banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

Ruhani:

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran’da Başbakan  Ahmet Davutoğlu’nu kabulünde yaptığı konuşmada, İran ve Türkiye’nin ortak hedef ve menfaatlere sahip olduklarını ve iki ülkenin işbirliği ve ortak düşman olarak terörizme odaklanmaları ile bölgedeki barış ve istikrarın temellerini sağlamlaştıracaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ruhani, İran ve Türkiye’nin dini ve kültürel bir çok ortaklığa sahip iki kardeş ve dost ülke olduklarını belirterek, ‘’İki ülkedeki dini düşünce tarzı, şiddet yanlısı bazı ülkelerle tamamen farklıdır.” dedi.

Müslüman ülkelerdeki İslami birliğin sağlanmasının herkesin görevi olduğunu ifade eden Ruhani, Tahran ve Ankara’nın İslam Dünyasının vahdetinde  olumlu adımlar atacaklarını söyledi.

Ortak bir tehlike ve tehdit olarak terörizmle mücadelenin gerekliliğini vurgulayan Ruhani, “Yabancı ülkeler bölgedeki sorunların köklü şekilde çözümünü istememekte ve sadece kendi menfaatleri peşindeler. Bize göre bölge meseleleri bölge ülkeleri ve milletleri tarafından çözülmelidir.   Şüphesiz İran ve Türkiye’nin işbirliği, bölgedeki kalıcı barışın sağlanmasında etkin rol oynayacaktır.” İfadelerini kullandı.

İran ve Türkiye’nin  ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı, ülkelerin geleceğinin halkları tarafından tayini, savaş ve kan dökülmesinin durdurulması ve mültecilere yardım konularında ortak görüşe sahip olduklarının altını çizen Ruhani,  iki ülkenin yan yana durarak, bölge sorunlarının çözümü için ciddi ve yararlı adımlar atabileceklerini vurguladı.

“Bölge milletlerinin gözü bugün ikili ve çoklu işbirliğine dikilmiştir.” diyen Ruhani, ‘’Bazı bölgesel sorunlar Ankara- Tahran ilişkilerine halel getirmemiştir. İki ülke ilişkilerinin gelişmesi için bir engel yoktur ve bugün ilişkileri geliştirerek iki ülke menfaatleri yönünde adım atmak için uygun fırsat mevcuttur. İki ülke,  ulaştırma, enerji, ticaret, ortak yatırım, turizm, bilimsel ve teknoloji alanlarında işbirliği imkanına sahiptir. Bu alanlarda ortak işbirliği  başlayabilir.” şeklinde konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da görüşmede Ankara’nın iki ülke ilişkileri arasında yeni dönem başlatmaya hazır olduğunu belirterek, Türkiye’nin İran ile dostane ilişkilerini arttırmaya azimli olduğunu ifade etti.

İki ülkenin birbirinin tamamlayıcısı olduğunu birçok kapasitelere sahip olduklarını ifade eden Davutoğlu, ortak yatırımlarla iki milletin menfaatleri doğrultusunda hareket edileceğini söyledi.

Davutoğlu terörizmle mücadele konusunda ise, ‘’Bölgesel konularda el ele vererek terörist gurupların vahşeti karşısında durmalıyız. Türkiye terörist guruplarla mücadelede İran ile işbirliğine hazırdır.” dedi.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.