banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri

İsrail vuruyor Dünya susuyor

 

İsrail, Filistinli çocukları katletmeyi sürdürüyor. 2010 yılında 1337 Filistinli çocuğu şehid eden eli kanlı İsrail, 300 günahsız çocuğu ise hapse attı.

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği'nin (İDSB) Endonezya'da düzenlediği Uluslararası Aile Konferansına katılan çok değerli isimlerden birisi de Dr. Velid N. Yasin'di. Aslen Filistinli olan ancak işgal devletinin saldırıları sonrası Lübnan'a yerleşen Dr. Velid, şu anda Lübnan'da Filistinli Mülteciler için yaptığı çalışmalarla bilinen El Rafaa Vakfı'nın da genel başkanlığını yürütüyor. Kendisi ile İsrail zindanlarında yaşananları ve Filistinli çocukları konuştuk. Buyurun...

İSRAİL HAPİSHANELERİNDE HER TÜRLÜ ZELİLLİK YAŞANIYOR
Filistinli çocuklar kimdir?
- Filistinli çocuklar, cinayetlerin bombaların, silahların, tankların ve savaş uçaklarının arasında kalan masum çocuklardır.

İsrail, Filistin'in çocuklarına ne yapıyor?
- Ben sadece net bir rakam vereyim, siz artık neler yaptığını anlarsınız. 2010 yılında 18 yaş ve altı çocuklardan 1337 tanesi şehid edildi. 3000 civarında çocuk travma geçirdi ve 300 civarında çocuk da cezaevine atıldı. İsrail, insanlık dışı muamele ettiği bu çocukların yaşam hakkı, eğitim hakkı, özgürlük hakkı, yani kısacası tüm haklarını ihlal ediyor.

Hapishanelerde neler oluyor?
- Burada da net bilgiler vereyim. Şubat 2011 yılına kadar çocuk mahkûmların yüzde 4.2 oranına ulaştığı ve bunların da insanlık dışı muamelelere, adil olmayan yargılamalara ve işkencelere uğradıkları tespit edildi. Çocuk haklarına dair sözleşmeler ihlal edilmektedir. Örneğin en basitinde birçok çocuğa taciz ve tecavüz edip çıplak olarak resimlerini çekiyorlar. Mahkûm çocukların yüzde 9'u tıbbi ihmal ve medikal tedaviden mahrum bırakılmıştır.

ÇOCUKLARIN ACILARI DİNMİYOR
İsrail sadece çocuklara saldırmıyor tabiî...

- Elbette. İşgal hükümeti, Filistinli çocukların hayatlarını cehenneme çevirmeye devam ediyor. Acımadan bebekleri öldürüp gençlerin hayatlarını, rüyalarını, bağımsızlıklarını öldürüyor. Filistinli çocukların acı ve ızdırapları dinmek bilmiyor. Zarar ve yıkımlardan en çok toplumun en savunmasız fertleri olan çocuklar etkileniyor.

Savaş çocukları nasıl etkiliyor? Broşürlerinizden gördüğüm kadarı ile bu yönde çalışmalar yapıyorsunuz...

- Evet. Çocukların yüzde 63'ü gördükleri silahlı çatışmaları atlatamıyor. Devamlı kabus ve bununla ilgili rüyalar görüyorlar. Birçok kadında da düşük yapma durumu hasıl olmakta. Yüzde 16 oranında çocuklarda devamlı ağlama hissi olduğu tespit edildi. Yüzde 22 oranında doğal tepki durumu olmadığı tespit edildi. Çocukların yüzde 22'si savaş koşullarının getirdiği bir yük ile yoksulluk ve durgun ekonominin ön planda olması sebebiyle okulu bırakmak zorunda kalıyorlar. Yüzde 28'inde ise güven eksikliği ve ruhsal bozukluklar tespit edildi.

Eğitim durumu nasıl?
- Köyler ve mülteci kampları devamlı abluka altında olduğundan dolayı öğrenciler eğitim alamamakta ve çok sayıda öğretmen eksikliği var. Bizim çocuklarımız diğer çocuklar gibi değiller. Yorgunluk, acı ve kuşatma sahneleri çocukluk anlamını kaybetmiş olan Filistinli çocukların hayatlarını özetliyor. Filistin'de çocuklar için eğlence ve oyun hayatı denen bir şey olamaz.

Gazze'de durum nasıl?
- Değişen bir şey yok. Gazze şehrinde de özellikle çocuklarda olumsuz psikolojik etkiler görülmekte. Yaşam standartlarının bozulma sebepleri, eğitimsizlik, işsizlik, yoksulluk, sanayisizlik, ticaret olanaklarının kısıtlanması ve turizm sektörünün olmamasıdır. Tamamen tahrip ve işgal altına alınan Filistin'in sağlık sektörünün de çöküş noktasında olduğunu biliyoruz. İlaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı olduğunu ve bazı tıp epilepsi ve böbrek yetmezliği olan hastaların öldüğünü biliyoruz.

Endonezya'nın Bandung eyaletinde yapılan aile konferansı çıkışında arkadaşımız M. Mustafa Uzun'a konuşan Lübnan El Rafaa Vakfı'nın Genel Başkanı Dr. Velid N. Yasin; “İsrail zindanlarında birçok çocuğa taciz ve tecavüz edip çıplak olarak resimlerini çekiyorlar. İsrailliler cezaevlerinde küçük işkence odalarında mahkûmların ellerini ve ayaklarını bağlayarak şiddet uyguluyorlar, sözlü taciz ve baş aşağı asılı bırakıyorlar” dedi.

YENİ AKİT

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.