banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

Müslüman bir adamla evlenen Kıpti Hristiyanın kaçırıldığı yönündeki iddialar yüzünden dinlerarası gerginlik yaşandı

Kahirede Müslüman bir adam ile evlenen Kıpti Hristiyan bir kadının kaçırıldığı dedikoduları üzerine, dinlerarası gerginlik yine alevlendi.

Müslümanlığa geçtiği öne sürülen Camilla Şehata adlı bir kadının Mısırın başkenti Kahiredeki ünlü Aziz Mina Kilisesinde zorla tutulduğu iddiası üzerine 500 aşırı dinci Selefi Müslüman ayaklandı. Kilisenin önünde toplanan grup, kadını istedi. Yaşanan gerginlik bir anda silahlı, taşlı ve molotofkokteylli bir çatışmaya dönüştü. 12 kişinin öldüğü, 232 kişinin yaralandığı kentte, aşırı dinciler iki kilise yaktı.

Mısırın İskenderiye Kentinde papaz eşinden boşanmak için Müslümanlığa geçtiği iddia edilen bir kadın için yılbaşında kilise yakıp katliam yapan aşırı dinciler, önceki gece aynı gerekçe ile başkent Kahirenin merkezindeki ünlü Aziz Mina Kilisesini ateşe verdi. Kiliseyi korumak isteyen Hıristiyanlara palalar ile saldıran aşırı dinciler, tarihi binaya sığınanları öldürmek için kiliseye molotof kokteylleri attılar. Sabaha kadar devam eden çatışmalarda 2 kilise yakıldı, 12 kişi öldü, 232 kişi yaralandı. Olağanüstü toplanan Mısır kabinesi, başkentte sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Hıristiyanlara saldırı, Camilla Şehata adlı Müslümanlığa geçtiği ileri sürülen kadının, Aziz Mina Kilisesinde zorla tutulduğu iddiaları ile patlak verdi. 500 kadar aşırı dinci Selefi Müslüman, İmbaba Mahallesinde Aziz Mina Kilisesi önünde protesto gösterisi düzenledi ve Hıristiyan cemaat ile karşı karşıya geldi. Ölümlerin büyük çoğunluğu pala ve kurşun yarasıyla meydana geldi. Kontrolden çıkan aşırı dinciler Aziz Mina Kilisesi yanında Meryem Ana Kilisesini yaktı.

BİR YILLIK GERGİNLİK PATLADI

26 yaşındaki Camilla Şehatayla ilgili olarak yaşanan dinlerarası gerilim, yaklaşık bir yıl önce başladı. 2010 yılının Temmuz ayında, sık sık kavga ettiği gerekçesiyle Hıristiyan rahip kocası Tadros Samaandan ayrıldığı ve Müslüman olduğu öne sürülen Şehata, kısa bir süre sonra ortadan kayboldu. Yapılan aramalar sonunda polis kadını buldu ve yeniden Kiliseye teslim etti. Camilla Şehata, geçtiğimiz Eylül ayında kamera karşısına geçerek Hıristiyanlıktan vazgeçmediğini ve İslama dönme kararı da almadığını açıkladı. Ancak Şehatanın zorla tutulduğu, tehditle ifade vermeye zorlandığına inanan radikal İslamcılar, protestolarını sürdürdü. Şehata önceki gece, bu kez Kıbrıs merkezli yayın yapan bir Hıristiyan televizyon kanalının yayınına çıktı ve Hıristiyan eşiyle birlikte görünerek, Müslümanlığa geçiş yaptığını yeniden yalanladı. Yine inandırıcı olmadı. İmbabada başlayan protesto gösterisi önce çatışmaya, ardından da katliama dönüştü.

YILBAŞINDA DA YAKTILAR

Son saldırı, aynı kadın için yılbaşından bu yana ikinci kilise yakma eylemi oldu. Yılbaşı gecesi ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiyede Aziz Mark Kilisesine (Azizler Kilisesi) bomba atılmış, 23 kişi hayatını kaybetmişti. Aynı gerekçe ile Iraktaki kiliseler de saldırıya uğramıştı. Bu saldırıdan 10 gün sonra bir radikal İslamcı, tartıştığı Hıristiyan bir Mısırlıyı silahla vurarak öldürmüş, 10 kişiyi de yaralamıştı. Yalnızca Mart ayında, benzer gerekçelerle ülkenin çeşitli bölgelerinde çıkan çatışmalarda 13 kişi öldü. Geçen ay Kina şehrinde Müslüman göstericiler, Kahireye giden tüm yolları bir haftalığına ulaşıma kapatmış ve bölgeye Hıristiyan vali atanmasını protesto etmişti.

ASKER SERT ÇIKTI

Çatışma boyunca güvenlik güçlerinin, tarafların her ikisine de uzun süre müdahale etmemesi, radikal İslamcıların, Hüsnü Mübarek sonrası dönemin otorite boşluğundan yararlanmak istediğine yoruluyor. Mısır Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi dün olaylara karışan 190 kişiyi gözaltına alıp, Askeri Yargıtaya sevk etti. Kararın alınma gerekçesinde, ülke güvenliğini tehdit eden bu olaylara neden olan kişilere karşı caydırıcı bir önlem alınmasının zorunluluğu hatırlatıldı. Mahkeme, ibadethane yakanlara maksimum ceza verilebilir diyerek idam cezası isteyeceğini açıkladı.

İÇ SAVAŞ ÇIKAR MI? ENDİŞESİ

Mısırda üst üste yaşanan bu gelişmeler, Ortadoğu uzmanlarının ülkenin geleceğiyle ilgili endişelerini artırdı. Ahram Stratejik Araştırmalar Merkezinde görev yapan ve Mısırdaki dini farklılıklar üzerine çalışmalarıyla tanınan akademisyen Emad Gad, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Eğer Selefilerle Kıptiler haftasonu çatışırsa, Mısırda iç savaş çıkar yorumunda bulunmuştu. 80 milyon nüfuslu Mısır halkının yaklaşık yüzde 10unu Hıristiyanlar oluşturuyor.

PAPAZIN KARISI MISIRDA SAVAŞ ÇIKARDI

Aziz Mina Kilisesini yakan gözü dönmüş kalabalık, bina içinde bulunanların diri diri yanma tehlikesi altında olmalarına aldırış etmeden cep telefonları ile dehşet anlarını görüntüledi. Olaylar sırasında ateşe verilen ikinci bir kilise de Aziz Meryem Kilisesi oldu. Yangının söndürülmesinin ardından Hıristiyan gönüllüler, ibadethane içerisindeki temizliğe hemen başladı, rahipler de hasar tespit çalışması yaptılar. Hıristiyan nüfusun bulunduğu birçok kentte polis, rejimin devrilmesinden bu yana kilise çevrelerindeki güvenliği tamamen bıraktığı için, din görevlileri bir süredir korku içinde yaşıyordu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.