banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Ortadoğunun Su ve Çevre konusu tartışılıyo

Türkiye, Irak, Ürdün, Lübnan, Suriye’den olmak üzere 6 ülkeden 50 civarında uzman kişilerin katıldığı Orta Doğu’da Su ve Çevre için Bölgesel İşbirliğiUluslararası Çalıştayı AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Emin Önen başkanlığında Şanlıurfa’da başladı.

AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Şanlıurfa Milletvekili A.Emin Önen ev sahipliğinde, Stratejik Öngörü Gurubu, AK Parti ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından İsveç Hükümeti İsveç Kalkınma ve İşbirliği Ajansı, İsviçre Hükümeti İsviçre Uluslararası Kalkınma Ajansı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) işbirliğiyle düzenlenen “Orta Doğu’da Su ve Çevre için Bölgesel İşbirliği” Uluslararası Çalıştayı Şanlıurfa El Ruha otelde başladı

6 ülkenin ileri gelenleri su i

 

 

 

El Ruha Otelde 26-27 Eylül 2010 tarihleri arasında 2 gün sürecek olan çalıştaya Türkiye’den AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen, Dış İşleri eski Bakanlarından Yaşar Yakış, Başbakan Danışmanı Şaban Dişli, Vali Nuri Okutan, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Akif Özkaldı, Murat Yavuz Ateş, İsmail Güneş, Ömer Özdemir, Salim Fakioğlu, Aslı Oral, Simle Özkaya, DSİ 15. Bölge Müdürü Sait Umucu, Müdür Yardımcısı Uğur Büyükhatipoğlu, Ayşegül Kibaroğlu, Ahmet Mete Saatçi, İdil Yılmaz, Zeynep Erul, Hamza Özgüler, Aylin Kübra Onur, Irak’tan Dr.Qusay Al-Suhel, Dr.Sadek Baker Al-Jawad, Dr.Hussein Jabir Al-Wasetti, Dr.Farook Abdula, Raad Abdul Jalil, Prof.Mukdad H Al Jabbari, Dr.Kamal Field Al Basri, Ürdün’den Maysoon Al’Zoubi, Dr.Munther Haddadin, Dr. Hazim El Naser, Faris Shawkat Al Mufti, Dr.Mohammed Saidam, Rafat Assi, Dr.Musa A Keilani, Riad Al Khouri, Lübnan’dan Nayla Rene Moawad, Dr.Selim Catafago, Dr.Basem Remzi Shabb, Chamel Mouzaya, Karma Ekmekji, İman Abd El Aaal, Suriye’den Dr.Faisal Rifai ve Dr.Majd Jamal, İsviçre’den François Münger, Mario Carera, Johan GelyNadia Benani, İsveç’ten Dag Juhlin-Dannfelt, Stratejik Öncü Gurubundan Sundeep Waslekar, İ

lmas Futehally, Ambika Vishwanath ve Türkiye ve Şanlıurfa’dan çok sayıda davetli katıldı.

Çalış

 

tayın ilk gününde Türkiye Dışişleri eski Bakanlarından Yönetici Yaşar Yakış’ın başkanlığını yaptığı ilk oturum, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Şanlıurfa Milletvekili A.Emin Önen, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Akif Özkaldı, Dag Juhlin-Dannfelt, Sundeep Waslekar, Vali Nuri Okutan ve Yaşar Yakış’ın açılış konuşmalarıyla sona erdi.

 

 

