banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Meryem Cemile vefat etti

Alman Yahudisi bir ailenin kızıyken 18 yaşında İslam'ı seçen ve yazdığı kitaplarla İslam dünyasında büyük ilgi gören Meryem Cemile vefat etti. Meryem Cemile, İslam ve Çağdaş Öncüleri, İslam ve Oryantalizm kitaplarının yazarıydı.

Önceki adı Margaret Marcus olan Meryem Cemile, 1934 yılında New York'ta doğmuştu. Felsefe eğitimi gören Cemile, 1961 yılının Ramazan ayında İslam'ı seçerek Pakistan'a yerleşti.

Cemile, Pakistanlı Müslüman alim Mevdudi'nin manevi kızıydı. Cemaati İslami liderlerinden Muhammed Yusuf Han ile evli olan Cemile, beş çocuk annesiydi.

Filistinli mülteci Ahmed Halil'in hikayesini anlattığı ilk kitabını 17 yaşında kaleme alan Cemile'nin toplam 17 kitabı ve 70'in üzerinde kitapçığı bulunuyor.

Cemile'nin “Kendini Mahkum eden Batı”, “İslam ve Çağdaş Öncüleri”, “Mevdudi ile Mektuplaşmalar”, “Oryantalizm”, “Batı Uygarlığı ve İnsan” isimli eserleri Türkçe'ye çevrildi.

MERYEM CEMİLE KİMDİR?

Alman asıllı Yahudi anne ve babanın çocuğu olan Meryem Cemile, 1934 yılında New York 'ta dünyaya geldi. Yahudi okulunda eğitim gören Cemile, sonraki yıllarda okuduğu Kur'an-ı Kerim 'den çok etkilendi.

New York Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde öğrenimini sürdürürken geçirdiği bir hastalık nedeniyle 2 yıl eğitimine ara vermek zorunda kalan Cemile'nin bu süre içinde okumaya bolca vakti oldu. Meryem Cemile aynı zamanda önemli İslami şahsiyetlerle de iletişim kurdu. Cezayir 'de El-Beşir el-İbrahimi'ye , Cenevre'de Said Ramazan 'a Suriye 'de Maruf el-Valibi'ye ve Kahire'de tutuklu bulunan Seyyid Kutup'a mektuplar gönderen Cemile'nin hayatının dönüm noktası ise Mevdudi ile tanışması oldu. Cemile'nin Mevdudi ile mektuplaşması yaklaşık 3 sene sürdü.

Margaret Marcus 1961 yılında New York'taki Brooklyn Camisi'nde Müslüman oldu ve adını Meryem Cemile olarak değiştirdi. Müslüman olduktan sonra ABD 'de birçok zorlukla karşılaşan Cemile, Mevdudi'nin teklifi üzerine 1962'de Pakistan'a gitti.

Pakistan'da iki yıl Mevdudi'nin evinde kalan Cemile, daha sonra evlendi ve 4 çocuk sahibi oldu.

Meryem Cemile, Pakistan'ın Lahor kentine gittikten sonra bir daha ABD'ye dönmedi.

Dunyabülteni

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.