banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç MHP ABD

Mekke Saatini iki milyon lamba aydınlatıyor

Hacı adayları bu yıl namaz vakitlerini dünyanın en büyük saat kulesinden öğreniyor. İki milyon lamba ile aydınlanan Mekke Saati, Kâbeden 400, yerden ise 601 metre yükseklikte.

 

Allahın misafiri olmak mutlulukların en güzeli

 

Müslümanların dünya kongresi diye de nitelendirilebilir hac. 1,5 milyarlık nüfusa sahip Müslüman coğrafyayı temsilen Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvereye gelen 5 milyona yakın hacı adayı Arafattaki mahşer provasına hazırlanıyor. Büyük buluşma yaklaştıkça Mescid-i Harama giden yollar dolup taşıyor. Trafik özellikle akşam namazından önce durma noktasına geliyor. Trafiğin durduğu noktada otobüsten inen müminler bazen 4-5 kilometre mesafeyi yaya kat ediyor. İnsan seli Harem-i Şeriften dış avluya taşıyor. Bazı hacı adayları sonraki namaz vaktinde dışarıda kalmamak için Mescid-i Haramda kalmayı tercih ediyor. Mekkedeki bu coşkuyu fırsat bilerek Hac sizin için ne anlama geliyor? sorusunu yönelttik hacı adaylarına. Verilen cevaplar haccın kişilerin his ve düşünce dünyasında farklı anlamlar taşıdığını gösterdi. Ortak noktaları ise bakışlarına akseden hac yapma heyecanı ve böyle bir fırsatı yakalamanın verdiği sevinçti. İşte o soruya verilen cevaplar:

 

Jusma Amil (38 yaşında. Sampang Endonezya): Tarif edecek cümle bulamıyorum. Allah bana bu beldeyi görmeyi nasip etti. Neredeyse 36 saattir uyumadım. Heyecanlıyım. Gerçekten çok mutluyum. Sizce bundan daha büyük bir zenginlik olabilir mi?

 

Mehlika Sultan Övenç (2 yaşında. Babasının omzunda tavaf ederken rastladık. Babası Türk. Bangladeşteki Türk okulunda öğretmenlik yapıyor. Onun adına kan ter içindeki babası cevaplandırdı.): Eşim, oğlum ve kızımla Allahın misafirleri arasında olmak mutlulukların en güzeli. Ne kadar hamd etsem azdır. İşte kızım omzumda Kabeyi tavaf ediyoruz. Her Müslümana nasip etsin Allahım bu fırsatı.

 

Umar Arif (31 yaşında. Pakistan doğumlu. Hollandada ikamet ediyor. Eşi, iki arkadaşı ve eşleri ile gelmiş.): İlk kez geliyorum. Farz olması ile birlikte Peygamber Efendimize duyduğum sevgi getirdi beni kutsal topraklara. Zorunluluktan kurtulma gibi algılamıyorum bu ibadeti. En sevgiliye kavuşma fırsatı hac benim için.

 

Soy ismini vermek istemeyen Reis (35-Surinamlı. Hollandada yaşıyor.): İkinci kez geliyorum. Hiraya ilk defa çıktım. Hiraya çıkarken Peygamber Efendimizin (sas) katlandığı sıkıntıları biraz da olsa hissettim. Çok özel bir duygu yaşıyorum. Allah tarafından davet edilmiş olmak eşsiz bir duygu. Burada olmak çok farklı bir şey. Gerçekten anlatılmaz, yaşanır.

 

Esad Bholi (24 yaşında. Surinamlı. İşi gereği Hollandada bulunuyor. İki arkadaşı gibi eşi ile birlikte gelmiş): İlk kez hacca geldim. Bu bir farz. Allahın rahmetine muhtacız. Allah benimle ise çok mutlu olurum.

 

Gulam Rıza (50 yaşında. Tekerlekli iskemlede hac farizasını ifa edcek. Kendisi gibi 80 bedensel engelli ile İrandan gelmiş): Ben verdiği nimetler için Rabbime şükretmeye geldim. Hac bence Allahın rızasını dilenmektir.

 Turhan Bozkurt / MEKKE

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.