banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Erdoğan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Zeynel Abidin Beyazgül

Kobani'den Suruç'a geçişler devam ediyor

 Günlerdir IŞİD ile PYD arasında yaşanan çatışmalar Suriye tarafında devam ederken IŞİD’in birçok köyü ele geçirdikten sonra Kobani şehrine yönelmesi halkta korku ve endişeye sebep veriyor. Çatışmalardan kaçarak Suruç sınırına gelen Kobanili mültecilerin, Türkiye geçişleri devam ediyor.

Bazı mültecilerin bir haftadan beri sınırda bekledikleri ve Türkiye tarafına geçişleri yapılmadıkları için çok mağdur oldukları belirtiliyor.

Şanlıurfa Vali Yardımcısı Ramazan Seçilmiş, Yumurtalık Mahallesi'nde geçişlerin yapıldığı noktaya gelerek incelemelerde bulundu. Konuyla ilgili açıklama yapan Seçilmiş, dün 6 bin mültecinin Türkiye’ye geçiş yaptığını bu gün ise aynı şekilde sınırda bekleyen binlerce mültecinin kapıdan içeriye alınacağını söyledi.

Geçişlerine izin verilen mülteciler yapılan aramaların ardından AFAD Koordinasyon Merkezinde kayıtları yapıldıktan sonra bekletilen araçlarla kurulan geçici çadırlara gönderildi. Kurulan çadırlara gitmek istemeyen mültecilerin kapıda bekleyen akrabalarıyla birlikte Suruç’a gittiği görüldü.

Kapıların açılmasıyla birlikte gelen mültecilerin görüntüleri yaşanan tüm dramı anlatır gibiydi. Ellerinde bastonuyla zorla yürüyen yaşlılar, yalın ayak günlerdir susuz kaldıkları için dudakları çatlayan çocuklar ve annelerin kucağında ağlayan küçük bebekler… Sınırda beklemekten bitkin düşen birçok yaşlı AFAD ekiplerinin getirdiği sedyelerle hastaneye kaldırıldı. Tüm bunlar yaşanan savaşın acı yüzünü bir daha ortaya koydu.

Yaşanan dramın daha acısı ise savaştan kaçan mültecileri yüksek para karşılığında istedikleri yere götüren taksi ve kamyon sürücülerinin kapıda beklemesi oluyor. Bu sürücüler, taksi özelliğine sahip olmayan araçlarının ön camına veya üstü kısmına ‘taksi’ yazısı taktıkları görüldü. Kapıda bekleyen bu sürücülerin yaşanan bu dramı rant kapısı olarak görmesi Kobani’den gelen mültecilerin tepkisine sebep oluyor.

Suruç ilçe merkezinde de çok farklı bir durum yaşanmıyor. Birçok Suruçlu aile kapılarını Kobanili mültecilere açarak evindeki ekmeği bile onlarla paylaşırken bazıları da bu mağduriyetten menfaat elde etmeye çalışıyor.


 

Bazı kuyumcuların ise, Kobani’den gelen mültecilerin altın ve paralarını düşük bir fiyatla aldığı belirtildi.

Yine sınırdan kaçırabildikleri hayvanlarını Türkiye’ye getirebilen birçok mültecinin hayvanlarının çok düşük bir fiyatla alındığı da gelen bilgiler arasında.  (Mehmet Aslan - Osman Gülebak - İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.