banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Urfa Balıklıgöl Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin

İsrail Wikileaks belgelerinden memnun

Wikileaks sitesinin yayınladığı Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın gizli raporları çok sayıda politikacının uykusunu kaçırırken bundan memnuniyet duyanlar da yok değil. Bunun bir öğreni de İsrail Başbakanı Netanyahu. 

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu 16 Kasım 2009da Kudüs’teki makam odasında üst düzey Amerikalı milletvekilleri ile buluşarak İran’ın nükleer programı ve Tahran’ın nükleer niyetlerine ilişkin Arap ülkelerinin endişelerini dile getirmişti. Tel Aviv’deki Amerikan Büyükelçiliği’nin Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na-Netanyahu’nun ifadelerine dayanarak- gönderdiği gizli raporda, Arap ülkelerinin İran’ın nükleer çalışmalarının durdurulmasını ümit ettiği yer alıyor. Ayrıca “kararlı adımlar” için Arap ülkelerinin geniş desteği bulunduğu da raporda belirtiliyor.

İşte şimdilerde Wikileaks tarafından internette yayınlanan bu gizli Amerikan belgeleri İsrail hükümetinde memnuniyet yaratıyor. Çünkü bu belgelerin İsrail’in Ortadoğu’da uyarılarda bulunan, baskı yapan, nükleer güç İran’ı engellemeye çalışan tek ülke olmadığını ortaya koyduğu belirtiliyor. İsrail Başbakanı Netanyahu, bu gelişmenin İsrail için iyi olduğunu söylüyor:

“Gördüğüm kadarıyla açıklanan bu belgelerin İsrail’e zarar verecek bir özelliği ve içeriği yok. İsrail hem içe, hem de dışa yönelik oldukça özgür bir toplum. Bölgedeki sorunlara ilişkin İsrail’in değerlendirmeleri çoğunlukla destekleniyor. Ben burada özel bir şey göremedim. Aslında gerçek gizli belgeler dışarı sızmaz ve bugüne kadar da bunlar açığa çıkartılmamıştır.”

Netanyahudan İran uyarısı

Wikileaks’in yayınladığı belgelerde, Netanyahu ile yakın kurmaylarının Amerikalı siyasileri öncelikle İran konusuna yönlendirdikleri vurgulanıyor. Bundan bir yıl önce Kongre üyeleriyle konuşan İsrail Başbakanı Netanyahunun, İran’daki rejimin şimdiden nükleer bomba üretme yeteneğine sahip olduğunu anlattığı belirtiliyor. Netanyahu’nun bölgeye ilişkin siyasi analizinde, İran halkının yönetime saygı duymadığı, ülkenin ekonomik durumunun kırılgan olduğu, bu yüzden İran’ın ekonomik yaptırımlardan oldukça fazla zarar göreceği belirtiliyor. Netanyahu, İran ile artık diplomatik yoldan mücadele zamanın geldiğini, İran’ın nükleer programının durdurulması için bir ya da iki yıl daha zamana ihtiyaç olduğunu da bu analizinde vurguluyor. İsrail Başbakanı, İran konusunu “mükemmel bir şekilde” kavradığı için Başkan Obamayı da övüyor.

“İsrailin işine yaradı”

İsrail Maliye Bakanı Yuval Steinitz, Netanyahu’nun değerlendirmelerinin ve Arap ülkelerinin de aynı tarzdaki uyarılarının şimdi internet üzerinden bütün dünyaya duyurulmuş olmasının İsrail’in işine yaradığı görüşünü savunuyor. Steinitz, “İsrail açısından ben bir olumsuzluk görmüyorum. Tam tersine. Belki gerçek daha belirgin bir biçimde ortaya çıktığı için dolaylı yarar bile söz konusudur. Bu da, Arap ülkeleri dâhil tüm Ortadoğu’nun İran’ın nükleer tehditlerinden endişeli olduğu ve batılı ülkeler ile ABD’nin İran’a karşı daha enerjik tavır almaları gerektiği noktasıdır.” diyor.

Netanyahu hükümetinin pek memnuniyet duymadığı konunun ise İsrail’in Amerikan yönetimi ile sürdüğü gizli silahlanma görüşmeleri olduğuna işaret ediliyor. Yine internette yayımlanan gizli Amerikan belgelerinde, İsrail’in ABD ile geçen sonbahar aylarında ortaklaşa düzenlenen “Jüpiter-Kobra 10” füze savunma tatbikatı ve de Birleşik Devletlerin bölgedeki tüm silah sevkiyatlarında İsraile silah teknolojisi ve kalitesi açısından her zaman “öncelik” tanımasından memnuniyet duyduğu da yer alıyor.

Almanyanın Sesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.