banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Şanlıurfaspor Harran Üniversitesi Urfa Haber

Mursi gitti; Gazze yeniden krizde!

Mısır'da seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevden alınmasının ardından Mısır ordusunun Gazze sınırındaki güvenlik önemlerini artırması ve sınır kapısını kapatması, Gazzelileri İsrail'den yakıt almaya zorluyor.

Mısır'dan yakıt girişinin sağlandığı tünellerin yüzde 80'inin Mısır ordusu tarafından yıkılması nedeniyle İsrail ile Gazze arasında ticari sınır kapısı olan Kerm Ebu Salim'den yakıt girişinin yapılması için çalışmalar yürütülüyor.

Gazze'deki Filistin hükümeti Ekonomi Bakanlığı İhracat Komitesi Başkanı Raid Futuh, Kerm Ebu Salim sınır kapısından gerçekleşirilen ürün girişlerinin, İsrail makamları tarafından sınırlı tutulduğuna dikkati çekerek, ticaret, tarım ve ulaştırma sektörleri için günlük 300 tırın geçişine izin verildiğini belirtti.

Gazze'deki Filistin hükümeti Petrol Kurumu Başkanı Abdunnasır Muhenna ise sıkıntının giderilmesi için İsrail'den yakıt alımına başlandığını ifade etti.

İsrail'den gelen yakıtın Mısır'a alternatif olamayacağını dile getiren Muhenna, "Mısır'dan aldığımız yakıtın masrafı daha az oluyordu. Tüneller sayesinde de yeterli miktarda yakıt girişi sağlanıyordu. Şimdi kriz nedeniyle, daha pahalı olsa da İsrail'den yakıt almaktan başka çaremiz yok" ifadesini kullandı.

Krizin sonlanması için günlük 400 bin litre yakıta ihtiyaç duyulan Gazze'de, İsrail makamlarının az miktarda ürün girişine izin verdiği ve cuma-cumartesi günleri kapalı tuttuğu Kerm Ebu Salim kapısı ihtiyacı karşılamada yetersiz kalıyor.

İsrail, 2007'de başlattığı ambargoyla daha önce açık olan 7 sınır kapısından sadece 2'sini faal tutuyor. Bu kapılardan Kerem Ebu Salim'den mal, Beyt Hanun'dan (Erez) ise yolcu geçişine izin veriliyor.

Dünya Bülteni

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.