banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Tomas Wiesner Qazim Laçi Kaan Kairinen

Rakka heyeti Urfa'da

 Rakka Heyetini Şanlıurfa'da ağırlayan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan "Suriye ve Türkiye ilişkilerinin artmasında Şanlıurfa ve Rakka çok önemli roller üstlenecek. İki ülke arasında ticari anlamda çok ciddi ilişkilerin yaşandığını gözlemliyoruz" dedi.

Suriye'nin Rakka Vali Yardımcısı Dr. Ali İbrahim, Rakka Meclis Başkanı Mühendis Ubeyd El Hasan Tel Ebyad Meclis Başkanı ve beraberindeki heyet gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan'ın davetlisi olarak Şanlıurfa'ya geldi.

Akçakale sınır kapısından Şanlıurfa'ya gelen heyet ilk olarak Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan'la görüştü.

Heyeti valilik toplantı salonunda kabul eden Vali Nuri Okutan ziyaretle ilgili şunları söyledi: "Bugün Suriye'nin Rakka vilayetinden gelen heyetin yapmış olduğu bu ziyareti çok önemsediğimi belirtmek isterim. Rakka Valisi Dr. Adnan Bey ile yapmış olduğumuz görüşmede ikili ilişkilerin gelişmesi amacıyla çalışmaların yoğunlaştırılmasını kararlaştırdık. Bu ziyaretlerin bir sonucu olarak iki ülke ilişkilerlerin gelişmesinde Rakka ve Şanlıurfa çok önemli roller üstelenecek. İki ülke arasında ticari anlamda çok ciddi ikili ilişkilerin yaşandığını gözlemliyoruz. Bu bağlamda Şanlıurfa ili ile sınıra yakın Suriye vilayetleri arasında çok yakın ilişkilerin yoğun olarak sürdüğünü belirtmek isterim" dedi. Bu çalışmalardaki önceliğin iki kültürün tarihten gelen birlikteliğini tekrar ortaya çıkarmak olduğunu belirten Vali Okutan, "Bu birlikteliğin sosyal hayata ve ticari hayata da yansıyacağı biliyoruz. Son döneme bakıldığında Suriye ile ikili ilişkilerini en yoğun sürdüren il Şanlıurfa'dır. Bunun son yıllarda gerçekleşen birlikteliğin bir sonucu olduğunu biliyoruz. Son dönemde gerçekleştirilen spor faaliyetleriyle karşılıklı ziyaretlerle bir bütün olarak düşünülmelidir. Burada esas olan olan; dostluğumuzu geliştirmek, farkında olmadığımız şeyleri fark etmek ve bir birimize güç vermek olduğunun altını çizmek isterim.

Eğer biz birimizi doğru olarak tanımlarsak, fark edersek sonuçta birbirimize güç vereceğiz. Bu gelişmelerin doğal sonucu olarak ekonomik ve ticari hayatta gelişmeler olacaktır. Bu manada bu ziyaretlerin ilk beklentisinin bir kar getirisi olarak görülmemesi gerekir. Doğru ilişki; akrabalık duygularımızın, akrabalık değerlerimizin tanınması, bilinmesi ve geliştirilmesi yönünde olmalıdır. Böylece iki ülke birbirine güç verecek ve ileriki yıllarda bu birliktelik tüm Ortadoğu'yu kapsayacaktır. Bunun da daha sonra kesinlikle sosyal hayata yansıyacağından; zenginliğe ve refaha katkıda bulunacağından kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Vali Okutan iki ülke arasındaki ilişkinin çok önemli bir boyuta ulaştığını belirterek sözlerine şöyle devam etti. "İki ülke arasında gerçekleşecek olan yakınlaşmanın en yoğun bir şekilde bizim ilimizde yaşanacağını biliyoruz. Bu manada Şanlıurfa'yı tanımlarken Rakka'yı, Haseki'yi ve Halep'i içine katmadan tanımlarsak bu tanımlamanın yanlış veya eksik olduğunu söyleyebilirim. Bu manada Türkiye-Suriye ilişiklerinin gelişmesinde Şanlıurfa ve Rakka illerinin çok önemli bir konumda olduğunu düşünüyorum.

Suriye'den de Şanlıurfa'ya bir çok ziyaretin gerçekleşiyor. Biz de çeşitli heyetlerle Suriye'nin birçok iliyle temasta bulunmak için ziyaretlerde bulundum. Bu yakınlaşmaların bir sonucu olarak somut projelerin gerçekleştirilmeye başlandığını görüyoruz. Geçtiğimiz dönemde Suriye'den gelen çocukları biz misafir ettik ve bizim çocuklarımız da orada misafir edildi. Orada Türkçe eğitimi yapılıyor, burada Arapça eğitimi yapılıyor. Bunun sonucunda karşılıklı olarak öğrenimlerin pekiştirilmesine yönelik pratiklerin yapıldığını görüyoruz. Bu noktada üniversitemizin çok önemli çalışmalarının olduğunu biliyoruz. Sonuçta bugün yağılan ziyaretin sonucu olarak yeni projeler oluşturacağız. Bu manada üç günlük bir program çerçevesinde ilimize gelen heyetle yapılacak olan çalışmaların bir sonucu olarak daha büyük projelere imza atılacağından benim hiçbir şüphem yok. Bu çerçevede ilişkilerin başlamasını sağlayan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Bey'e bizim Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül'e, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ve Dışişleri Bakanlığımıza bize bu olumlu atmosferi oluşturdukları için emeği geçen devlet büyüklerine bir kez daha şükran duygularımı belirtmek isterim" dedi

Rakka Vali Yardımcısı Dr. Ali İbrahim ise; "Rakka heyeti olarak Şanlıurfa'da olmaktan dolayı çok mutluyuz. Son dönmede iki ülke liderlerinin öncülüğünde olması gereken yakınlaşmanın yoğun bir şekilde yaşanmaya başlandığını görüyoruz. Sayın Valimizin de belirttiği gibi Suriye konumu itibariyle Arap coğrafyasında çok önemli bir yere sahiptir. Biz Türkiye olan yakınlaşmamızı iyi noktalara getireceğiz. Çünkü biz Türkiye'nin bizi Avrupa'ya ulaşmada bir köprü olacağını düşünüyoruz. Türkiye ile Suriye arasındaki yakınlaşmanın bölge barışına çok önemli katkısının olacağını düşünüyoruz. Buradan Mavi Marmara Şehitlerine de tekrar rahmet diliyorum. Bizim ziyaretimizin amacı iki ülke arasında imzalan anlaşmaların somut göstergelerini ortaya çıkarmaktır" dedi.

Karşılıklı konuşmanın ardından Vali Nuri Okutan Rakka Vali Yardımcısı Dr. Ali İbrahim'e ziyaret anısına çeşitli hediyeler verdi. Heyet ziyaretin ardından Şanlıurfa Kent merkezinde bir dizi ziyaretlerde bulundu. Suriye heyeti Perşembe ve Cuma günü de Şanlıurfa'daki bazı kamu kurumlarında temaslarda bulunacaklar ve Türkiye'nin en önemli yatırımlarından biri olan Atatürk Barajını ziyaret edecekler.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.