Konu

şmacılar günün anlam ve öneminden bahsederek suyun önemine değinip orta doğu ülkeleri olarak işbirliği içinde olmalarının doğru olacağını belirirlerken, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Emin Önen de, Şanlıurfa’nın tarihinin M.Ö. 11 bin 500’lü yıllara uzanan bir şehir olduğunu belirterek, “Çok tanrılı inançların yanı sıra birçok peygamberi bağrından çıkarmış, birçok peygamberin uğrak yeri olmuş ve bu yüce insanlara ev sahipliği yapmış bir yerdir. Hz. İbrâhimin doğduğu ve ateşe atıldığı, Hz. Lût, Hz. İshâk , Hz. Ya’kûb, Hz. Yûsuf, Hz. Eyyûb, Hz. Elyesâ, Hz. Şu’ayb, Hz. Mûsâ’nın bu bölgede yaşaması, Hz. İsâ (a.s.)nın bu şehri kutsaması ve peygamberlerin makamları, bu târihî şehrin ‘Peygamberler Şehri’ veya ‘Peygamberler Diyarı’ adıyla anılmasını sağlamıştır. Ayrıca Sümerlerden, Pars ve Osmanlılara değin medeniyet beşiği olagelen Şanlıurfa, farklı din, dil ve ırkların bir arada barış içinde yaşadığı bir şehirdir. Bu nedenle, şehri gezerken tarihi ve kültürel yerleri görünce şaşırmayın, çünkü tarihi ve kültürel açıdan Şanlıurfa emsalsiz bir şehirdir. Şanlıurfa şehrimizde diğer mekânlarından ayrı olarak Göbeklitepe’yi özellikle ifade etmek isterim. Burası yine M.Ö. 11 bin 500’lü yıllarda inşa edilmiş bir şehir olarak insanlığın ve medeniyetin çıkış ve gelişme noktasıdır. Urfa, eski kelimesini yeniden tanımlıyor. Büyük piramitten 7 bin yıl önce, taş çağındaki ayak izinden 6 bin yıl önce Göbeklitepe kalıntıları vardı” dedi.

Şanlıurfa, çalıştay için en isabetli yer

Önen, Tarihsel ve Kültürel özelliklerinin yanı

nda Şanlıurfa’nın, Orta Doğu’da Su ve Çevre konularının tartışılacağı manidar bir yer olduğunu belirterek, “Şöyle ki, Şanlıurfa dünyanın en meşhur iki akarsuyu olan Fırat ve Dicle nehirlerinin havzalarında yer alması bakımından çalıştayın konusuyla çok uyumlu bir şehir olma özelliğini göstermektedir” diye konuştu

AK Parti Dış

İlişkiler Başkan Yardımcısı Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen, hükümetin sadece bölgesinde değil, dünyada su ve çevre konularında destekleyici bir rol oynamakta ve bu tür projeleri desteklemekte olduğunu söyledi.DSİ Genel Müdür Yardımcısı Akif Özkaldı da, GAP konusunda bilgiler verdi. Vali Nuri Okutan da, Şanlıurfa tarihi ile ilgili bilgiler verdikten sonra çalıştayın Şanlıurfa’da yapılmasını sağlayan kurum ve kuruluş amirlerine teşekkür etti.

Bölgesel birim olu

şturulmalı

şturulmalı

 

 

 

 

Kahve molasının ardından düzenlenecek olan toplam 4 oturumda ise, basına kapalı olarak “Sosyo-Ekonomik Kalkınmada Su ve Çevre Bölgesel İşbirliği Kurumsal Yapılanma”, “Sosyo-ekonomik kalkınma çerçevesinde bölgede yer alan ülkeler arasında işbirliği alanlarının belirlenmesi”, “Kaynakların serbestçe değerlendirilebilmesi, ölçümlerin standardize edilebilmesi, su ile ilgili mevzuatın harmanlanması, bölge ölçeğinde projelerin gerçekleştirilebilmesi ve Entegre Su Kaynakları Yönetimi’ne hazırlanılabilmesi amacıyla bölgesel bir birimin oluşturulması imkanları” tartışıldı.Öğle Yemeği ile çalıştayın ilk günü sona erdi.

k ve Su ticareti değerlendirildi

27 Eylül 2010 Pazartesi günü de, toplam 3 oturumda, “İyi Talep Yönetimi Uygulamaları

ndan Örnekler, Karşılıklı Öğrenme”, “İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadelede İşbirliği”, “Ulusal Sularda Bölgesel Su Ticareti İmkanları” ve “Türkiye’nin ulusal nehirlerinden su ticareti hususunun değerlendirilmesi – Türkiye’den Ürdün Vadisi’ne olabilecek bağlantılar” konusunda açıklayıcı bilgiler verilecek.

 

 

Değerlendirme Oturumunda ise, “Çalıştay sonuçları üzerine tartışma”, “Sonraki Adımlar” ile ilgili bilgiler verilecek.

Çalış

taydan arta kalan boş zamanlarda ve çalıştayın sona ermesinin ardından Şanlıurfa’nın tarihi yöreleri, Atatürk Barajı, Balıklıgöl, Göbeklitepe, Amazon mozaikleri, Bedesten gezdirilecek.

Konuklar, 28 Eylül 2010 Salı

günü Şanlıurfa’dan ayrılacaklar.

 

Müslüm Abacı / www.balikligol.com

şbirliğini tartıştı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.