banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç Balıklıgöl MHP

Mübarek ve ailesi Kahire'yi terketti

 

Eylemcilerin liderlerinden Hamza Musa Dünya Bülteni'ne anlattı; Onbinler TV binası ile Başkanlık Sarayı'nı kuşattı; Süveyş'te ise hükümet binaları göstericilerin kontrolünde, Mübarek başkenti terk etti..

Kahire'deki Tahrir meydanının dışına da taşan göstericiler bugün önemli noktalarda konuşlanmaya başladı. Yaklaşık 18 gündür devam eden gösterilerde ilk kez bugün göstericiler Cumhurbaşkanı Mübarek'in evinin bulunduğu bölgeye de gittiler. Bunun yanında, Başkanlık Sarayı, Devlet televizyonu, Meclis Binası, Başbakanlık Binası gibi önemli noktaların tümü şu an göstericilerin kuşatması altında.

 

Bu önemli binaları ise ne polis ne de ordu koruyor. Buraların koruması şu an cumhuriyet muhafızlarında. Buraların kontrolünü  elinde bulunduran silahlı güçlerin her an katliam yapmasından endişe ediliyor.

 

EL CEZİRE'NİN İDDİASI: MÜBAREK GİTTİ

 

El Cezire, Mübarek'in Birleşik Arap Emirlikleri'ne gittiği iddiasına bulundu. Devlet Televizyonu'nun önünde çok sıkı bir şekilde barikat kuruldu ancak eylemciler baskı uyguluyolar. Barikatlar açılmak üzere.

 

EL ARABİYA: MÜBAREK ŞARM EL ŞEYH'TE

 

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve ailesinin başkent Kahire’den ayrıldığı ve gittikleri şehrin de Şarm El Şeyh olduğu belirtildi.

 

Mübarek ve ailesinin Mısır’ın turistik kenti Şarm El Şeyh’te olduğunu kaydeden El Arabiya, başka bilgi vermezken kaynağını da açıklamadı.

 

El Arabiya, Mübarek ve ailesinin Kahire’deki bir askeri üsten ayrılarak başkenti terk ettiğini duyurmuştu.

 

SARAY'I MUHAFIZLAR KORUYOR

 

Başkanlık Sarayı'nın çatısına sniperlar yerleştirilmiş durumda. Ordu, Başkanlık Sarayı'na giden yolları kapatmaya çalışıyor.

 

Başkent Kahire'nin Tahrir Meydanı'nda Cuma namazını kıldıran imam, bu meydanda zaferimizi kutlayacağız, dedi. Mısır'ın başkentinde gerginlik üst seviyelere çıkarken, ülkenin diğer kentlerinde de tansiyon yükseliyor. Son olarak El Arabiya televizyonundan yapılan açıklamada Süveyş kentinde bazı hükümet binaları eylemcilerin kontrolüne geçti.

 

BAŞKANLIK SARAYI ÖNÜNDE TANSİYON YÜKSELİYOR

 

Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan Tahrir Meydanı'nda milyonlarca kişi toplandı. Cuma namazı nedeniyle kalabalık giderek büyüyor. Son olarak gelen bilgiler arasında Başkanlık Sarayı önündeki tansiyonla ilgili. Sarayın önünde uzun zamandır bekleyen kalabalığın tansiyonu giderek artıyor. Her an saraya baskın düzenlenebilir.

 

Bazı yorumcular bugün her şeyin bitebileceğini öne sürüyor. Mübarek'in açıklamalarından tatmin olmayan halk bugün fiili bir müdahaleye başlayabilir.

 

İstanbul'daki haber merkeizimizden ulaştığımız Tahrir Meydanı'nda bulunan göstericilerin liderlerinden ve sözcülerinden olan Hamza Musa, meydanda ve Mısır'ın diğer kentlerinde tansiyonun ve öfkenin gittikçe arttığını söyledi. Tahrir Meydanı'ndan çıkan yüzbinlerce kişinin TV binası ile Başkanlık Sarayı'nı kuşattığını açıklayan Musa, olayların nereye gideceğini öngöremediklerini özellikle vurguladı.

 

Askerin Mübarek'in açıklaması öncesi ve bu sabah iki açıklama yaptığını, ve kendilerinin bu açıklamalardan tatmin olmadıklarını söyleyen Hamza Musa, yakın saatlerde ordudan üçüncü bir açıklama beklediklerini de kaydetti. 'Bizim dışımızda bir yerlerde hesaplar ve görüşmeler yapılıyor, bunlardan haberimiz yok' diyen Hamza Musa, Tahrir'i hiçbir şekilde terketmeyeceklerinin altını çizdi.

 

Hamza Musa İskenderiye'deki arkadaşlarının da İskenderiye'deki Başkanlık Sarayını kuşattığını duyurdu.

 

BARADEY'DEN SON AÇIKLAMA

 

Muhalefet liderlerinden El Baradey son olarak yaptığı açıklamada tek çarenin rejim değişikliği olduğunu söyledi. Baradey, ordunun da buna katılması gerektiğini savundu.

