banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Beyaz Saray

Mısır, İsrail Büyükelçisini Geri Çekti

Mısır  ile İsrail arasındaki ilişkiler, İsrail'in Eliat kenti yakınlarında düzenlenen saldırının ardından İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçağın Mısır güvenlik kuvvetlerini vurması üzerine iyice gerilmeye başladı.

Mısır hükümeti, 5 askerin şehid olduğu, İsrail hava saldırısıyla ilgili olarak İsrail hükümetinden soruşturma açmasını istedi.

İsrail'i protesto eden Mısır hükümeti, iki ülke arasındaki Nitelikli Sanayi Bölgeleri Anlaşması çerçevesinde ticari malların geçişinde kullanılan El Avja sınır kapısını kapattığını açıkladı.

ELÇİ GERİ ÇEKİLDİ

Mısır kabinesinden bugün yapılan açıklamada ise, İsrail'de görev yapan Mısır büyükelçisinin, Mısır güvenlik gücü mensuplarının bir çatışmada ölmesine tepki olarak geri çekildiği belirtildi.

Açıklamada, büyükelçinin, Mısır güvenlik gücüne mensup 5 kişinin vurularak şehid edilmesikonusunda İsrail tarafından bir soruşturma açılana kadar geri çekileceği kaydedildi.

Sina yarımadası ile ilgili olarak iki ülke yetkililerinin tartışması ile başlayan ve Eliat saldırısı sonrası doruk noktasına çıkan gerginlik, başkent Kahire'de gösterilere neden oldu.

İsrail'in Kahire Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler, "İsrail yanacak" sloganları attılar. Mısır Yüksek Askeri Konseyi Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi'den Mısır güvenlik güçlerine yönelik saldırıya tepki göstermesini isteyen göstericiler, İsrail saldırılarında ölen Mısır güvenlik güçleri ve Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldılar. Protestocular, İslam aleminin İsrail'e karşı birlik olması gerektiğini ifade ettiler.

Mısır'ın ikinci büyük kenti İskenderiye'de ise göstericiler İsrail Başkonsolosluğunun duvarlarına Mısır bayrağı astılar.

Önceki gün meydana gelen olayda Mısır güvenlik gücüne mensup 5 kişi, 8 Siyonisti öldüren eylemcileri takip eden İsraillerin açtığı ateş sonucu katledilmişti. İsrail ordusundan yapılan açıklamada konu hakkında soruşturma açılacağı bildirilmişti.

İSRAİL ÜZÜLDÜ

Mısır'ın, İsrail'deki büyükelçisini geri çekme kararı İsrail tarafından üzüntüyle karşılandı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, "Kahire"nin kararını üzüntü verici" diye değerlendirdi ve İsrail'in Mısır'la iyi ilişkilerini sürdürme arayışında olduğunu vurguladı.

Ehud Barak, sınırda meydana gelen olayla ilgili, Mısır'ın Sina'da otoritesinin zayıfladığını ifade etmişti. Mısır, bu sözlerden ötürü de özür bekliyor.

Tevhidhaber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.