banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Sanlıurfa Gaziantep Akçakale

Maden şirketi:

Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, maden ocağındaki faciayla ilgili, Eynez Karanlıkdere mevkisindeki işletme binasında basın toplantısı gerçekleştirdi.

Olayın yaşandığı andan itibaren tüm imkanlarını seferber ettiklerini ifade eden Gürkan, olayı duyduktan sonra bölgeye geldiğini ve sağlık durumuna rağmen 3 gündür burada olduğunu söyledi.

 Ölen işçilerin ailelerine başsağlığı dileyen Gürkan, "Bu basın toplantısını 3 gün sonra yapacaktım ama kamuoyundaki talebi görerek sağlığımı da bir kenara bırakarak karşınızdayım." dedi.

Gürkan, daha sonra sözü Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru'ya bıraktı. "Öncelikle hepimizin başı sağ olsun" diyerek sözlerine başlayan Doğru, bu işletmeyi 2006 yılında Park Enerji'nin aldığını ve 2 sene sonra bu işletmeyi TKİ'nin rızasıyla Soma Kömür İşletmeleri olarak satın aldıklarını söyledi.

Bu işletmede 2941 çalışanlarının olduğunu ifade eden Doğru, kazanın sebebinin bilirkişiler tarafından tespit edileceğini söyledi.

Doğru, kendi görüşlerine göre bu kazanın 4. bant olarak tabir edilen yolda yaşandığını ve trafoyla alakası olmadığını, trafonun şimdi sağlam olduğunu söyledi. Doğru, Trafonun yangının başladığı yerden uzak olduğunu ifade etti.

Doğru, "Kaza 140 kotunda meydana gelmiş bir kaza. Burada tespit edilemeyen bir kızışma meydana geldi. Ocakta aşırı bir hava akımı olduğu için kızışma sonrası bir göçme meydana gelmiş. Bu göçükte düşen korlar aşırı hızlı hava akımı ile büyük bir yangına yol açtı. Trafoda yangın çıkması gibi bir durum söz konusu değil. Trafolarımız sağlam bir şekilde duruyor." dedi.


Daha sonra sözü alan İşletme Müdürü Akın Çelik, beraber ekmek yedikleri arkadaşlarını kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını ifade ederek, "Başımız sağolsun. 20 yıldır maden mühendisiyim, 15 yıldır iş güvenliği üzerine çalışıyorum." dedi.

Kurtarmanın her aşamasında burada olduğunu dile getiren Çelik, "Bir yangın çok basit bir şekilde söndürülebilir. Metan gazıyla ilgisi yok. Çünkü orası temiz hava girişi. Madencilikte yangınla her zaman karşılaşılabilir." ifadelerini kullandı.

Madene giren toplam çalışan sayısının 787 olduğunu belirten Çelik, çalışanların madene kart basarak girdiklerini söyledi.

Yangın sonrasında gazın çalışanlara 5 dakika gibi kısa bir sürede ulaştığını tahmin ettiklerini dile getiren Çelik, yoğun dumandan kaynaklı işçilerin görüş mesafesinin düştüğünü kaydetti.

 Çelik, bir soru üzerine oksijen maskelerinin alanlarda bulunduğunu, çalışanlarda da gaz maskelerinin olduğunu ve 6 ayda bir kontrol edildiğini söyledi.

Bir soru üzerine içeride maksimum 18 kişi olduğunu ifade eden yetkililer, 284 işçinin hayatını kaybettiğini, 122 yaralı olduğunu ifade etti.

 

Basında çıktığı gibi Kemal Yıldız diye bir işçilerinin olmadığını belirten yetkililer, yaptıkları araştırmalar sonucu Cemal Yıldız diye bir arkadaşlarının olduğunu onun da 19 yaşında olduğunu ve bahsedildiği gibi 15 yaşında olmadığını söyledi. (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.