 

İRAN'DAN AÇIKLAMA

 

Mısır'da yaşananlar hakkında bir açıklama da İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'dan geldi. Ahmedinejad yaptığı açıklamada, Mısır'da yaşananların, İsrail ve ABDsiz bir bölge istendiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

 

ORDU'DAN MÜBAREK'E DESTEK AÇIKLAMASI

 

Mısır Ordusu'ndan Mübarek'e dolaylı destek geldi. Ordu barışçı bire geçiş süreci yaşanacağına ve yolsuzlukların araştırılacağı konularında söz verdi.

 

Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi bugün sabah saatlerinde yaşanan son gelişmeleri değerlendirmek üzere bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından yapılan açıklamada, dün gece Mübarek'in de dediği gibi sıkıyönetimin "mevcut şartlar sona erdikten sonra" kaldırılacağı ifade edilirken, bu yıl içerisinde adil bir seçimin gerçekleştirileceği taahhünde bulunuldu. Mübarek'in devir planına destek veren ordu, verilen reform sözlerinin de garantörü olarak hareket edeceklerini belirtti.

 

Kaynaklar, barışçı geçiş ve yolsuzluğu araştırma sözleri veren ordunun Mübarek'in Süleyman'a yetki devrine sahip çıktığını belirtiyor. Anlaşıldığı kadarıyla ordunun, Hüsnü Mübarek'in bazı yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman'a devredip seçimlere kadar görevinin başında kalmasına bir itirazı yok.

 

Olağanüstü hal durumunun ise güvenlik tam anlamıyla sağlanınca kalkacağı, eylemcilerle ilgili de herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacağı bildirildi.

 

ORDUDAN AYRILIP EYLEME DESTEK VERENLER VAR

 

Mısır ordusuna bağlı yaklaşık 15 subay istifa ederek göstericilere katıldıklarını açıkladı. Reuters'in haberine göre Tahrir Meydanı'nda 3 haftadır süren Mübarek yönetimi karşıtı eylemlere bugün Mısır ordusundan 15 subay da desteklerini açıkladı.

 

Reuters'e konuşan Mısır üst düzey komutanlarından Ahmet Ali Shorman, bugün göstericilere katıldıklarını açıkladı.

 

KARADAVİ'DEN BİR ÇAĞRI DAHA

 

Dünya İslam Alimleri Birliği Başkanı Yusuf El Karadavi, Hüsnü Mübarek'e seslenerek, '30 yıl sana yeter, şimdi başkanlığı bırak' dedi. Karadavi ayrıca eylemcilere de seslenerek, eylemlere barış içinde devam etmelerini söyledi.

 

DEVREDİLEN YETKİLER

 

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in dün akşam yaptığı yetki devri açıklamasının aslında hiçbir geçerliliği olmayan bir açıklama olduğu ortaya çıktı.

 

Hüsnü Mübarek, "yetkilerimin büyük bir kısmını yardımcım Ömer Süleyman'a devrettim" dedi;  ama aslında ülke için hayati önem taşıyan üç yetkisini devretmedi.

 

Mübarek, Tahrir Meydanı'nda toplanan kalabalığı kandırırcasına yaptığı açıklamada halkı istediği asıl yetkiler olan, Meclisi'in feshedilmesi yetkisi, Anayasa'yı değiştirme yetkisi, hükümet kurma ve hükümetleri görevden alma yetkisini devretmedi.

 

Mübarek'in bu yetkileri devretmemesi onun hala ülkede söz sahibi tek kişi olduğu anlamına geliyor. Durumun farkında olan muhaliflerin de en çok kızdığı nokta da bu.

 

HALK BUGÜN KRALLIK SARAYINA YÜRÜYECEK

 

Müberek'in dün geceki açıklamalarından tatmin olmayan, hatta daha  da sinirlenen muhalifler bugün cuman namazından sonra Abdin Sarayı'na yürüyecek. 1952 yılına kadar Mısır krallarının kullandığı, şimdiler de ise Mübarek'in önemli isimleri ağırladığı saray sembolik olarak büyük önem taşıyor.

 

DEVLET TELEVİZYONU BİNASI ELE GEÇİRİLDİ

 

Kahire'nin Tahrir Meydanı'ndaki muhalif gruplar dün gece Mısır devlet televizyonu'na yürüdüler. Devlet televizyonu çalışanları protestocuların gelişini anlar anlamaza binayı boşalttılar. Televizyon binası hala göstericilerin kontrolü altında.

 

"DARBE KABUSU ÇOK KÖTÜ!"

 

BBC'ye konuşan Mısır Maliye Bakanı Samir Rıdvan, darbe kabusunun herkes için, ekonomi için, gençler için çok kötü olduğunu belirterek, böyle bir şeyin olmasını önlemek istediklerini söyledi

 

ORDU KALABALIĞA MÜDAHALE ETMİYOR

 

Başkanlık sarayının önündeki askeri kuvvetler uzaklaşmaya başladı. Öte yandan sarayın önünde toplanan kalabalığa herhangi bir müdahale de yapılmıyor.

A. Aydoğan Kalabalık / Dünya Bülteni - Kahire

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.