banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Diyarbakır

NSA Ve GCHQ'dan ortak yasadışı faaliyet

Edward Snowden'ın açıkladığı en son belgeler, ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'nin (NSA) internetin tamamını haritalandırmak amacıyla bir program geliştirdiğini ortaya koydu.

İnternetin tamamını haritalandırılıyor

Edward Snowden belgelerine göre, NSA internetin derinlemesine haritasını çıkarmasını amaçlıyor. Define Haritası adı verilen program ile internete bağlı her cihaz, her lokasyon ve her andaki faaliyetin tespit edilmesi hedefleniyor.

Yönlendiriciler bile tespit ediliyor

Veri akış kanallarını belirleyecek harita üzerindeki her türlü cihaz ve başta yönlendiricilerin (router) de tespit edilmesi amaçlanıyor.

Define Haritası küresel internetin neredeyse gerçek zamanlı interaktif haritasını çıkarmayı hedefliyor. Define Haritası, ilk olarak Kasım 2013'te duyurulmuş ancak ABD'li istihbarat yetkilileri yaptıkları açıklamada 'projenin gözetleme için değil, bilgisayar ağlarını anlamak için kullanıldığını' belirtmişti.

Siber savaş haritasını temsil ediyor

Define Haritası'nın hedefleri arasında ise Alman GSM operatörü T-Mobile'ın sahibi Deutsche Telekom ve bir diğer Alman telekomünikasyon firması Netcologne olduğu öne sürüldü.

Telekomünikasyon şirketlerinin yanı sıra, iletişim uyduları işleten Steller, Cetel ve IABG gibi şirketler hedef olarak seçilenler arasında.

NSA'nın hedef alınan şirketlerin veri ağlarını gözetlemeyi ve veri akışını denetlemeyi hedeflediği, ayrıca müşterilerin cihazlarına ulaşan veriler üzerinde de casusluk yaptığı öne sürüldü. (Ömer Özbey-İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.