21 süreci kapsamında, kentine sahip çıkma, aktif katılım ve çözümde ortaklık ilkelerinin bütünlüğünde, kentlerin yaşanabilir bir geleceğe taşınmasına katkıda bulunmak,
2- Türkiye Cumhuriyeti Devletinin imzaladığı ve onayladığı Birleşmiş Milletler Zirveleri ile diğer Uluslar arası sözleşmelerde kent ve kent yaşamına yönelik temel ilkeleri hayata geçirmek,
3- Kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini ön planda tutmak,
4- Kent Konseyi, uluslararası gelişmeleri ve ülke koşullarını gözeterek, tarafsız bir yaklaşımla görüş ve önerilerini oluşturmak,
5- Katılımcılığı ve ortak akla dayanan uzlaşmayı esas almak,
6- Değişimi ve yenilikleri önceden fark ederek sonuç odaklı çalışma kültürünü benimsemektir.

Haber: Yasin Küçük/ Balikligol.com /ÖZEL HABER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.