banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Sanlıurfa Haber Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry

Kosovada toprak bütünlüğü vurgusu

Balkanlar ziyareti çerçevesinde Kosovaya gelen Hillary Clinton, Kosova Cumhurbaşkanlığı görevini vekaletten yapan Meclis Başkanı Yakup Krasniçi ve Başbakan Haşim Taçi ile görüştü.

Clinton, görüşmelerden sonra Başbakan Taçiyle birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, Sırbistan ve Kosova arasında iki komşu ülke olarak diyaloğun kurulması gerektiğini belirterek, Kosovanın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı müzakere edilemez dedi.

ABD Başkanı Barack Obamanın da, kalıcı bir barışın sağlanması amacıyla Balkanlara destek vermekte kararlı olduğunu belirten Clinton, Sırbistan ve Kosovada gelecek yıl seçimler olsa da, diyaloğun hemen başlatılması çağrısında bulundu. Clinton ilk görüşmelerin konusunu, kayıp insanların oluşturabileceğini söyledi.

Kosovanın bağımsızlığının tanınması yönünde şahsen birçok ülkeyle temasa geçtiğini ifade eden Clinton, Uluslararası Adalet Divanının (UAD) kararının ardından, Kosovanın bağımsızlığının tescil edildiğini dile getirdi.

Kosovada kaydedilen ilerlemeye hayran olduğunu belirten Clinton, eşi eski ABD Başkanı Bill Clintonun da Kosovaya karşı bir sevgi duyduğunu kaydetti. Kosova Başbakanı Haşim Taçi de Kosova kurumları adına ABDnin sunduğu destek için Clintona teşekkür etti.

Kosovayı demokratik ve çok etnikli bir ülke olarak inşa etmekte olduklarını ifadez eden Taçi siyaset, hukuk ve ekonomi alanlarında derin reformların yapıldığını bildirdi.Başbakan Haşim Taçi, UAD kararının ve BM Genel Kurulunun verdiği desteğin, Sırbistanla olan yüzyıllık çatışmanın ardından yeni bir sayfanın açılmasına neden olduğunu belirterek, Kosova ile Sırbistan arasında diyalog kurulması, aynı zamanda bölge için barış ve istikrar demektir. Bu diyaloğun her iki ülkenin ABye üyeliğiyle tamamlanacağına inanıyorum diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, başkent Priştinenin 10 kilometre doğusundaki yeni Sırp belediyesi Graçanitsayı ve buradaki tarihi Graçanitsa Manastırını ziyaret ettikten sonra, Sırpların temsilcileriyle de biraraya geldi.Clinton Kosovadaki temaslarının ardından Brüksele geçerek, yarın NATO ülkeleri Dışişleri ve Savunma Bakanları toplantısına katılacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.