banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Sanlıurfa Haber Urfa Haber Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir?

Nihai talebimiz özerk bir Diyanet

 Son bakanlar kurulunun şekillenmesiyle beraber Başbakanlık makamına bağlanan Diyanet İşleri Başkanlığının statüsü hakkında İlke Haber Ajansı’na açıklamada bulunan Din Bir Sen Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Yıldız, gelişmenin olumlu ancak kendilerini tatmin edici bir karar olmadığını belirterek nihai taleplerinin özerk bir diyanet kurumu olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası Başbakanlık koltuğuna oturan Ahmet Davutoğlu'nun sürpriz bir kararla, Diyanet'i Başbakanlık makamına bağlaması, kimi taraflarca "dini diplomasi atağı”nın işareti olarak değerlendirilirken, özellikle Diyanetin özerk olmasını savunan kesimlerce de tatmin edici bir adım olmadığı dile getirildi.

Türkiye’nin kurulduğu tarihten bu yana farklı kurumlara bağlanan Diyanet İşleri Başkanlığı ilk olarak Cumhurbaşkanı olarak Atatürk’e, sonrasında bir bakan aracılığıyla, Başbakan'a, Özal'ın Başbakanlığı döneminde ise Başbakan’a bağlanmıştı.

Zaman  zaman özerk bir yapıya ulaştırılması söylemleri dile getirilen Diyanet İşleri Başkanlığı’nın son olarak Başbakan’a bağlanmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Diyanet Bir Sen Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Yıldız, kendilerinin, kurumsal olarak kurulduklarından bu yana Diyanet kurumunun hep özerk olmasını istediklerini belirterek, bu güne kadar bu haklı talebin karşılık bulmamış olmasını bir talihsizlik olarak değerlendirdi.

“Diyanet Müslümanları temsil eden bir kurum olarak…”

Bu güne kadar Diyanet İşleri Başkanlığı’nın özerk olması için birçok kuruma başvuruda bulunduklarını belirten Mevlüt Yıldız, bu başvuruların devam edeceğini söyledi.

Yıldız, “Çünkü bu ülkenin büyük çoğunluğu Müslüman. Diyanetin de Müslümanları temsil eden bir kurum olarak en etkili ve yetkili olabileceği bir konuma sahip olması gerekir diye düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Diyanet hiçbir siyasi otoritenin etkisi altında kalmadan hizmet etmelidir”

Başbakan’ın attığı bu adımla bir nebze de olsa Diyaneti daha etkin bir kurum haline getirmiş olmasını “ yetmez ama evet” sözüyle değerlendiren Yıldız,  bu iyileştirmelerin kendilerince yeterli olmadığını, bu konuda nihai kararın Diyanet işleri Başkanlığı’nın özerk yapıya ulaşmasını sağlamak olması gerektiğini belirtti.

Yıldız, “ Bizler bu gelişmeyi kötü olarak değerlendirmiyoruz. Ancak şu da bir gerçektir ki Türkiye’de her an ne olacağı belli olmuyor. Kötü niyetli bir kişinin bu kurumu emellerine alet etmesi elbette ki çok kötü sonuçlar doğuracaktır. Kötü niyetli birileri tarafından bu kurum siyasi menfaatlere peşkeş çekilirse bu durumun telafisi zor olacaktır. Ama bizim isteğimiz, amacımız, gayemiz; Diyanet kurumunun, siyaset üstü olmasıdır. Hiçbir siyasi otoritenin etkisi altında kalmadan hizmet etmesidir. Dinimizin gereği yüce Allah’ın bize bahşettiği bu İslam dininin temsilcileri olarak, en yüksek düzeyde temsil edilmek elbette ki bu kurumunda hakkı.” ifadelerini kullandı.

Seçim sistemine dayalı bir Diyanet Kurumu

Diyanet  Kurumunun özerk olmasının, kuruma birçok noktada özel bir statü kazandıracağını ve çok daha güzel uygulamalarla yürüyen bir kurum olacağının altını çizen Yıldız, Diyanet kurumunun özerk olması durumunda üniversiteler gibi kararlarında mutlak söz sahibi olabileceğini, kendi müftüsünü kendisinin atayabileceğini,  imamlar arasında bir oylama ile bu işte liyakat sahibin insanların ön plana çıkmasının sağlanacağını ve daha birçok hususta daha güzel gelişmelerin yaşanabileceğini söyledi.

Yıldız, “Diyanetin özerk bir statüye kavuşmasıyla beraber oluşacak sistem ile ilgili yaptığımız çalışmalar var. Zaman zaman bunları gerekli mercilerce de paylaşıyoruz. Örneğin,  İmamların seçmesiyle veya kurumadaki din görevlilerinin seçmesiyle il müftüsünün seçilmesi, sonrasında müftülerin de seçmesiyle Diyanet İşleri Başkanının seçilecek olması tarzı bir sistemin çok daha işlevsel olabileceğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Diyanet kurumunun acilen atması gereken adımlar var”

Her şeye rağmen gelişmelerin olumlu olduğunu belirten Yıldız, Diyanet kurumunun da acilen yapması gereken işlerinin olduğunu ve atması gereken bu adımları kararlılıkla atmalarını beklediklerini söyledi.

Yıldız, “Bölgemizde biliyorsunuz; bazı insanlarımız bizden çok farklı dillerde konuşuyorlar. Bu insanların kendi dillerinde eğitim almaları bir hak olduğu gibi, kendi dillerinde vaaz ve hutbe dinlemeleri de bir haktır. Bu sıkıntının acilen aşılması gerekiyor. Bunun yanında Yaz Kur’an kurslarında formasyon almış hocaların görevlendirilmesi zorunludur. Medreselerle ilgili olarak yaşanan sıkıntılar var. Medrese talebeliğini bitirerek icazet almış hocaların İlahiyat Fakültesini bitirmiş gibi kabul edilmesi ve ona göre bir görevlendirme yapılması gerekmektedir. Bunun yanında medreseyi bitirdiği halde mağdur olan hocalarımız var. Bu ilim insanlarının bu mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi gerekiyor. Tüm bunlar acilen Diyanet kurumunun atması gereken acil adımlar olarak önlerinde duruyor” ifadelerini kullandı. (Fikret Özkan  - İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.