banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Beştepe Millet Camii Eyyübiye Kaymakamı Oktay Kaya

İsrail panikte

İsrail panikte

Mısır halkının 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejimine karşı başkaldırısı 6. gününe girerken, İsrail de panikte. Ürdün ile birlikte işgalci Siyonist devlet ile sınırı bulunan iki ülkeden biri olan Mısır'da İslami bir yönetimden endişe eden İsrail, gösterilerin bir an önce bastırılmasını istiyor.

Yeni Akit'e konuşan Türk Arap Bilim Kültür ve Sanat Derneği (TASCA) Başkanı Tunuslu Gazeteci Dr. Muhammet Adil ve Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, İsrail'in bölgedeki en önemli destekçisinin Mısır olduğuna dikkat çekerek, İsrail'in Mübarek'i kaybetmesi durumunda güvenlik stratejisini tümüyle değiştirmek durumda kalacağını ifade ettiler.

ADİL: ABD, İSRAİL'İN GÜVENLİĞİ İÇİN MÜBAREK'İ KORUYOR

Mübarek'in, ülke genelindeki gösterilerde yaşanan ölümlere rağmen görevi bırakmamasının, Amerika, Avrupa ve İsrail'in Hüsnü Mübarek'i destekliyor olmasından kaynaklandığını ifade eden Dr. Muhammet Adil, “Cuma günü Amerika'dan Mısır'a dönen Mısır Genelkurmay Başkanı'nın ABD'den ne gibi kararlarla döndüğünü bilmiyoruz, ancak ABD'nin ve İsrail'in Mübarek'i desteklediği çok açık. ABD, İsrail'in güvenliği için Mısır'da radikal bir değişiklik istemiyor. Örneğin İhvan ya da milliyetçilerin iktidara gelmesi doğrudan İsrail'in güvenliğini tehdit edecektir. Mısır, İsrail faktörü nedeniyle Tunus'tan çok farklı, burada bir değişiklik olsa bile halk bir şekilde memnun edilmek istenecek, ancak İsrail yanlısı mekanizmanın devamı sağlanmaya çalışılacaktır. Amerika bu nedenle yıllardır Mısır'a 2 milyar dolar hibe veriyor” dedi.

ÜNSAL: “İSRAİL DESTEKÇİLİĞİNİN SONU”

Mazlum-Dder Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ise Mısır'daki gelişmelerin, Mısır kadar, birinci derecede İsrail'i ilgiendirdiğine dikkat çekerek, “İsrail'in Gazze katliamı sırasında Mısır'ın tutumu düşünüldüğünde, bunlar beklenmesi gereken gelişmelerdi. Mısır, Gazze olayında kapıları kapatarak İsrail'in suç ortağı olmuştur. Mübarek 30 yıldır İsrail sınırında adeta meccanen görev yapan bir asker gibidir. Ancak İsrail bundan sonra taleplerine her hal ve şartta ‘Evet' diyen bir Mısır yönetimi bulamayacak. Enünde sonunda Mübarek gidecek. Amerika 30 yıl sonra Mübarek'e ‘Reform yap' diyor. Peki Mübarek 30 yıldır doğru mu yaptı? 30 yıllık zulmün hesabı sorulmayacak mı?” diye konuştu. 

İSRAİL BASINI: “MÜBAREK'İ KAYBETMEK İÇİN ÇOK ERKEN”

Öte yandan İsrail, Mısır'daki gelişmeleri yakın takibe aldı. İsrail basınına yansıyan bilgilere göre İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Firavun Mübarek yönetimine zarar vermemek için, bakanlarına ve resmi sözcülere Mısır'daki ayaklanma olaylarıyla ilgili yorum yapmamaları talimatı verdi. Yeni Akit

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.