banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

PYD diğer Kürtlere hak tanısaydı Kobani böyle olmazdı

 Çatışmaların yaklaşık iki aydır devam ettiği Kobani’den Türkiye tarafına geçen Kobanili sığınmacıların PYD ile ilgili açıklamaları, PYD’nin IŞİD'le çatışmadan önce Rojava kantonlarında kendisinden başka hiç kimseye yaşama hakkı tanımadığını ortaya koydu.

İsmini vermek istemeyen Kobanili sığınmacı, şu anda Kobani’de 10'a yakın grubun IŞİD’e karşı savaştığını belirterek, "Bunlar YPG, Ceyşulhür, Peşmerge, sağcısı, solcusu ve Azadi gibi birçok grup var. Şu anda bu savaştan dolayı hepsi bir araya geldiler. Eğer Kürtler daha önce bir araya gelselerdi durum böyle olmazdı.  3 ay önce bu beraberlik olsaydı durum olmazdı.” diye konuştu.

PYD’nin kendilerine yaptığı zulümlere değinen Kobanili sığınmacı, “Biz Mesut Barzani’ye yakın El Parti grubunu destekliyoruz. Bizim köylerimiz çok rahattı, YPG’nin asayiş güçleri köyümüzün bir kilometre ilerisinde kontrol noktası kurup her seferinde kimlik kontrolümüzü yapıyorlardı. Biz onlara, neden böyle yapıyorsunuz hepimiz bu memleketin evlatlarıyız diyorduk. böyle yapmasalardı bugün böyle olmazdı.” şeklinde konuştu.

PYD’nin Suriye olaylarıyla beraber Esed ile birlikte hareket ettiğini söyleyen Kobanili sığınmacılar şöyle konuştu: “Suriye’de Esed’e karşı ayaklanma başladığı zaman Barzani Rojava halkının Esed’e karşı barışçıl gösteri yapmasını istedi ve Esed’in herhangi bir saldırısına karşı bize yardım edeceğini söyledi. YPG ise bu gösterilere silahlı müdahalede bulunarak Esed’le işbirliği yaptı. Daha İŞİD Kobani’ye girmeden Rojava’daki askeri karakollarda Esed’in askerleri vardı. Askeri karakollarda Esed askerleri ile beraber hareket eden birçok kişi bizi gördüğü zaman yüzlerini çeviriyorlardı."


 

PYD’nin kendisi dışındaki herkese savaş açtı
PYD’nin kendisi dışındaki herkese savaş açtığını ifade eden Kobanili sığınmacı, “PYD, 2012 yılında tüm Kürtler arasında Rojava’yı beraber yönetme antlaşmasına uymadı. Ve kendileri dışındaki herkesi hedef almaya başladı. Mesela Amude’deki barışçıl gösterilerde birçok kişi YPG tarafından öldürüldü. Yani Rojava kantonları aslında Esed’e bağlıydı. Halbu ki ben onları tanıyordum. Dediğim gibi eğer biz Kürtler zamanında kendi memleketimizde beraber hareket edebilseydik yani bugün mecburen Kürtlerle bir araya gelen PYD, daha önce diğer Kürtlerle bir araya gelseydi Kobani bugün bu halde olmazdı.” dedi.

Daha IŞİD güçleri Kobani köylerine bile girmeden tüm köylerin boşaltıldığını dile getiren Kobanili sığınmacı, “Savaş yeni başladığında IŞİD daha köylere girmeden YPG tüm köylere haber göndererek ‘kaçın IŞİD geliyor hepinizi kesecek, namusunuz gidecek’ dedi. Tabii yüzlerce köy bu haberlerden sonra köyünü acilen terk etti. Ama tanıdığım bazı köyler boşaltmadı ve onlara bir şey olmadı. YPG bununla halkı Kobani’ye çekerek IŞİD’i geri püskürterek kendisini kahraman yapmaya çalıştı. Ama YPG’nin düşündüğü olmadı köyünü terk eden halk Kobani yerine Türkiye’ye sığındı. Bu da YPG’nin hesaplarını alt üst etti.” diye konuştu.

Mesut Barzani’nin Kobani’ye sahip çıkmasının ardından Amerika IŞİD’i bombaladı. Kobani neredeyse düşmüştü, hatta Peşmerge gelmeden önceki gün Mürşitpınar Sınır Kapısında küçük bir alan dışında YPG’nin elinde bir yer kalmamıştı. Amerika uçaklarının yoğun bombardımanı ve Peşmerge'nin Kobani’ye gelmesiyle dengeler değişti. (İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.