banner2
Öne Çıkanlar urfahaber Sanlıurfa Haber Martin Vitik Yayladağıspor Rasmus Hoejlund

Köylü ısınma ihtiyacını dağdan karşılıyor

 

Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Söğütlü köyü sakinleri ısınma ihtiyacını dağdan katır ve eşekler yardımıyla getirdikleri çalı ve odunlarla karşılıyorlar.

Evlerinde şömine veya soba bulunan köylüler, kömür yakamadığı için dağdan topladıkları çalı ve odunlar ile ısınırken yemeklerini de soba üzerinde pişiriyor.

Eskiden her köyün yakacak odun ürettiği alanların olduğunu dile getiren Mehmet Göz, “Eskiden kömürü fazla kullanmazdık. Herkes yakacak odun ihtiyacını dağdan temin etmeye çalışırdı. Şuan birçok arazimiz devlet tarafından ormanlık alan içine girmiş bulunmakta. Oradan da odun getiremiyoruz. Bende ara sıra dağa gidip çalı falan topluyorum. Bunlar ısınmak için ihtiyacımız olan şeylerdir.” dedi.

Dağdan topladıkları odunları kurumuş ağaçlardan kestiklerini dile getiren Göz, “Eskiden ormanlık alanlar böyle korunurdu. Hiç kimse ağaçları kökünden sökmez zaten. Kuruyan veya çok büyüyen ağaçlardan odun ihtiyacını karşılıyoruz. Kesilen ağaçlar da kökten kesilmiyor. Hatta budandıkları için gelecek yılda daha da gelişmiş oluyorlar.” dedi.  (M. Zeki Aygur – İLKHA)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.