banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Şanlıurfa Balıklıgöl Balıklıgöl

Kırgızistan karıştı

Kırgızistan'da muhalefetin dün başlattığı gösteriler büyüyor. Hükümet karşıtlarıyla polis arasındaki çatışmalar 2. gününde başkent Bişkek'e de sıçradı.

Ala Too meydanından ve Devlet Başkanlığı binası önünden dağılmayan binlerce gösterici, belli aralıklarla Devlet Başkanlığı binasının demirlerini zorluyor.

Polis ile göstericiler arasında yaşanan olaylar sonucu en az 9 kişinin öldüğü belirtiliyor.
 
Devlet Başkanlığı binasının önünde meydana gelen çatışmaların şehir merkezine doğru yayıldığı açıklanırken, elektrik, su, gaz ve gıdaya yapılan zamları protesto eden göstericilerin Kırgızistan Devlet Televizyonunu da işgal ettiği ifade edildi. 

Çok sayıda otomobili ateşe veren göstericilerin polis araçlarını da yakmaya çalıştığı belirtilirken, olağanüstü hal ilan edilen ülkede gösteri ve çatışmaların devam ettiği kaydedildi. 

BAKAN ÖLDÜRÜLDÜ İDDİASI

Bazı kaynaklara göre göstericler olaylarda İçişleri Bakanı Moldomusa Kongantiyev'i döverek öldürdüğü, Başbakan Birinci Yardımcısı Akılbek Caparov'u rehin aldığı, Tarım Bakanı İskenderbek Aydaraliyev'in ise rehin alındıktan sonra akrabaları tarafından kurtarıldığı iddia edildi.

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Kırgızistan meclisinin tavsiyesi doğrultusunda ülkede olağanüstü hal ilan edildiği bildirildi.

Talas kenti ile Narın, Issık Göl ve Bişkek çevresindeki ilçe ve kentlerin muhaliflerin kontrolünde bulunduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev'in istifasını isteyen binlerce protestocu dün de Talas kentinde Bakiyev'in istifası talebiyle gösteri yapmıştı. Protestocular, eyalet valisini bir süre rehin almıştı.

YOLSUZLUKLA MÜCADELE ET
Göstericiler, Cumhurbaşkanı Bakiyev'den yolsuzlukla mücadele etmesini, hükümetteki önemli görevlerden akrabalarını almasını ve kamu hizmeti vergilerini kaldırmasını istiyor.

Kırgızistan'da 2005 yılındaki gösteriler, dönemin Cumhurbaşkanı Akayev'in istifasıyla sonuçlanmıştı.

Paniğin hakim olduğu başkentte halk dükkanları boşaltıyor, trafik, olay bölgesi civarında kilitlendi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.