banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Erdoğan Başbakan

Kaçak göçmen tekneleri battı: 300 ölü

Uluslararası Af Örgütü, yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerini, mülteci ölümleri ile ilgili yeterli önlemleri almamakla suçladı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) Güney Avrupa Sözcüsü Carlotta Sami, Akdeniz’de Sicilya Kanalı olarak adlandırılan, İtalya'nın Lampedusa Adası açıklarında dört  kaçak göçmen  teknesinin battığını, 300 civarında ölü bulunduğunu,  teknelerden birinin halen kayıp olduğu ve  kurtarma çalışmalarının yetersiz olmasından endişe duyulduğunu açıkladı.

 

“Avrupa, bu duruma geç ve yetersiz müdahale ile cevap veremez”

BMMYK Cenevre Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, İtalya'ya ulaşmak üzere Libya'dan yola çıkan       kaçak göçmenlerin çoğunun Sahra altı ülkelerinden olduğu belirtilerek, "Bu trajedi, güvenlik peşinde koşan ama denizin acımasızlığına bırakılmış insanların nasıl hayatlarını yitirdiğini hatırlatan bir trajedi. Avrupa, bu duruma geç ve yetersiz müdahale ile cevap veremez" ifadesini kullandı.

 

Teknelerin battığı bölgede  yürütülen arama kurtarma çalışmaları sonucunda 100 göçmenin kurtarıldığı, kurtarılan göçmenlerin şok geçirmiş durumda olduğu ifade edildi.

 

“Mülteciler denizde ölüyor, AB kafasını kuma gömüyor”

 Öte yandan Uluslararası Af Örgütü, mülteci  ölümlerinin  ardından bir açıklama yayımladı.

 

Açıklamada, “Avrupa Birliği ve üye devletler, basında çıkan ve 300’e yakın göçmenin hayatını kaybettiği belirtilen haberlerden sonra başlarını utançla öne eğmeli” denildi.



İtalya’nın Mare Nostrum arama kurtarma faaliyetlerini sona erdirmesiyle ilgili en büyük korkularının gerçekleştiğini dile getiren Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, bu yeni trajedinin Avrupa Birliği’nin etkin bir yerleştirme sağlayamamasının öngörülen sonuçlarını yansıttığını söyledi.



Mare Nostrum’a ihtiyaca yol açan insani krizin henüz yok olmadığını belirten Dalhuisen, “İnsanlar savaştan ve zulümden kaçmaya, yüzlercesi denizlerde ölmeye devam ederken, Avrupa Birliği üye devletleri kafalarını kuma gömmekten vazgeçmeli” dedi.



“Yeni operasyon arama kurtarmaya odaklanmıyor”

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (BMMYK) göre Ocak 2015'de deniz yoluyla gelen düzensiz göçmenlerin sayısı, Mare Nostrum’un faal olduğu geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 60 oranında artış gösterdi.

 

Mare Nostrum’un yerini devralan AB’nin Triton operasyonu ise arama ve kurtarmaya odaklanmıyor, uluslararası sularda rutin bir şekilde faaliyet göstermiyor ve kaynakları önemli ölçüde azalıyor. Denklemin çok basit olduğunu vurgulayan John Dalhuisen, “Bu tehlikeli deniz yolunu kateden insan sayısı arttıkça ve arama kurtarmaya ayrılan kaynaklar azaldıkça, daha fazla insan ölecektir” diyor.


İtalyan sahil güvenliğinin sahip olduğu kaynakla yaptıklarının yeterli olmadığını söyleyen Dalhuisen, “AB üye devletleri Akdeniz'de arama kurtarma kapasitesini önemli ölçüde arttırdığını taahhüt etmediği sürece bunun gibi trajediler sadece katlanarak artacaktır.”  şeklinde  tepki  gösterdi. (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.